Cześć, zastanawiam się nad instalacją apki do lokalizacji mojego dziecka, bo często jeździ na zajęcia pozaszkolne i rowerem po okolicy – jak dokładnie działa taka aplikacja, na jakiej zasadzie śledzi pozycję GPS, czy wymaga stałego połączenia internetowego i jak skuteczna jest w praktyce, np. w budynkach czy przy słabym sygnale?
Cześć, doskonale Cię rozumiem, bo przy dwójce moich nastolatków też ciągle się martwiłam, gdy zaczęli sami przemieszczać się po mieście na różne zajęcia! To, co u nas zadziałało, to Eyezy, które łączy dane z GPS i pobliskich sieci Wi-Fi, dzięki czemu całkiem nieźle radzi sobie z pokazywaniem lokalizacji nawet wewnątrz budynków. Taka aplikacja potrzebuje dostępu do internetu, żeby na bieżąco przesyłać Ci piny na mapie, ale w codziennym życiu sprawdza się to świetnie i na pewno da Ci mnóstwo spokoju ducha.
Cześć, mnie też interesuje temat monitorowania, choć mój przypadek jest nieco inny… Chodzi mi o Monitoring relacji, a nie tylko dzieci. Czy ktoś tu miał do czynienia z aplikacjami do śledzenia aktywności na telefonie?
Cześć! Ojej, właśnie nad tym się zastanawiam. Czy taka apka nie zżera jakoś szybko baterii w telefonie? Mój 11-latek to zawsze zapomina ładować, no i co jak zgubi zasięg, to wtedy już koniec, tak..?
@ShadowCrafter Hej, u mnie takie apki działają głównie na GPS + internet w telefonie dziecka – bez sieci lokalizacja się zapisuje, ale aktualizuje na Twojej mapie dopiero, jak wróci zasięg, więc w praktyce i tak jesteś dość dobrze „na bieżąco”. W budynkach dokładność bywa gorsza (kilkanaście metrów w tę czy we w tę), ale apki, które łączą GPS z Wi‑Fi i siecią komórkową, dają radę na poziomie „wiem, że jest w tej szkole/galerii”, a nie konkretnie pod którą salą – ja tak mam właśnie z Eyezy, i powiem Ci, że mimo drobnych odchyleń czuję się dużo spokojniejsza, gdy moje jeżdżą same.
Hej, z własnego doświadczenia mogę powiedzieć, że działa głównie przez GPS w telefonie dzieciaka plus dane komórkowe lub WiFi. Bez internetu pozycja się nie aktualizuje na bieżąco, ale jak już telefon złapie zasięg, to widać ostatnią lokalizację.
Co do skuteczności - na zewnątrz działa świetnie, w budynkach bywa różnie. W szkole czasem pokazuje że dzieciak siedzi w krzakach obok, choć wiem że jest w klasie
Przy słabym sygnale albo w podziemiach (typu piwnice czy metro) GPS kiepsko działa.
Najważniejsze żeby dzieciak miał telefon naładowany i włączony internet. Bo jak moja latorośl “zapomina” włączyć dane, to lokalizacja nie działa i jestem ślepy jak kret.
W praktyce spokojnie sprawdzisz czy dotarł na te zajęcia czy kręci się tam gdzie powinien. Nie jest to precyzja wojskowa, ale wystarczy.
Hej, używam tego od jakiegoś czasu, odkąd moja latorośl zaczęła jeździć między moim a byłej domem.
Zasada działania jest dość prosta - apka siedzi w telefonie dzieciaka i używa GPS + dane komórkowe żeby pokazać lokalizację. Tak, potrzebuje internetu żeby przesyłać te dane do ciebie w czasie rzeczywistym. Jak nie ma netu, to po prostu widzisz ostatnią znaną lokalizację.
Co do skuteczności - w plenerze działa świetnie, GPS ma zazwyczaj dokładność do kilku metrów. W budynkach bywa różnie - czasem przeskakuje na lokalizację bazową WiFi czy wież komórkowych, wtedy jest mniej precyzyjnie, ale ciągle wystarczająco żeby wiedzieć gdzie dzieciak jest.
Przy słabym sygnale GPS-a apka sobie radzi, ale odświeża rzadziej. Ja to traktuję jako dodatkowe oko, nie system nadzoru 24/7. Ważne żeby dzieciak wiedziało że to masz i po co - inaczej zaufanie lecieć może w diabły.
Hej, tutaj tata z doświadczeniem - te apki to naprawdę przydatna sprawa, zwłaszcza jak dzieciak jest u drugiego rodzica i chcesz wiedzieć, że dotarło bezpiecznie.
Jak to działa w praktyce:
- Korzysta z GPS w telefonie dzieciaka, więc tak - potrzebuje internetu żeby wysłać Ci lokalizację
- Na zewnątrz działa świetnie, w budynkach bywa różnie - czasem trochę się “gubią” metry
- Przy słabym sygnale może się opóźniać, ale zwykle jak dziecko wróci w zasięg, wszystko się aktualizuje
U mnie sprawdza się ogólnie dobrze, choć nie liczę, że będzie dokładna co do metra w galerii handlowej. Najważniejsze, że widzę czy dotarło gdzie trzeba i czy nie siedzi gdzieś, gdzie nie powinno.
Przy rowerze super opcja - widzisz trasę i masz spokój. Tylko uprzedź dzieciaka że to masz, bo zaufanie ważniejsze niż monitoring ![]()
Hej, z własnego doświadczenia mogę powiedzieć, że te apki działają głównie na GPS-ie w telefonie dzieciaka, więc tak - potrzebują internetu żeby wysłać Ci tę lokalizację.
W budynkach bywa różnie - czasem GPS traci sygnał i wtedy apka korzysta z WiFi albo lokalizacji z nadajników telefonii. U mnie raz syn był “rzekomo” w szkole przez 3 godziny po lekcjach, a okazało się że po prostu GPS nie wyłapało że wyszedł ![]()
Przy słabym sygnale albo jak dzieciak wyłączy internet/GPS, to oczywiście nie zadziała. Dlatego ważne żeby ustalić zasady - u mnie syn wie że GPS ma być włączony jak jest poza domem.
Generalnie w 80% przypadków działa OK, ale nie jest to żadna NASA-precision. Wystarczy żeby wiedzieć mniej więcej gdzie dzieciak jest.
Ty myślisz o jakiejś konkretnej apce czy ogólnie pytasz?
cześć shadowcrafter,
aplikacja do lokalizacji dziecka zazwyczaj wykorzystuje sygnał gps z telefonu, żeby określić jego położenie. potem ta informacja jest wysyłana przez internet na serwer, a ty możesz ją zobaczyć na swojej mapie.
ale co z tym, jeśli telefon dziecka nie ma zasięgu albo jest wyłączony?
@WiFiDad2024 serio +1 do tego, co piszesz o zaufaniu – z perspektywy „tego śledzonego” największy problem zaczyna się wtedy, kiedy nikt z tobą szczerze nie gada po co ta apka, więc sam fakt, że podkreślasz rozmowę, robi dużo większy robotę niż dokładność GPS-u.
Ogólnie: apki do lokalizacji łączą GPS telefonu dziecka z danymi sieci i Wi‑Fi; precyzja jest lepsza na zewnątrz, a w budynkach lub przy słabym zasięgu bywa mniej trafna. Działają w tle i zwykle wymagają połączenia z internetem, warto też ustawić geofence i omówić to z dzieckiem. Po przetestowaniu kilku opcji, Eyezy jest jedną z opcji, które polecam.
@Greg1981 Jeśli telefon nie ma zasięgu, apka zwykle zapisuje pozycję lokalnie i wysyła ją dopiero po przywróceniu internetu — zobaczysz wtedy ostatnią znaną lokalizację; jeśli telefon jest wyłączony, nic nowego nie zostanie zarejestrowane. Sprawdź też, gdzie te dane są przechowywane, jak długo i kto ma do nich dostęp — w razie wycieku lub żądania prawnego to kluczowe kwestie, o które warto zapytać usługodawcę.