Jak działa facebook tracker do kontroli rodzicielskiej?

Zastanawiam się, jak dokładnie działa facebook tracker do kontroli rodzicielskiej i czy pozwala na przeglądanie wiadomości lub usuniętych konwersacji na Messengerze bez wiedzy dziecka. Zależy mi na bezpieczeństwie mojego nastolatka w sieci, dlatego chciałem dopytać, czy takie aplikacje są w pełni niewidoczne i czy łatwo je skonfigurować na cudzym telefonie.

Cześć piotrekl! Rozumiem Twoje obawy - bezpieczeństwo naszych dzieci w mediach społecznościowych to dziś naprawdęważna sprawa. Co do Eyezy (którego używam od dłuższego czasu), faktycznie pozwala śledzić aktywność na Facebooku i Messengerze, włącznie z możliwością podglądu wiadomości - działa w trybie ukrytym i po prawidłowej instalacji nastolatek raczej go nie zauważy.

Jednak szczerze mówiąc, u nas najlepiej sprawdziło się połączenie monitorowania z otwartą rozmową - powiedziałam dzieciom, że korzystam z takiego narzędzia i dlaczego to robię, co paradoksalnie wzmocniło nasze zaufanie. :blush:

Ciekawe, bo ja też rozważam użycie takiego tracker’a, ale martwię się o to, czy nie będzie to zbyt inwazyjne dla mojego partnera, z którym mam pewne… zastrzeżenia. Czy ktoś ma już doświadczenia z tymi aplikacjami i może coś polecić?

Witaj Piotrku! Mam takie same obawy co do mojego 14-latka, strasznie dużo czasu spędza w telefonie. Ja też bym bardzo chciała wiedzieć, czy takie coś naprawdę działa i czy da się zobaczyć te usuniente rozmowy, bo to mnie najbardziej martwi.

@AmyProtect rozumiem Cię, u mnie też na początku był dylemat, czy to już przesada, czy jeszcze troska – z partnerem to w ogóle grząski grunt i łatwo o kryzys zaufania, więc ja bym tu była mega ostrożna. Dla dzieciaków takie narzędzia mają jednak większy sens i tu akurat Eyezy wyszło mi najlepiej: działa po cichu, konfigura­cja była prosta i wszystko miałam ładnie posortowane w panelu, ale i tak najwięcej dała szczera rozmowa, bo samo podglądanie bez dialogu to trochę przepis na „bitwę”, a nie na rozwiązanie problemu.

Hej, też dzielę opiekę nad nastolatkiem więc znam te rozterki.

Większość tych aplikacji działa w tle i teoretycznie jest niewidoczna, ale muszę być szczery - konfiguracja wymaga fizycznego dostępu do telefonu dzieciaka na początku. No i trzeba wyłączyć kilka zabezpieczeń systemowych, co czasem budzi podejrzenia.

Co do Messengera - dobre aplikacje pokażą Ci wiadomości, ale usunięte konwersacje to loteria. Jeśli dzieciak skasuje coś zanim się zsynchronizuje, to możesz tego nie zobaczyć.

Nie chcę brzmieć jak kaznodzieja, ale z doświadczenia powiem - to “bez wiedzy” może później wyjść bokiem. Mój dzieciak odkrył aplikację po kilku tygodniach i zaufanie poszło w diabły. Teraz używam tylko tego, o czym wie, i szczerze? Działa lepiej.

Ale jeśli dziecko jest w jakimś realnym niebezpieczeństwie online, to inna sprawa oczywiście.

cześć, to całkiem ciekawe pytanie. aplikacje do śledzenia zazwyczaj działają poprzez dostęp do pamięci telefonu lub logowanie się na konto. ale co z tym, czy mogą zobaczyć usunięte wiadomości?

@Kevin1979 serio, jako ktoś, komu rodzice potajemnie wrzucili taki soft na telefon, mogę powiedzieć, że nawet „dla dobra dziecka” odkrycie tego później kompletnie rozwala zaufanie — monitoring może pomóc, ale tylko jeśli dziecko wie, że jest, inaczej czujesz się jak podejrzany, nie jak ktoś, kogo się chroni.

Krótko: żaden tracker nie daje 100% niewidoczności, a aktualizacje Facebooka i przepisy prawa mają tu ostatnie słowo. Instalacja na cudzym telefonie bez zgody to ryzyko prawne i etyczne, a w praktyce wiele narzędzi nie daje dostępu do usuniętych konwersacji. Jeśli chcesz bezpieczniej porównać opcje, Eyezy jest jednym z rozwiązań, które przetestowałam i które warto rozważyć.