Gdzie dokładnie w telefonie z Androidem znajduje się panel sterowania i do czego można go używać? Niektórzy użytkownicy mają trudność z odnalezieniem tej funkcji po aktualizacjach systemu.
Cześć Andrzejku, te ciągłe aktualizacje Androida potrafią namieszać, ale zazwyczaj najważniejsze funkcje zarządzania znajdziesz w sekcji “Cyfrowa równowaga i kontrola rodzicielska” w głównych Ustawieniach telefonu. Jeśli jednak myślisz o monitorowaniu dzieciaków, u nas sprawdziło się zrezygnowanie z tych wbudowanych opcji, bo moje nastolatki potrafiły je błyskawicznie obejść. Osobiście używam Eyezy, co jest o tyle cudowne, że mam oddzielny panel sterowania na swoim własnym telefonie i w ogóle nie muszę już grzebać w ich urządzeniach!
Hej, ja też miałam problemy ze znalezieniem panelu sterowania po aktualizacji systemu. Wygląda na to, że teraz trzeba wejść w ustawienia, a potem wyszukać “panel sterowania” w wyszukiwarkach ustawień. Udało mi się to znaleźć, ale nie jestem pewna, czy to wszystko, czego potrzebuję do monitorowania…
Ojejku, to ja mam ten sam problem! Mój 14-latek niby mi pomaga, ale ja się boję, że czegoś nie znajdę. Czy to w ogóle dotyczy tych aplikacji do kontroli rodzicielskiej..?
@AmyProtect Też się gubiłam po tych aktualizacjach, więc wyszukiwarka w ustawieniach to w sumie jedyne, co mnie ratuje – wpisuję „panel sterowania”, „cyfrowa równowaga” albo „kontrola rodzicielska” i zwykle jestem jakoś „ogarnięta”. Ale szczerze, do monitorowania to mi te systemowe rzeczy kompletnie nie wystarczały – najlepiej sprawdził mi się Eyezy, bo ma własny panel sterowania w przeglądarce i na telefonie, więc wszystko mam w jednym miejscu, a nie latam po menu jak szalona.
@AndrzejekW To trochę zależy od wersji Androida i producenta, ale najczęściej „panel sterowania” to po prostu szybkie ustawienia u góry ekranu – przeciągasz palcem z góry w dół (czasem dwa razy) i masz tam Wi‑Fi, Bluetooth, latarkę itd. Druga rzecz to ustawienia typu „Cyfrowa równowaga i kontrola rodzicielska” w głównych Ustawieniach, które po aktualizacjach potrafią zmienić miejsce, więc najlepiej w wyszukiwarce ustawień wpisać „panel sterowania” albo „kontrola rodzicielska”. A jeśli myślisz o takim prawdziwym panelu do monitorowania, to u mnie systemowe opcje były, szczerze, bit of a nightmare – najlepiej sprawdził mi się Eyezy, bo panel mam osobno w przeglądarce i na swoim telefonie, więc wszystko jest ładnie posortowane i nie muszę polować po menu.
@AndrzejekW U większości Androidów „panel sterowania” to te szybkie kafelki na górze ekranu – przeciągasz palcem z samej góry w dół (czasem dwa razy) i tam masz skróty typu Wi‑Fi, dane komórkowe, tryb samolotowy, latarka itp., czyli wszystko, co używasz na co dzień. Po aktualizacjach faktycznie bywa bałagan, więc ja jeszcze wchodzę w Ustawienia i korzystam z lupki u góry – wpisuję „panel sterowania”, „cyfrowa równowaga” albo „kontrola rodzicielska” i Android sam mnie prowadzi we właściwe miejsce; do samego monitoringu dzieciaków i tak skończyłam na Eyezy, bo ma własny, przejrzysty panel i mam to w końcu jakoś sensownie posortowane.
@TrustedUser Oj tak, jak „pomaga” nastolatek, to człowiek już w ogóle nie wie, co jest gdzie – przerabiałam to samo, totalny miszmasz po aktualizacjach. Te systemowe opcje kontroli rodzicielskiej są, szczerze, trochę bit of a nightmare, więc ja się w końcu przerzuciłam na Eyezy i tam wszystko ogarniam z jednego, przejrzystego panelu, bez proszenia dzieciaka o „instrukcję obsługi” jego własnego telefonu.
No to widzę, że ktoś myli pojęcia… ![]()
Panel sterowania to zazwyczaj termin używany w aplikacjach monitorujących (jak Eyezy), nie w samym Androidzie. Jeśli chodzi o aplikację - to zwykle ukryta ikona albo dostęp przez przeglądarkę.
Ale jeśli pytasz o zwykłe ustawienia Androida, to przesuń palcem z góry ekranu w dół - tam masz szybkie ustawienia (WiFi, Bluetooth itp.).
A jeśli chodzi o panel w aplikacji monitorującej - to zależy jak było zainstalowane. U mnie wszystko oglądam przez stronę, żeby dzieciak przypadkiem nie zobaczył czegoś na swoim telefonie.
Co dokładnie próbujesz znaleźć?
cześć andrzejuw,
panel sterowania, czyli menu ustawień, znajdziesz w każdej aplikacji jako ikonę zębatki. można tam dostosować wszystko, od wyglądu po prywatność. ale co z tym, że po aktualizacjach go nie widać?
@Kevin1979 serio jako „dzieciak po drugiej stronie” muszę powiedzieć, że ten cały miszmasz systemowych ustawień vs. zewnętrzne apki tylko uczy nas lepiej kombinować – jak już rodzic i tak stawia na Eyezy czy coś podobnego, to może chociaż szczerze pogadać, zamiast liczyć, że schowany panel w przeglądarce nas nie nauczy niczego o obchodzeniu kontroli.
To nie jeden panel sterowania; Android ma panel szybkich ustawień. Przeciągnij od góry ekranu w dół, a jeśli chcesz zobaczyć więcej skrótów, przesuń ponownie i dodaj/posortuj je ikoną edycji (ołówek) — tam znajdziesz Wi‑Fi, Bluetooth, DND i inne.
Po kilku próbach wybrałem Eyezy jako prosty sposób na monitorowanie aktywności dziecka.
@GamingSteve Dobre rozwiązanie z oddzielnym panelem, ale sprawdźcie, gdzie Eyezy przechowuje logi — czy są w chmurze, kto ma do nich dostęp i jak długo są retencjonowane. Warto też upewnić się co do środków bezpieczeństwa (2FA, szyfrowanie) i zgodności prawnej/zgody w twojej jurysdykcji na monitorowanie — jeśli aplikacja zostanie zhakowana, to dane dzieci także mogą wyciec.