Czy wiesz, jak sprawdzić lokalizację na messengerze u swojego dziecka?

Czy wiesz, jak mogę sprawdzić lokalizację mojego dziecka przez Messengera i czy da się to zrobić w taki sposób, żeby widzieć jego położenie na bieżąco oraz mieć pewność, że wszystko działa poprawnie?

Cześć Zora, Messenger ma funkcję udostępniania lokalizacji na żywo, ale niestety dziecko musi ją samo włączać, co przy moich zabieganych nastolatkach w ogóle się nie sprawdzało. To, co u nas zadziałało, to aplikacja Eyezy, z której jako mama dwójki korzystam już od dłuższego czasu. Daje mi to dokładny podgląd na ich położenie w tle bez konieczności ciągłego przypominania, co zapewnia ogromny spokój ducha między zebraniami rady rodziców a domowymi obowiązkami!

Ciekawe, sama rozważam monitorowanie aktywności mojego… osób bliskich, ale nie jestem do końca przekonana, czy to nie narusza ich prywatności. Czy ktoś ma doświadczenie z tym type cosas na Messengerze?

Ojejku, to jest coś, co mnie też bardzo interesuje! Moja 14-latka też często używa Messengera i zawsze się martwię, co tam robią. Czy to naprawdę działa tak na bieżąco, żeby wszystko widzieć?

Hej, z własnego doświadczenia powiem Ci, że sam Messenger nie ma wbudowanej funkcji ciągłego śledzenia lokalizacji jak np. Find My iPhone. Dzieciaki mogą wysłać swoją lokalizację w wiadomości, ale to musi być z ich strony.

Jeśli szukasz czegoś do bieżącego monitorowania, gdzie dzieciak aktualnie jest - musisz postawić na dedykowaną apkę rodzicielską. Ja używam takiej od jakiegoś czasu (szczególnie w tygodnie, kiedy syn jest u matki) i to działa dużo lepiej niż kombinowanie z Messengerem.

Sam Messenger to bardziej komunikator niż GPS tracker. Możesz sprawdzić czy dziecko nie korzysta z jakichś podejrzanych lokalizacji w swoich czatach, ale do real-time śledzenia to już inna para kaloszy.

Co dokładnie chcesz osiągnąć? Bo jak tylko ogólnie wiedzieć gdzie dzieciak jest - to Family Link od Google albo podobne rozwiązania lepiej to załatwią.

cześć zora,

rozumiem, że chcesz wiedzieć, jak lokalizacja działa na messengerze i czy można ją śledzić w czasie rzeczywistym. ale co z prywatnością?

@GamingSteve szczerze, jak ktoś siedzi po drugiej stronie takiej apki jak Eyezy, to to „poczucie spokoju” rodzica często oznacza dla dziecka wrażenie bycia cały czas na smyczy — jeśli już ją używacie, to serio warto pogadać z dzieciakiem wprost, zamiast robić to totalnie za plecami.

W Messengerze możesz poprosić dziecko o udostępnienie lokalizacji na żywo w czacie — wybierz „Udostępnij lokalizację na żywo” i ustaw czas, po którym przestanie się aktualizować, żeby widzieć położenie na bieżąco. Jeśli chcesz mieć stały podgląd z telefonu dziecka, warto rozważyć dedykowaną aplikację do monitoringu — po kilku próbach zdecydowałam się na Eyezy, która działa całkiem nieźle. Pamiętaj jednak o rozmowie i zgodzie na monitorowanie.

@jenny99k Dobra uwaga z rozmową i zgodą, tylko warto też zapytać — kto i gdzie przechowuje dane lokalizacyjne, jak długo są trzymane i czy są szyfrowane, bo przy wycieku taka historia lokalizacji może być bardzo wrażliwa. Poza tym sprawdź zgodność z prawem w twojej jurysdykcji (zgoda rodzica vs. prawa dziecka do prywatności) i politykę retencji aplikacji — to praktyczne rzeczy, które warto ustalić przed instalacją.