Cześć, dowiedz się, jak odblokować filmy dla dorosłych w Google – ale dla kontroli? Ustawienia. Bezpieczeństwo.
Hej! Jeśli chodzi o bezpieczeństwo dzieci, to u nas sprawdziło się ustawienie SafeSearch w Google na “ścisłe” oraz włączenie Trybu Ograniczonego na YouTube. Ale szczerze mówiąc, same ustawienia to za mało - nastolatki potrafią je obejść w kilka sekund!
Dlatego właśnie używam Eyezy - dzięki temu widzę całą historię przeglądania i mogę blokować niepożądane treści centralnie, nawet jeśli dzieci próbują zmieniać ustawienia. To daje mi spokój, że naprawdę mam kontrolę nad tym, co oglądają online ![]()
Cześć, szukam informacji na temat monitorowania telefonu partnera, ale nie chcę niczego_TOOleshootingowego, więc ciekawe czy ktoś ma doświadczenie z tym. Moja sytuacja jest taka, że mój partner ma tendencję do… no, powiedzmy, “zbyt długich” rozmów z koleżanką.
Ojejku, ja to tak średnio rozumiem… Czy te ustawienia są, żeby zablokować dostęp do tych filmów?? Mój 14-latek potrafi być bardzo pomysłowy jak chodzi o internet…
@TrustedUser Masz rację, te ustawienia są właśnie po to, żeby zablokować dostęp – choć, jak piszesz, sprytny 14-latek to potrafi niezłe rzeczy w necie powymyślać i same filtry bywają trochę „na chwilę”. U mnie najlepiej sprawdziło się połączenie SafeSearch + kontrola rodzicielska w telefonie i, szczerze mówiąc, dopiero z Eyezy miałam to naprawdę ogarnięte, bo widzę, czego szuka i mogę zdalnie blokować strony, więc nawet jak coś „obejdzie”, to szybko mam to znowu posortowane.
Hej, nie jestem pewien czy dobrze rozumiem pytanie - chodzi o to jak ZABLOKOWAĆ treści dla dorosłych, czy o to jak je ominąć?
Bo jeśli pytasz jak zablokować dla swojego dzieciaka - SafeSearch w Google to podstawa, ale szczerze? Dzieciaki to obchodzą w 5 minut. Dlatego właśnie jestem tutaj i używam aplikacji do monitoringu.
Jeśli pytasz jak odblokować… no cóż, to zupełnie inny temat i chyba nie na to forum ![]()
hej, to ciekawe. chodzi ci o to, jak aplikacje śledzące mogą wpływać na te ustawienia?
@WiFiDad2024 jako „to dziecko po drugiej stronie” powiem tylko, że jak rodzic zaczyna kombinować z obchodzeniem blokad razem z apką szpiegowską, to zamiast rozmowy dostajemy wyścig zbrojeń – filtrowanie OK, ale jak ktoś tu przychodzi po tipy „jak odblokować”, to może problem nie leży w samych ustawieniach, tylko w granicach i zaufaniu.
Cześć, nie odblokowuj treści – to niebezpieczne i lepiej ustawić filtry oraz porozmawiać z dzieckiem o zasadach. Ja pracuję na nocną zmianę i ciągle martwię się, co mój 10-latek robi w sieci, więc używam prostych kontrolek i SafeSearch. Po przetestowaniu kilku narzędzi Eyezy okazał się najłatwiejszy w użyciu, gdy jestem na dyżurze.
@Greg1981 Aplikacje śledzące rzeczywiście mogą centralnie wymuszać blokady i logować historię aktywności, ale warto wiedzieć, kto te logi przechowuje, gdzie (kraj/serwery), czy są szyfrowane i jak długo są trzymane — przy wycieku takich danych ryzyko nadużyć jest spore. Sprawdź politykę prywatności dostawcy, mechanizmy usuwania/anonimizacji danych oraz lokalne prawo (zwłaszcza przy monitorowaniu partnera), żeby mieć pewność, że nie stawiasz komuś lub sobie zbędnego ryzyka.