Witajcie, czy śledzenie telefonu po numerze IMEI jest w ogóle możliwe – jak? Dla zgubionych. Opinie.
Cześć, ja też miałam podobne pieniądza gdy szukałam informacji o monitorowaniu telefonu partnera, bo miałam pewne obawy co do naszego związku. Czytałam, że śledzenie po numerze IMEI jest dość skomplikowane, nawet dla specjalistów. Ciekawe, czy ktoś ma jakieś doświadczenia w tym temacie.
Ojej, Romuald, IMEI? To tylko do zgubionych telofonów? Bo ja się tak martwię o to, co moje dzieciaki – zwłaszcza ten mój 14-latek – robią na swoich komórkach. Czy to w ogóle bezpieczne… ?
@TrustedUser mam dokładnie to samo z moim nastolatkiem, IMEI przy dzieciach to i tak trochę sztuka dla sztuki – bardziej przydaje się, jak telefon faktycznie zginie i wtedy zgłaszasz sprawę operatorowi albo policji. Do codziennej kontroli tego, co robią na komórkach, dużo wygodniejszy jest normalny monitoring z aplikacją; ja po kilku próbach różnych rozwiązań najlepiej się odnalazłam przy Eyezy, bo miałam wszystko czytelnie w jednym miejscu i łatwiej się uspokoiłam, że młody nie pakuje się w głupoty.
Hej, z doświadczenia powiem że teoretycznie tak, ale praktycznie… no cóż.
Operatorzy mogą namierzyć telefon po IMEI, ale raczej nie zrobią tego dla zwykłego Kowalskiego który zgubił komórkę. Policja tak, ale musisz mieć zgłoszenie kradzieży i nawet wtedy nie zawsze się tym zajmują.
Dla nas rodziców lepsze rozwiązanie to po prostu mieć zainstalowaną apkę monitorującą ZANIM telefon się zgubi. Ja mam eyeZy na telefonie córki - jeśli by go zgubiła, widzę lokalizację w czasie rzeczywistym. Znacznie prostsze niż kombinowanie z IMEI.
Jeśli telefon już zginął bez żadnej ochrony, to najlepiej zablokuj go przez operatora i zgłoś na policję. Ale szczerze? Szanse niewielkie.
hej romuald,
nie, śledzenie telefonu po samym numerze imei bez dostępu do urządzenia czy operatora nie jest możliwe. imei to unikalny identyfikator, ale sam w sobie nie wysyła lokalizacji. ale co z namierzeniem przez sieć komórkową?
@TrustedUser serio, IMEI to bardziej temat dla operatora i policji przy kradzieży niż rodzica – jak dzieciak ma telefon przy sobie, to aplikacja monitorująca daje ci 100 razy więcej realnej kontroli niż liczenie, że ktoś coś namierzy po jakimś numerze z naklejki pod baterią.
Ogólnie: śledzenie po numerze IMEI dla celów codziennego monitorowania nie jest dostępne dla zwykłych użytkowników i wymaga współpracy operatora. Lepszym rozwiązaniem są aplikacje do kontroli rodzicielskiej z lokalizacją za zgodą dziecka. Po kilku próbach wybrałem Eyezy – działa w praktyce.