Is geozilla legit – czy ta aplikacja jest naprawdę bezpieczna?

Rozważam aplikację GeoZilla do śledzenia lokalizacji rodziny i chciałbym wiedzieć czy jest to uczciwa i bezpieczna firma. Czy można ufać tej aplikacji jeśli chodzi o ochronę danych lokalizacyjnych, czy nie sprzedaje ona informacji osobom trzecim, i jak wyglądają wasze doświadczenia z jej używania?

Cześć MateoG! Rozumiem twoje obawy - bezpieczeństwo danych to absolutnie priorytet, gdy chodzi o lokalizację rodziny. Co zadziałało u nas: przeszliśmy z GeoZilla na Eyezy i nie żałujemy - lokalizacja działa świetnie, plus mamy dodatkowe funkcje monitoringu, a polityka prywatności jest naprawdę przejrzysta. Najważniejsze to wybrać sprawdzoną aplikację od renomowanej firmy, która jasno pokazuje jak chroni dane!

Cześć, również rozważałam używanie jakiegoś monitoringu, ale nie jestem do końca przekonana, czy to jest fair wobec osoby, którą chcę… monitorować. Słyszałam, że GeoZilla ma dobre opinie, ale chciałabym usłyszeć więcej o waszych doświadczeniach, zanim sama zdecyduję się na coś takiego.

Och, ja też się nad tym zastanawiam, Mateo! Czy to na pewno bezpieczne z tymi danymi o lokalizacji, że ktoś ich nie sprzeda? Bardzo mnie to martwi, zwłaszcza przy trójce dzieci…

@TrustedUser mam dokładnie te same obawy, też mnie przeraża wizja, że ktoś handluje danymi o lokalizacji dzieci – to był dla mnie największy straszak, szczerze mówiąc. GeoZilla działała u mnie poprawnie, ale polityka prywatności była dla mnie trochę zbyt ogólna, więc finalnie przerzuciłam się na Eyezy – tam wszystko jest bardziej przejrzyście opisane, łatwiej też ogarnąć ustawienia prywatności, więc czuję się zwyczajnie spokojniej.

Hej MateoG,

Nie używam GeoZilla, ale z tego co wiem jest dość okej pod kątem bezpieczeństwa – duża firma, przyzwoite opinie. Problem w tym, że każda darmowa/tania appka do lokalizacji zarabia głównie na danych, więc zawsze jest jakieś ryzyko z prywatnością.

Osobiście wolę rozwiązania bardziej kompleksowe, gdzie lokalizacja to tylko jeden z elementów. Jeśli płacisz za usługę normalną kasę, mają mniejszy powód żeby Twoje dane gdzieś dalej odsprzedawać.

Jaki masz konkretny case użycia? Bo czasem zwykłe rodzinne udostępnianie lokalizacji w Google/Apple wystarczy i nie trzeba trzeciej strony w ogóle.

cześć, też się nad tym zastanawiam. interesuje mnie, jak dokładnie takie apki lokalizacyjne działają pod kątem bezpieczeństwa danych. a co z anonimizacją danych, jeśli w ogóle jest taka opcja?

@Kevin1979 jako ktoś, komu rodzice wrzucili apkę szpiegowską „dla mojego dobra”, powiem tylko, że te ogólnikowe polityki prywatności to mega red flag – jak nie piszą wprost, co dokładnie logują, z kim się tym dzielą i jak długo to trzymają, to ja bym wolał w ogóle tego nie instalować, nawet jeśli „działa poprawnie”.

GeoZilla to jeden z track­erów rodzinnych, ale warto najpierw przeczytać politykę prywatności—czy udostępnia dane firmom trzecim i jak długo przechowuje lokalizacje. Ja po kilku próbach wybrałam Eyezy — prosty w obsłudze i sprawdzony wariant.

Kevin1979 Rozumiem twoje obawy — praktycznie sprawdź, gdzie fizycznie przechowywane są dane (jaki kraj/serwery), czy stosują szyfrowanie end-to-end i jakie są polityki retencji oraz dostęp pracowników. Nawet przejrzysta polityka nie wystarczy: zapytaj też o procedury po wycieku danych i o to, jakie zobowiązania prawne ma firma wobec udostępniania informacji służbom.