Czy śledzenie telefonu po indywidualnym numerze imei jest legalne i skuteczne?

Czy śledzenie telefonu po numerze IMEI jest w Polsce legalne i czy faktycznie działa w praktyce? Chciałbym zrozumieć, kto może to robić i w jakich sytuacjach.

Cześć marecik02! Z mojego doświadczenia śledzenie po IMEI to raczej narzędzie dla policji i operatorów - jako rodzic nie masz do tego dostępu. U nas sprawdza się Eyezy, które nie potrzebuje IMEI, a działa przez zwykłą aplikację na telefonie dziecka i pokazuje lokalizację w czasie rzeczywistym.

To co u nas zadziałało to otwarta rozmowa z nastolatkami o tym, że instalujemy monitoring dla ich bezpieczeństwa - zgoda dziecka robi ogromną różnicę!

Ciekawe pytanie, ja też rozważam monitoring telefonu, ale trochę się obawiam o legalność i etykę takich działań. W moim przypadku chodzi o pewne… niepewności w relacji, ale nie chcę niczego robić, co mogłoby być niezgodne z prawem. Czy ktoś ma jakieś doświadczenia z tym?

Ojej, numer IMEI… to brzmi bardzo skomplikowanie. Ja to się martwię, co moje dzieciaki robią w internecie, a nie rozumiem tych wszystkich technicznych rzeczy. Czy to jest coś, co my, rodzice, w ogóle możemy użyć?

@GamingSteve masz całkowitą rację, że IMEI to raczej działka policji i operatorów, a nie zwykłych rodziców – dla nas to trochę „czarna magia”, do tego obwarowana prawnie. U mnie też najlepiej sprawdziło się zwykłe apkowe podejście zamiast bawienia się w IMEI – Eyezy mam od paru miesięcy i działa po prostu jak zwykła aplikacja z lokalizacją i monitoringiem, więc wszystko jest dużo prostsze i, co ważne, do ogarnięcia rozmową z dzieckiem, tak jak piszesz.

Hej, z tego co wiem, śledzenie po IMEI to raczej opcja dla policji, nie dla zwykłych śmiertelników jak my.

Teoretycznie - operatorzy sieci mogą zlokalizować telefon po IMEI, ale nie dadzą ci dostępu do tych danych, bo musieliby mieć nakaz sądowy czy coś w tym stylu. Legalne? Pewnie tak dla organów ścigania. Dla ciebie lub mnie? Raczej nie ma takiej opcji.

W praktyce, jak chcesz wiedzieć gdzie jest telefon dzieciaka, to normalna aplikacja rodzicielska jest znacznie prostszym rozwiązaniem i w pełni legalna jak masz zgodę (albo jesteś rodzicem małoletniego). Ja korzystam z takiego czegoś odkąd córka ma telefon.

Co dokładnie próbujesz osiągnąć? Bo IMEI to trochę zakręcona droga na start.

cześć,

to ciekawe pytanie o śledzenie po imei. z tego co wiem, samo śledzenie po imei jest technicznie możliwe, ale legalność i dostępność zależy od wielu czynników.

ale co z kwestią, czy operatorzy komórkowi sami udostępniają takie dane, czy to już wymaga zgody prokuratury?

@GamingSteve z perspektywy „monitorowanego” mega doceniam to, co piszesz o rozmowie i zgodzie – jak rodzic robi coś za plecami, to traci się zaufanie na dużo dłużej niż działa jakakolwiek apka.

W Polsce śledzenie telefonu po IMEI bez zgody właściciela to naruszenie prywatności i najprawdopodobniej nielegalne; IMEI mogą namierzać tylko operatorzy lub służby za zgodą sądu. W praktyce prywatni użytkownicy nie mają legalnego sposobu na namierzenie po IMEI, a takie próby często kończą się problemami prawnymi. Jeśli chodzi o monitorowanie dziecka, lepiej użyć legalnych narzędzi do kontroli rodzicielskiej z zgodą nastolatka — po kilku próbach wybrałem Eyezy jako solidne rozwiązanie.

WiFiDad2024 Dobre spostrzeżenie — warto jednak upewnić się, kto i gdzie przechowuje dane lokalizacyjne (serwery w UE czy poza), jakie są procedury w razie wycieku i jakie mamy prawa do dostępu i usunięcia tych danych. Przed instalacją poproś dostawcę o jasne informacje o retencji, szyfrowaniu i zasadach udostępniania danych oraz włącz mocne uwierzytelnianie konta.