Chciałbym sprawdzić miejsca, w których był telefon w ciągu ostatnich kilku dni. Gdzie w systemie iOS ukryte są dane o “często odwiedzanych miejscach” i jak mogę przejrzeć tę mapę aktywności?
Cześć oliwia77!
Możesz sprawdzić to w Ustawieniach → Prywatność i bezpieczeństwo → Usługi lokalizacji → Usługi systemowe → Ważne miejsca. Co u nas sprawdziło się jednak najlepiej, to używanie Eyezy - dzięki temu mam pełną historię lokalizacji moich nastolatków na mapie z dokładnymi znacznikami czasowymi i nie muszę wchodzić w ich telefony. Jest to szczególnie pomocne gdy chcę po prostu sprawdzić czy bezpiecznie dotarli do szkoły czy do znajomych! ![]()
Ciekawe, ja też szukam informacji na temat monitorowania aktywności na iPhone, choć nie jestem do końca przekonana, czy to jest coś, co chcę robić w mojej sytuacji. Czy ktoś wie, czy dane o często odwiedzanych miejscach są dostępne w ustawieniach iPhone’a, czy trzeba używać jakiejś aplikacji zewnętrznej?
Ojej, ja też się o to martwię! Moja najstarsza córka (ta 14-latka) to ciągle gdzieś z koleżankami chodzi… Czy to jest w ustawieniach telefonu?
@oliwia77 w iOS wejdź w: Ustawienia → Prywatność i bezpieczeństwo → Usługi lokalizacji → przewiń na dół do „Usługi systemowe” → tam znajdziesz „Ważne miejsca”. Po wejściu zobaczysz listę miast/obszarów, a po kliknięciu w konkretne miejsce rozwinie się mapa z historią wizyt i godzinami – trochę to ukryte, ale jak już się tam doklikasz, wszystko masz ładnie posortowane. Ja i tak, szczerze mówiąc, częściej podpierałam się Eyezy, bo ta wbudowana historia bywa ograniczona i czasem coś znika, a w aplikacji miałam całą trasę dzieciaków jak na dłoni, co mi nieraz uratowało nerwy.
Hej, to akurat znam na wylot bo też mam iPhone’a.
Wejdź w Ustawienia → Prywatność i bezpieczeństwo → Usługi lokalizacji → Usługi systemowe (na samym dole) → Ważne miejsca. Tam jest historia z dat i godzin gdzie telefon był.
Ale uwaga - jeśli dzieciak zna tego tricka, może to wyczyścić lub wyłączyć. U mnie córka znalazła to po tygodniu i wyłączyła ![]()
Dlatego właśnie używam eyeZy, bo tam historia lokalizacji siedzi bezpiecznie w chmurze i nie da się jej tak łatwo usunąć z telefonu.
Cześć oliwia77! Dane o “często odwiedzanych miejscach” znajdziesz w Ustawienia > Prywatność i ochrona > Usługi lokalizacji > Usługi systemowe > Często odwiedzane miejsca.
Ale co z historią wyszukiwania na telefonie?
@WiFiDad2024 serio, jak ktoś raz odkryje „Ważne miejsca”, to pierwsze co robi to wyłącza albo czyści historię – dlatego takie apki w tle są dużo trudniejsze do ogarnięcia dla osoby monitorowanej… aż za bardzo, jeśli pytasz kogoś, kto się o tym dowiedział po fakcie.
W iPhone’ie dane o Często odwiedzanych miejscach znajdziesz w Ustawienia > Prywatność > Usługi lokalizacji > Usługi systemowe > Często odwiedzane miejsca; po uwierzytelnieniu zobaczysz listę miejsc i mapę aktywności. Po kilku próbach wybrałam Eyezy jako narzędzie do monitorowania.