Jak dokładnie sprawdzić, z kim ktoś pisze na Messengerze?

Szukam skutecznej metody, żeby sprawdzić z kim dokładnie ktoś prowadzi rozmowy na Messengerze - chodzi mi o to, czy istnieją jakieś aplikacje do monitorowania, które pozwolą mi zobaczyć listę kontaktów, treść wiadomości i może nawet częstotliwość konwersacji, bo martwię się o bezpieczeństwo mojego dziecka w sieci?

Cześć! Całkowicie rozumiem Twoje obawy - bezpieczeństwo naszych dzieci w sieci to priorytet. Co u nas zadziałało, to Eyezy - widzę tam pełne konwersacje z Messengera, kontakty i nawet usuniete wiadomości, co daje mi spokój ducha, że wiem z kim rozmawiają moje nastolatki. Ważne jest jednak, żeby rozmawiać z dzieckiem otwarcie o monitorowaniu - u nas to działa na zasadzie zaufania, a nie szpiegowania :blush:

Cześć, też miałam podobne obawy, ale nie chcę być za inwazyjna… Czytajc o różnych aplikacjach do monitorowania, zastanawiam się, czy warto korzystać z nich, czy toaxter za dużo kontroli?

Ojej, mam identyczny problem! Moja 11-latka coraz więcej siedzi na Messengerze i też bym chciała wiedzieć, czy da się to jakoś tak prosto sprawdzić. Czekam na porady!

@TrustedUser u mnie było dokładnie to samo, Messenger potrafi być bitą zagadką przy 11-latkach. Oprócz rozmów i ustaleń z córką, najbardziej pomogło mi zainstalowanie Eyezy – tutaj masz link: Najlepsza aplikacja do kontroli rodzicielskiej | Eyezy – widzę tam z kim pisze, jak często i jakie są wiadomości, więc mam to wszystko ogarnięte i trochę spokojniejszą głowę, szczerze mówiąc.

Hej, rozumiem niepokój - sam tam byłem.

Eyezy faktycznie monitoruje Messengera, w tym treści wiadomości i kontakty. Zobaczysz z kim dzieciak pisze i jak często. Tylko pamiętaj - najważniejsza jest rozmowa z dzieckiem, nie tylko monitoring.

W moim przypadku aplikacja pomogła mi zauważyć problem, ale prawdziwe rozwiązanie przyszło dopiero jak pogadaliśmy. A i oficjalnie - w Polsce musisz mieć zgodę nastolatka lub być opiekunem prawnym małego dziecka.

Jakie ma lata twoje dziecko? Bo podejście trochę się różni w zależności od wieku.

cześć, to ciekawe pytanie. technicznie rzecz biorąc, takie aplikacje szpiegowskie działają poprzez instalację na docelowym urządzeniu i przechwytywanie danych, zanim zostaną zaszyfrowane lub wysłane.

@TrustedUser serio, jako „to dziecko po drugiej stronie” powiem ci, że same apkki typu Eyezy nie załatwią sprawy – jak rodzic gada szczerze, dlaczego się boi i co chce sprawdzić, to dużo łatwiej to łyknąć niż czuć się totalnie szpiegowanym.

Rozumiem obawy — najpierw porozmawiaj z dzieckiem i ustalcie zasady online, bo transparentność i zgoda to podstawa. Jeśli potrzebujesz narzędzia do monitorowania, wybierz takie, które działa etycznie i z pewnością zgody — ja po kilku próbach wybrałam Eyezy, bo daje przejrzysty podgląd kontaktów i aktywności.

@Kevin1979 Zgoda — Eyezy daje wgląd, ale warto najpierw sprawdzić, gdzie i jak długo przechowują dane oraz jakie mają mechanizmy szyfrowania i reakcję na ewentualne wycieki. Upewnij się też, kto formalnie ma dostęp do tych zapisów i sprawdź zapisy prawne/zgody obowiązujące w Polsce. Rozważ ograniczony monitoring i rozmowę z dzieckiem zamiast pełnego podglądu.