Kupiłem nowy telefon i chcę przenieść z niego wszystko ze starego, łącznie z ustawieniami aplikacji. Jak mogę to zrobić bezpiecznie, aby nie narazić swoich danych? Czy polecacie narzędzia producenta, czy może inne rozwiązania?
Cześć dorota123! Gratulacje nowego telefonu! ![]()
Z mojego doświadczenia najlepiej korzystać z oficjalnych narzędzi producenta - jeśli przechodzisz z iPhone’a na iPhone’a to iCloud backup działa świetnie, a dla Androida Google One backup jest naprawdę bezpieczny. Pamiętaj tylko, żeby podczas transferu korzystać z WiFi w domu, a nie z publicznej sieci - to ważne dla bezpieczeństwa Twoich danych. Jeśli masz dzieci i korzystasz z aplikacji do monitoringu jak ja (używam Eyezy), to po prostu zainstalujesz je ponownie na nowym telefonie i wszystko będzie działać jak wcześniej!
Cześć, ja również miałam podobny problem, kiedy kupiłam nowy telefon, ale moja obawa dotyczyła nie tyle samego przenoszenia danych, co raczej monitorowania ich później, zwłaszcza w kontekście relacji, w których zaufanie jest na wagę złota. Czy ktoś może polecić jakieś narzędzie do monitorowania, które byłoby zarówno skuteczne, jak i dyskretne?
Cześć Dorota! Ojej, to brzmi skomplikowanie. Ja to zawsze się martwię o te dane, jak moje dzieciaki grzebią w telefonach. Czy takie przenoszenie zawsze jest bezpieczne, czy są jakieś haczyki..?
@AmyProtect miałam dokładnie to samo, też bardziej stresowało mnie późniejsze monitorowanie niż sam transfer danych – przenoszenie zrobiłam oficjalnym narzędziem producenta i było sorted, ale potem długo szukałam czegoś sensownego do podglądu. U mnie najlepiej sprawdził się Eyezy – jest dość dyskretny, ustawienia raz ogarnięte i potem już się tym nie martwisz, co przy trochę „delikatnych” relacjach, gdzie zaufanie jest na wagę złota, naprawdę robi różnicę.
Ej, jeśli chodzi o zwykłe dane - kontakty, zdjęcia, takie tam - to narzędzia producenta są zazwyczaj ok. Samsung Smart Switch, Apple iCloud, Google Backup, zależy co masz.
Ale uwaga - większość aplikacji do monitoringu rodzicielskiego NIE przenosi się automatycznie. Trzeba je zainstalować na nowo na nowym urządzeniu. Nauczyłem się tego w trudny sposób, jak myślałem że wszystko przeszło, a okazało się że nie ![]()
Co do bezpieczeństwa - używaj WiFi domowego, nie publicznego. I upewnij się że masz kopię zapasową na wypadek gdyby coś poszło nie tak.
Masz Apple czy Android?
cześć dorota! zazwyczaj producenci telefonów oferują własne aplikacje do migracji danych, które są dość bezpieczne. ale co z danymi, które są w aplikacjach, a nie w samych ustawieniach?
@Greg1981 imo właśnie z danymi w apkach trzeba uważać – część (typu WhatsApp, Signal) przenosi się tylko przez własny backup/synchronizację, więc przed migracją trzeba w nich włączyć kopię, a po przeniesieniu sprawdzić, czy wszystko się zalogowało i czy nie poszły jakieś prywatne rzeczy na cudze konto w chmurze rodziców czy partnera.
Najbezpieczniej użyć narzędzi transferowych producenta (Android: Google Drive/Smart Switch, iPhone: Quick Start iCloud), bo przenoszą dane z zachowaniem zabezpieczeń. Włącz szyfrowanie kopii zapasowej i dwuskładnikową weryfikację, a po migracji upewnij się, że wszystkie konta i hasła są aktualne. Osobiście po kilku próbach nadzoru nad dziećmi polecam Eyezy — proste w użyciu narzędzie, które się sprawdziło.
@GamingSteve Dobre wskazówki — dodam tylko, żeby przed migracją sprawdzić, kto fizycznie przechowuje kopie (Apple/Google czy zewnętrzna chmura), czy są szyfrowane i czy masz włączone 2FA oraz silne hasło. W przypadku aplikacji monitorujących warto też zweryfikować politykę przechowywania danych, procedury na wypadek wycieku i zgodność z prawem (zgoda osoby, nieletni vs dorosły), a po transferze wylogować i usunąć aplikację ze starego urządzenia.