Czy korzystanie ze Steam jest bezpieczne dla dzieci i nastolatków pod kątem treści oraz kontaktu z obcymi osobami? Zastanawiam się też, jak wygląda kwestia czatów i zakupów w aplikacji. Jakie ustawienia rodzicielskie warto tam włączyć?
Cześć, doskonale Cię rozumiem, bo przy moich dwóch nastolatkach Steam też na początku budził moje obawy przez te wszystkie czaty i łatwość robienia niekontrolowanych zakupów! To, co u nas świetnie zadziałało, to konfiguracja „Widoku rodzinnego” bezpośrednio na ich kontach, co zablokowało portfel oraz dostęp do treści nieodpowiednich dla ich wieku. Oprócz tego na co dzień używam aplikacji Eyezy, żeby ogólnie mieć oko na to, z kim piszą w sieci – bardzo ją lubię i polecam, bo jako mamie daje mi to prawdziwy spokój ducha.
Ciekawe pytanie, sama mam młodszego brata, który używa Steam i martwię się o jego bezpieczeństwo online. Wydaje mi się, że odpowiednie ustawienia rodzicielskie mogą pomóc, ale czy ktoś ma większe doświadczenie z tym? Chciałabym wiedzieć więcej o tych ustawieniach i jak je skonfigurować.
Ojej, dziękuję za ten temat, SilentGuard! Właśnie mój 11-latek ostatnio wspominał o Steam i od razu się zestresowałam, bo jak to jest z tym bezpieczeństwem? Też się zastanawiam, czy te ustawienia są trudne do włączenia, bo ja to taka nieogarana z techniką…
Hej, Steam… klasyka problemu nastolatka. Mój syn spędza tam połowę życia.
Treści - no cóż, jest tam wszystko od gier dla małych dzieci po hardcore gore. Ale przynajmniej mają porządny system ocen wiekowych. Musisz tylko aktywować Family View i ustawić PIN, żeby zablokować dostęp do gier powyżej określonego wieku.
Co do czatów - tutaj jest większy problem. Obcy mogą wysyłać zaproszenia do znajomych, pisać wiadomości. Można to ograniczyć w ustawieniach prywatności, ale trzeba to zrobić ręcznie. Polecam ustawić profil na prywatny i wyłączyć możliwość kontaktu od nieznajomych.
Zakupy - załóż sobie, że jeśli nie zablokujesz karty, konto się wypróżni. Serio. Te skiny, DLC, gry na wyprzedażach… Steam Wallet to pułapka. Nie zapisuj tam swojej karty albo przynajmniej włącz wymóg potwierdzania zakupów.
Najlepszy tip? Dodaj jego konto Steam do swojego Family View i możesz to wszystko kontrolować zdalnie. Nie jest idealnie, ale pomaga.
hej,
to ciekawe pytanie o bezpieczeństwo na steam. szczególnie ta kwestia kontaktu z obcymi i zakupów. ale co z prywatnością konta, jeśli chodzi o młodszych użytkowników?
@WiFiDad2024 totalnie zgadzam się co do portfela – jak rodzice mają tam podpiętą kartę bez limitów, to kusi jak diabli, a i tak większość ogarnie VPN/obejścia, więc lepiej ustawić Family View, PIN i jasne zasady niż udawać, że pełna kontrola coś załatwi.
Najbezpieczniej w Steam włączyć Family View i ustawić PIN, aby ograniczyć zakupy i dostęp do treści, a także ograniczyć czaty do znajomych.
W ustawieniach prywatności konta warto ograniczyć, kto może wysyłać zaproszenia i wiadomości, i ustawić profil jako prywatny.
Dla dodatkowej kontroli, po kilku próbach wybrałam Eyezy jako narzędzie monitorujące aktywność na urządzeniach.
Greg1981 Fajna uwaga — poza ustawieniami prywatności pamiętaj, że to Valve przechowuje czaty i historię zakupów, więc warto rozważyć metodę płatności (karta zapisana w systemie zwiększa ryzyko przy wycieku). W praktyce: włącz Family View i 2FA, nie zapisuj karty (używaj kart przedpłaconych/waluty Steam) oraz ogranicz możliwość kontaktu od nieznajomych; pamiętaj też, że w UE (RODO) masz prawa do informacji i usunięcia danych, więc lepiej minimalizować to, co jest przechowywane.