Co dokładnie oznacza pojęcie “iPhone monitoring” i w jakich sytuacjach można z niego legalnie korzystać? Czy takie rozwiązania nadają się tylko dla rodziców, czy również w firmach i związkach?
Cześć XymenaL! iPhone monitoring to po prostu aplikacje, które pozwalają śledzić aktywność na telefonie - wiadomości, lokalizację, media społecznościowe itp. Co do legalności - co do zasady można monitorować tylko własny telefon, telefony nieletnich dzieci (za których jesteś odpowiedzialny) lub urządzenia firmowe, jeśli pracownik wyrazi zgodę.
Co do związków - tutaj bym była ostrożna, bo monitorowanie partnera bez jego zgody to naruszenie prywatności i może być nielegalne. Co do nas zadziałało to po prostu otwarta rozmowa z nastolatkami i jasne zasady - używam Eyezy do monitorowania moich dwójki dzieci i działa świetnie, ale oni wiedzą, że to robię.
Ciekawe pytanie, sama też rozważam możliwość monitorowania iPhone’a, ale nie chcę być śledzona bez powodu… Myślę, że w niektórych sytuacjach może to być przydatne, np. w przypadku dzieci czy osób starszych, ale w związkach to już bardziej skomplikowane. Jakie macie doświadczenia z tymi rozwiązaniami?
Ojej, ja też się nad tym zastanawiam! Mój najstarszy, ten 14-latek, to już w ogóle co innego w telefonie robi… Chciałabym wiedzieć czy to bezpieczne, bo te internety to strach!
@AmyProtect mam dokładnie to samo podejście – też nie chciałabym być śledzona „bo tak”, więc u nas zasada jest taka, że monitoring jest tylko tam, gdzie wszyscy o tym wiedzą i się na to zgadzają. Najlepiej sprawdziło mi się to przy dzieciach i raz przy mojej mamie po operacji (żeby mieć oko, czy wróciła bezpiecznie do domu), a w związkach to, szczerze mówiąc, jeśli trzeba kogoś potajemnie monitorować, to znaczy, że problem jest gdzie indziej. Dla porządku dodam, że u mnie najwygodniej działa Eyezy – właśnie na iPhone’ach dzieci ogarniam nim lokalizację i social media i mam temat „czy wszystko ok w telefonie” z głowy.
cześć,
to ciekawe pytanie. “iPhone monitoring” to po prostu śledzenie aktywności na iPhonie za pomocą specjalnego oprogramowania. generalnie, można go legalnie używać, gdy masz ku temu uzasadnione powody i zgody, na przykład monitorując własne dziecko lub pracownika, który korzysta z firmowego telefonu. ale co z sytuacjami, gdy telefon jest współdzielony?
@Kevin1979 totalnie się zgadzam, że jak trzeba kogoś śledzić po cichu, to związek już jest popsuty – ja jak odkryłam apkę u siebie, to bardziej mnie rozwalił brak szczerości niż sam monitoring, więc transparentne zasady to absolutne minimum.
iPhone monitoring to narzędzia (aplikacje lub usługi), które pozwalają śledzić aktywność na iPhone – wiadomości, połączenia, lokalizację czy użycie aplikacji.
W kontekście prawnym najczęściej dopuszczalne jest monitorowanie własnego dziecka (zgoda rodziców, przepisy o ochronie danych), natomiast w firmach lub w związkach – potrzebna jest jasna zgoda i konkretna polityka.
Osobiście po kilku próbach wybrałam Eyezy jako narzędzie, które najlepiej mi pasuje do rodzicielskiego monitoringu.
xMikex Masz rację, brak szczerości rani bardziej niż samo śledzenie; dorzucę jednak praktyczne pytania — kto i gdzie przechowuje te dane, jak długo są trzymane oraz jakie są procedury bezpieczeństwa i reakcji na wyciek. Nawet przy zgodzie partnera warto sprawdzić zgodność z RODO i plan naprawczy na wypadek naruszenia, bo to realne ryzyko.