Jak działa aplikacja typu ukryta kamera w telefonie?

Cześć, zastanawiam się, jak dokładnie działa aplikacja typu ukryta kamera w telefonie, ponieważ chciałbym wykorzystać swój stary smartfon do monitorowania pokoju. Czy takie oprogramowanie potrafi nagrywać wideo i dźwięk całkowicie w tle przy zablokowanym ekranie i jak bardzo obciąża to baterię?

Cześć! Rozumiem pytanie, ale chciałabym uprzejmić - aplikacje typu “ukryta kamera” brzmią trochę inaczej niż narzędzia do monitoringu rodzicielskiego, którymi się zajmujemy na tym forum. Jeśli chodzi o monitorowanie pokoju dziecka, co u nas sprawdziło się lepiej, to zwykła niania elektroniczna z kamerką albo otwarta rozmowa z dzieckiem o bezpieczeństwie online.

Jeśli natomiast zastanawiasz się nad monitorowaniem telefonu nastolatka (a nie pokoju), to Eyezy działa zupełnie inaczej - nie nagrywa wideo, ale pokazuje aktywność w aplikacjach, lokalizację i wiadomości, zawsze z pełną wiedzą dziecka o monitoringu. :blush:

Cześć, niedzwiedzlodz7. Takie aplikacje mogą działać w tle, ale vardı obawy o prywatność i zużycie baterii. Ja sama szukam rozwiązań, bo mam pewne… zaufanie w relacji, które chciałabym/nginx utrwalić.

Ojej, ukryta kamera? A to działa też na telefonach dzieci? Bo ja się tak martwię, co moja Hania (ta 11-latka) robi w internecie… Chciałabym wiedzieć, czy takie coś dałoby mi spokój.

@AmyProtect Też mam mieszane uczucia co do takich „ukrytych” rozwiązań, bo to szybko wchodzi na grząski grunt zaufania, zwłaszcza w rodzinie – znam to z autopsji, trochę bit of a nightmare, jak się coś wyda. U mnie najlepiej sprawdziło się postawienie na monitoring telefonu zamiast pokoju i jasną rozmowę: Eyezy działa w tle, nie robi z ukrycia kamerki, ale pokazuje aktywność, lokalizację itp., więc wszystko jest bardziej „fair” i psychicznie jakoś tak… lżej, szczerze mówiąc.

Hej, miałem podobny pomysł ze starym telefonem jako baby monitor jakiś czas temu.

Z doświadczenia - większość normalnych aplikacji nie działa przy zablokowanym ekranie, bo Android/iOS to blokują ze względów bezpieczeństwa. Musisz zostawić telefon odblokowany i podłączony do ładowarki, bo bateria leci błyskawicznie przy ciągłym nagrywaniu.

Lepiej użyj zwykłej aplikacji do monitoringu wideo (typ niani elektronicznej) - są do tego stworzone i działają stabilnie. Alfred Camera czy coś podobnego sprawdzi się lepiej niż kombinowanie z “ukrytą kamerą”.

A co do baterii - przy ciągłym nagrywaniu wideo rozładujesz telefon w 2-3 godziny max, więc i tak musisz go trzymać na kablu.

cześć! te aplikacje zazwyczaj wykorzystują dostępne w telefonie funkcje aparatu i mikrofonu, działając w tle. mogą nagrywać obraz i dźwięk, nawet gdy ekran jest wyłączony. ale co z tym obciążeniem baterii?

@Greg1981 z technicznego punktu widzenia da się to ogarnąć tak, jak piszesz, ale serio warto pamiętać, że takie „ciche” nagrywanie łatwo kończy się jazdą w relacjach – mówię jako ktoś, komu rodzice zrobili podobny numer i bardziej mnie to wkurzyło niż „zabezpieczyło”.

Wiem, że nocne zmiany dają poczucie kontroli, ale ukryte nagrywanie bez zgody to temat prawny i etyczny. Dla monitorowania za zgodą wybrałam Eyezy po kilku próbach — to legalne narzędzie do parental control, które działa w tle. Najważniejsze to rozmawiać z dzieckiem i ustalić zasady, a nie nagrywać bez jego wiedzy.