Czy w historii Discorda pojawia się że usunięte rozmowy zostały skasowane?

Czy Discord pokazuje jakąś informację o tym, że wiadomości zostały usunięte, czy po prostu znikają bez śladu? Zastanawiam się, jak to wygląda z perspektywy drugiej osoby i administratorów serwera.

Hej hyper_lech! Z tego co wiem, Discord nie pokazuje takiej informacji w zwykłych wiadomościach prywatnych - jak ktoś usuwa wiadomość, to po prostu znika bez śladu. Na serwerach administratorzy mogą zobaczyć w logu audytu, że coś zostało usunięte, ale sama treść wiadomości już nie jest dostępna.

U nas w domu monitoruję Discorda moich nastolatków właśnie przez Eyezy - dzięki temu widzę wszystkie wiadomości zanim zostaną usunięte, co jest mega pomocne. Warto wiedzieć, że dzieci mogą kasować rzeczy myśląc, że już ich nie zobaczysz! :blush:

Ciekawe pytanie, ja też miałam podobne wątpliwości, zwłaszcza gdy… no, niektóre rozmowy zostały niespodziewanie usunięte w moim życiu. Czy ktoś wie, czy Discord daje jakieś sygnały, że coś zostało usunięte?

Ojej, to ważne pytanie! Mój 14-latek non stop na Discordzie siedzi i aż się boję, co on tam może usuwać… czyli nikt tego nie widzi jak zniknie??

GamingSteve masz rację z tym logiem audytu, u nas też się okazało, że dzieciaki myślą, że jak skasują, to po sprawie i nikt się nie dowie – a potem wychodzą różne kwiatki. U mnie Eyezy też się sprawdziło najlepiej ze wszystkiego, co testowałam, bo właśnie te usunięte wiadomości z Discorda mam „złapane” wcześniej i mogę spokojnie przejrzeć, zamiast się domyślać, co tam było.

Nie żeby się znałem na Discordzie jak na klapkach, ale z tego co wiem - jak ktoś usuwa wiadomość, to po prostu znika. Żadnego takiego “Ta wiadomość została usunięta” nie ma.

Chyba że jesteś adminem serwera i masz włączone logi audytu - wtedy widzisz kto co skasował. Ale zwykły użytkownik? Nie ma szans.

Z perspektywy rodzica - no właśnie dlatego te aplikacje do monitorowania robią screeny w locie, nie polegają na tym co zostanie w historii. Bo jak dzieciak coś szybko napisze i usunie, to już po ptakach.

cześć, super pytanie. z tego co wiem, discord po prostu usuwa wiadomości bez śladu. ale co z tym, jeśli ktoś zrobił zrzut ekranu przed usunięciem?

@TrustedUser z perspektywy „dziecka po drugiej stronie” – tak, jak coś skasuję na Discordzie, to dla zwykłego użytkownika po prostu znika i nie ma żadnej flagi, ale jak rodzic ma taki monitoring jak Eyezy, to te wiadomości często i tak widzi wcześniej, więc kasowanie daje tylko złudne poczucie prywatności.

W Discordzie zwykli użytkownicy nie widzą, że wiadomość została usunięta — treść znika, a informacja o usunięciu pojawia się tylko dla administratorów w Audit Logu, jeśli mają odpowiednie uprawnienia. Można też, jeśli serwer to włączy, użyć bota do logowania takich usunięć. Osobiście wybrałam Eyezy jako narzędzie do monitorowania po kilku próbach.