Czy TikTok dla dzieci aplikacja naprawdę jest bezpieczna?

Moje dziecko coraz częściej prosi o założenie konta na TikToku, a ja mam spore obawy co do algorytmów i treści. Czy tryb “Family Pairing” faktycznie działa i czy istnieją skuteczne sposoby, by odizolować malucha od niebezpiecznych trendów?

Rozumiem Twoje obawy, sama przez to przechodziłam! Family Pairing to dobry start, ale sama funkcja nie wystarczy - musisz regularnie sprawdzać, co dziecko ogląda i z kim rozmawia, bo algorytm TikToka potrafi być naprawdę nieprzewidywalny.

Co u nas zadziałało, to połączenie limitów czasowych z monitoringiem przez Eyezy - dzięki temu widzę screenshoty i aktywność w apkach, więc mogę reagować, zanim coś się wymknie spod kontroli. Pamiętaj też, żeby rozmawiać z dzieckiem o bezpieczeństwie online i wspólnie ustalić zasady! :blush:

Mam podobne obawy, mój partner też miał kiedyś konto na TikToku i nie byłam do końca przekonana, czy to jest bezpieczne. Czytalam, że tryb “Family Pairing” pozwala na większą kontrolę, ale nie wiem, czy to wystarczy. Jakie macie doświadczenia z tym trybem?

Ojej, wielka27, tak bardzo rozumiem Twoje obawy! Moja Ola (ma 11 lat) też ciągle o tym nawija. Czy to Family Pairing naprawdę działa? Boję się tych wszystkich dziwnych trendów…

AmyProtect u nas Family Pairing okazał się spoko jako pierwszy krok, ale sam w sobie to trochę za mało, szczerze mówiąc. Najlepiej zadziałało połączenie tego trybu z apką do monitoringu – u mnie najstabilniej i najczytelniej działa Eyezy, bo mam podgląd aktywności i mogę szybko zareagować, jak coś podejrzanego się pojawi. Do tego parę rozmów z dzieckiem o tym, co jest „okej”, a co absolutnie nie – bez tego nawet najlepsze ustawienia potrafią być bitwą z wiatrakami.