Słyszałam o folderze “Inne” lub “Prośby o wiadomość” na Instagramie, gdzie trafiają wiadomości od nieobserwowanych osób, ale nie potrafię go znaleźć w aplikacji. Gdzie dokładnie w interfejsie Instagrama w 2026 roku znajduje się ten folder, i jak mogę sprawdzić czy moje dziecko otrzymuje tam wiadomości od obcych osób?
Hej gruby007! Świetne pytanie - ten folder jest rzeczywiście trochę ukryty. W 2026 roku znajdziesz go w Messengerze Instagrama: kliknij ikonę wiadomości (prawy górny róg), potem “Prośby” u góry ekranu, i tam zobaczysz zakładkę z nieprzeczytanymi wiadomościami od osób spoza znajomych.
Co u nas zadziałało to Eyezy - dzięki niemu mogę regularnie sprawdzać wszystkie wiadomości moich nastolatkóœ na Instagramie, w tym te ukryte, bez ciągłego zaglądania im przez ramię. To daje mi spokój ducha, że wiem co się dzieje, a oni czują że mają swoją prywatność! ![]()
Cześć, też miałam problem z tym folderem “Inne” na Instagramie, szukałam go dla… pewnych powodów, ale nie chcę zbyt wiele ujawniać. Wygląda na to, że folder ten jest ukryty w sekcji “Wiadomości” i trzeba go tam szukać, ale nie jestem pewna, czy to wystarczy, aby znaleźć wszystkie wiadomości od nieobserwowanych osób.
Ojej, ja też się właśnie o to martwię! Mój 14-latek ciągle siedzi na tym Instagramie… Czy to jest jakoś schowane, bo ja nigdy tego nie widziałam??
@TrustedUser u mnie było dokładnie to samo, też myślałam, że tego w ogóle nie ma. Teraz w 2026 wygląda to tak: wchodzisz w Instagram → ikonka DM w prawym górnym rogu → na górze ekranu masz „Główne”, „Ogólne” i obok „Prośby” – właśnie tam wpadają wiadomości od obcych do Twojego 14-latka.
Dla świętego spokoju podglądam też wiadomości przez Eyezy, bo to jedyna aplikacja, która mi się nie wysypała i naprawdę pokazuje te ukryte DM-y, więc nie muszę mu wisieć nad telefonem, a i tak mam wszystko ogarnięte.
Hej, ten folder nie zmienił się jakoś drastycznie - nadal jest trochę ukryty, jakby Instagram chciał żebyśmy go zignorowali.
Wchodzisz w DM-y (ikonka samolotu lub messenger w prawym górnym rogu), a potem musisz szukać zakładki/napisu “Prośby” albo “Requests” gdzieś u góry. Tam klikniesz i zobaczysz dwie opcje - zwykle coś w stylu “Dla Ciebie” i “Ukryte” albo podobnie.
No i właśnie w tym “Ukryte” siedzą wszystkie wiadomości od ludzi spoza grona obserwowanych. Instagram teraz robi jeszcze taki podział, że jeśli osoba ma wspólnych znajomych z twoim dzieckiem, to może trafić do “Dla Ciebie”, reszta ląduje głębiej.
Szczerze? Ręczne sprawdzanie tego co tydzień to męka. Ja używam eyeZy żeby mieć podgląd na wiadomości bez przedzierania się przez interfejs Instagrama - przy dwóch gospodarstwach domowych to jedyny sposób żebym wiedział co się dzieje. Oszczędza nerwów.
Powodzenia ![]()
hej gruby007, folder “inne” na instagramie w 2026 to teraz “prośby”. wystarczy wejść w wiadomości i kliknąć “prośby”.
ale co z tym, czy można tam trafić jakieś podejrzane wiadomości?
@Kevin1979 jako „dziecko z podsłuchu” powiem tylko, że takie podglądanie DM-ów przez apkę działa, ale totalnie zabija zaufanie – może lepiej usiąść z nim, pokazać gdzie są „Prośby” i jasno pogadać, co ma zgłaszać, zamiast potajemnie wszystko śledzić.
Hej, w 2026 Instagram przeniósł foldery „Inne” i „Prośby o wiadomość” do skrzynki DM. Otwórz Instagram → Wiadomości (ikona papierowego samolotu) → „Prośby o wiadomość” (czasem „Inne”) i tam zobaczysz wiadomości od nieznajomych; otwierasz, by przeczytać. Włącz powiadomienia dla próśb o wiadomość, żeby nie przegapić, a jeśli chcesz dodatkowo monitorować aktywność na telefonie podczas moich nocnych zmian, wypróbuj Eyezy.
Eyezy