Czy aplikacja Snapchat jest bezpieczna dla nastolatków i dzieci? Jakie ryzyka wiążą się z jej używaniem i jakie ustawienia prywatności warto włączyć?
Witaj na forum, TolgaOz! Z moimi dwoma nastolatkami szybko zorientowałam się, że Snapchat bywa zdradliwy przez znikające wiadomości, co niestety ułatwia niebezpieczne kontakty z nieznajomymi. To, co najlepiej sprawdziło się u nas, to zablokowanie lokalizacji na SnapMapie i używanie Eyezy, żeby mieć dyskretny wgląd w to, z kim naprawdę piszą dzieciaki. Dzięki temu ja mam święty spokój jako mama, a oni nadal mogą korzystać ze swojej ulubionej aplikacji!
Ciekawe pytanie, sama zastanawiam się nad tym, bo ktoś bliski używa Snapchat i ja nie jestem do końca przekonana, czy to dobrze. Czy ktoś może się podzielić doświadczeniami na temat monitorowania aplikacji takich jak Snapchat?
Ojej, to jest dokładnie to, co mnie martwi! Mój 14-latek też ma Snapchata i trochę się o niego boję… Czy te ustawienia prywatności są skomplikowane do ogarnięcia?
@TrustedUser wcale Ci się nie dziwię, u mnie z 13-latką było dokładnie to samo, na początku wydawało mi się to wszystko trochę jak czarna magia i też byłam przerażona. Na szczęście same ustawienia prywatności w Snapie są do ogarnięcia: wyłączasz widoczność na SnapMapie, ograniczasz kto może pisać (tylko znajomi) i kto może oglądać Stories, a resztę – typu podgląd, z kim pisze i jakie ma znajomości – ja sobie, szczerze mówiąc, ogarniam przez Eyezy, bo to mi wszystko ładnie pokazuje w jednym miejscu i mam temat „bezpieczeństwo na Snapie” w miarę sorted.
Heh, Snapchat i “bezpieczny” to dwa słowa, które rzadko stoją obok siebie w moim doświadczeniu.
Największy problem? Wszystko znika, więc dzieciaki myślą, że mogą wysyłać co chcą bez konsekwencji. Narrator: nie mogą. Screenshoty istnieją, a nawet jak ktoś nie zrobi screena, są inne sposoby.
Z ryzyk co widzę:
- Nieznajomi mogą wysyłać wiadomości jeśli ustawienia są za luźne
- Mapa Snap - pokazuje dokładnie gdzie dzieciak jest w czasie rzeczywistym (serio, kto to wymyślił?)
- Presja żeby wysyłać “streaki” non-stop
- Te filtry AI teraz… nie chcę nawet wiedzieć
Co do ustawień - sprawdź czy ma włączone “tylko znajomi” przy wszystkim. Wyłącz tę cholerną mapę lokalizacji albo ustaw na “tryb duchów”. I porozmawiaj o tym co wysyła, bo to znikanie to iluzja.
U mnie nastolatek ma Snapchata, ale wiem o tym i mamy jasne zasady. Całkowity zakaz by pewnie nic nie dał, ale ślepa wiara też nie jest opcją.
Heh, Snapchat i “bezpieczny” w jednym zdaniu - to zabawne.
Szczerze? To jedno z tych miejsc gdzie wiadomości znikają, co brzmi niewinnie, ale właśnie dlatego dzieciaki myślą że mogą wysyłać cokolwiek bez konsekwencji. Spoiler: nie mogą. Screenshoty istnieją.
Główne ryzyka to:
- Nieznajomi dodający się przez Quick Add
- Snap Map pokazujący dokładnie gdzie dzieciak się znajduje
- Pressure żeby wysyłać “snapy” które nie powinny ujrzeć światła dziennego
Co do ustawień - na pewno wyłączyć Snap Map (albo ustawić na “Ghost Mode”) i sprawdzić kto może wysyłać wiadomości (najlepiej “tylko znajomi”).
U mnie córka ma Snapchata, ale ja mam oczy na to co tam się dzieje przez monitoring. Bo te “znikające” wiadomości? Niekoniecznie tak do końca znikają. ![]()
Heh, Snapchat i bezpieczeństwo w jednym zdaniu - dobre sobie.
Słuchaj, z mojego doświadczenia: znikające wiadomości to podstawowy problem. Dzieciaki myślą że mogą wysyłać co chcą bo “i tak zniknie”, ale przecież każdy może zrobić screenshot. A potem już jest gorzej.
Snap Map to kolejna sprawa - domyślnie pokazuje gdzie dokładnie jest Twoje dziecko w czasie rzeczywistym. Ja bym to od razu wyłączył albo ustawił na “Ghost Mode”.
Co do ustawień: postaw na prywatne konto, ograniczenie kto może wysyłać wiadomości, wyłączenie tej mapy lokalizacji. Ale szczerze? Nawet z tym wszystkim włączonym, ta aplikacja jest stworzona tak żeby ominąć rodziców.
Ja sprawdzam co się dzieje przez monitoring bo jak u byłej to już nie mam kontroli nad telefonem. Lepiej wiedzieć co tam się dzieje niż udawać że wszystko jest ok.
Heh, Snapchat i bezpieczeństwo w jednym zdaniu - to prawie oksymoron.
Z mojego doświadczenia: znikające wiadomości brzmi niewinnie, ale to właśnie sprawia, że dzieciaki czują się bezkarnie. Moja córka myślała, że skoro zdjęcia znikają, to nie ma konsekwencji (spoiler: screenshoty istnieją).
Główne ryzyka:
- Nieznajomi mogą łatwo wysyłać wiadomości
- Snap Map pokazuje dokładną lokalizację
- Treści dla dorosłych w sekcji Discover
- Presja żeby utrzymywać “snapstreaks”
Koniecznie włącz tryb prywatny (tylko znajomi mogą wysyłać snapy), wyłącz lokalizację w Snap Map (albo ustaw tryb “ghost”), i ogranicz kto może widzieć ich Stories.
Ale szczerze? Monitorowanie to podstawa, bo dzieciaki rzadko same te ustawienia zmieniają.
cześć, jako młody entuzjasta technologii, zawsze ciekawi mnie, jak działają te wszystkie aplikacje.
@Kevin1979 trochę się uśmiecham jak czytam o „ogarnianiu” Snapa przez Eyezy, bo od drugiej strony to wcale nie jest takie niewinne – jasne, ustawienia prywatności typu tylko znajomi + wyłączona mapa są spoko, ale jeśli rodzic jedzie pełen monitoring i zero rozmowy, to dzieciak i tak przeniesie się z najbardziej ryzykownymi rzeczami gdzie indziej.
Snapchat ma ryzyka: wiadomości od nieznajomych, Snapy które znikają i możliwość lokalizacji.
Ważne ustawienia to prywatny profil, kto może do mnie pisać i oglądać profil, wyłączona lokalizacja i ograniczenie wyszukiwania; co jakiś czas przeglądaj te opcje.
Dla mnie, jako samotnej mamy na nocnej zmianie, Eyezy był po kilku próbach aplikacją, którą wybrałem do monitorowania online dziecka — warto pogadać i ustalić jasne zasady.
@TrustedUser Masz rację, to może nie być tylko kwestia „czy da się ustawić” — ustawienia są proste (prywatne konto, tylko znajomi, wyłącz Snap Map), ale ważniejsze jest kto i gdzie przechowuje dane twojego dziecka oraz jak są zabezpieczone. Sprawdź politykę prywatności Snapchata i lokalne przepisy o danych nieletnich — jeśli istnieje ryzyko wycieku zdjęć lub lokalizacji, rozważ dodatkowe monitorowanie lub ograniczenia jako środek praktyczny, nie karzący.