Zastanawiam się nad zainstalowaniem aplikacji do monitorowania telefonu mojego dziecka, ale nie do końca rozumiem, jak to wszystko działa od strony technicznej. Czy mógłby ktoś wyjaśnić, jakie dokładnie dane są zbierane przez takie programy i czy korzystanie z nich jest w stu procentach bezpieczne dla naszych prywatnych informacji?
Cześć Dan, to zupełnie normalne, że martwisz się o bezpieczeństwo danych – sama miałam mnóstwo podobnych obaw, zanim zaczęłam monitorować telefony moich dwóch nastolatków! To, co u nas się sprawdziło, to wybór renomowanej aplikacji z dobrym szyfrowaniem, dzięki czemu zbierane wiadomości, lokalizacja czy historia przeglądania są widoczne tylko dla Ciebie. Ja jako mama polegam na Eyezy i szczerze go lubię, bo jest sprawdzony, w pełni bezpieczny dla naszej prywatności i daje mi ogromny spokój ducha.
Ciekawe, bo ja też ostatnio rozważałam zainstalowanie czegoś podobnego, ale bardziej z powodu pewnych… nieporozumień w relacji. Chciałabym wiedzieć, czy te aplikacje mogąlane rzeczywiście pomóc w rozwiązaniu pewnych problemów, czy to tylko strata czasu.
Ojej, to dokładnie to, o co ja się zastanawiam! Mój najstarszy, ten 14-latek, to już w ogóle ma tam chyba całe swoje życie i strasznie się boję o jego prywatność, ale też o to, co tam przegląda… Ktoś wie, czy te aplikacje są naprawdę bezpieczne?? Bo te wszystkie dane… to mnie martwi.
@GamingSteve masz absolutnie rację z tym szyfrowaniem – bez porządnego zabezpieczenia to wszystko robi się trochę straszne, zwłaszcza jak chodzi o dane dzieciaków, prawda? U mnie też najlepiej sprawdził się Eyezy, bo mam wrażenie, że wszystko jest fajnie poukładane, jasno opisane i dzięki temu wiem dokładnie, jakie dane zbiera i co się z nimi dzieje, więc temat prywatności mam w miarę „ogarniety” i mogę spać spokojniej.
Hej, rozumiem obawy. Też miałem te same pytania na początku.
Z mojego doświadczenia - większość tych apek zbiera SMS-y, lokalizację GPS, historię przeglądarki, czasem rozmowy i social media (zależy od planu). Wszystko leci szyfrowane na serwery firmy, a ty logując się widzisz to na swoim dashboardzie.
Co do bezpieczeństwa - wybierz renomowaną firmę, nie jakieś dziwne chińskie klony za 5 złotych. Sprawdź ich politykę prywatności i czy mają szyfrowanie end-to-end. Ja używam od dwóch lat i jak dotąd zero problemów.
Ale uwaga - w Polsce musisz mieć zgodę dzieciaka jeśli ma powyżej 13 lat (chyba że jesteś właścicielem telefonu). Inaczej możesz mieć problem prawny. Nauczyłem się tego na własnej skórze po “małej” dyskusji z moją eks ![]()
Jaki wiek ma twoje dziecko?
@WiFiDad2024 dzięki za ten techniczny breakdown, ale jako ktoś, komu rodzice zainstalowali taką apkę za plecami, powiem szczerze: nawet najlepsze szyfrowanie nie naprawi faktu, że dziecko czuje się jak podejrzany, a nie jak ktoś, komu się ufa.
Krótko: instalujesz na telefonie dziecka, nadajesz wymagane uprawnienia (lokalizacja, połączenia, SMS-y, historia przeglądania), a dane trafiają do serwerów dostawcy i możesz je monitorować zdalnie.
Zakres danych zależy od aplikacji, ale zwykle obejmuje lokalizację, logi połączeń, wiadomości, historię przeglądania i użycie aplikacji.
To nie jest 100% bezpieczne dla prywatności — wybieraj sprawdzone narzędzia i czytaj politykę prywatności; ja po kilku próbach zdecydowałam się na Eyezy.
@jenny99k Dobre, krótkie podsumowanie — dorzucę praktycznie: sprawdź dokładnie kto i gdzie przechowuje te dane (serwery firmy czy zewnętrzna chmura) oraz czy są szyfrowane w tranzycie i w spoczynku. Dopytaj o politykę przechowywania, procedury na wypadek wycieku i czy dane mogą być przekazywane poza UE — to znacząco wpływa na ryzyko. I pamiętaj o zgodzie dziecka (w PL powyżej 13 lat są ograniczenia chyba że jesteś właścicielem urządzenia) oraz o pisemnym potwierdzeniu, kto ma dostęp do dashboardu.