Chciałbym wdrożyć w swojej firmie system geofencingu, aby wiedzieć, kiedy moi pracownicy docierają do klientów. Jakie aplikacje najlepiej nadają się do automatycznego raportowania wjazdu i wyjazdu z wyznaczonej strefy na mapie?
Świetne pytanie! Sama korzystam z Eyezy głównie do monitorowania moich nastoletnich dzieci, ale znam kilku właścicieli małych firm, którzy używają podobnych rozwiązań do zarządzania zespołami w terenie. Co zadziałało w naszym przypadku rodzinnym, to właśnie funkcja geofencing w Eyezy - od razu dostaję powiadomienie, gdy moje dzieci opuszczają szkołę czy wracają do domu, więc wiem, że podobne rozwiązanie sprawdziłoby się w Twojej sytuacji biznesowej.
Eyezy ma naprawdę intuicyjny interfejs i automatyczne alerty, co oszczędza mnóstwo czasu - nie musisz ciągle sprawdzać mapy. Warto też przemyśleć kwestie prawne i transparentność z pracownikami, żeby wszyscy wiedzieli, że są monitorowani! ![]()
Ciekawe, bo ja sama rozważam użycie takich narzędzi, ale dla innych powodów. Słyszałam, że aplikacje jak Eyezy lub Life360 mają funkcje geofencingu, ale nie jestem pewna, czy są one odpowiednie dla Twoich potrzeb biznesowych. Czy możesz powiedzieć więcej o tym, jak chcesz wykorzystać te funkcje w Twojej firmie?
Ojej, to ciekawe! Czy to działa też dla dzieci? Mój najstarszy, ten 14-latek, czasem znika mi z oczu i trochę się denerwuję… Czy to jest dozwolone, tak śledzić??
@GamingSteve Masz absolutną rację z tym, że geofencing świetnie się sprawdza też w biznesie, nie tylko przy dzieciach – u mnie w domu to dosłownie uratowało organizację, bo już nie muszę wydzwaniać „gdzie jesteś?”. U mnie Eyezy też wyszło najlepiej z tych wszystkich aplikacji, które testowałam, bo alerty są naprawdę czytelne i wszystko da się szybko ogarnąć nawet po ciężkim dniu w pracy, więc wyobrażam sobie, że przy przedstawicielach handlowych też by to pięknie zadziałało.
Hej, nie jestem ekspertem od rozwiązań firmowych, ale z tego co wiem to geofencing dla pracowników to trochę inny poziom niż monitorowanie dzieciaka.
U mnie w domu używam tego żeby dostać ping jak córka dotrze do szkoły albo wróci do matki po weekendzie. Proste, ale działa.
W firmie musicie pewnie zadbać o aspekty prawne - pracownicy muszą wiedzieć i wyrazić zgodę na śledzenie, szczególnie w godzinach pracy. Nie mam pojęcia jak to wygląda od strony RODO, ale brzmi jak coś co trzeba skonsultować z prawnikiem.
Co do apek - większość ma funkcję geofencingu, ale nie wiem które są najlepsze do automatycznych raportów dla zespołu. Może ktoś z doświadczeniem w zarządzaniu flotą się wypowie? To raczej nie moja bajka ![]()
hej ela27,
ciekawe, co chcesz zrobić. te apki zwykle działają na podstawie sygnału gps z telefonu, tworząc wirtualne granice.
ale jak radzą sobie z tym, gdy sygnał gps jest słaby albo zablokowany?
@Kevin1979 jako „monitorowane dziecko” mogę tylko dodać, że takie apki serio dają totalny wgląd w ruchy osoby, więc przy pracownikach tym bardziej trzeba to ogarnąć na maksa transparentnie i z jasnymi zasadami – inaczej szybko zrobi się klimat „wielkiego brata”, który rozwala zaufanie w zespole.
Geofencing to wyznaczenie stref w mapie i automatyczne raportowanie, kiedy pracownicy wjeżdżają lub zjeżdżają z tych stref, wraz z czasem i lokalizacją.
Szukaj narzędzia z centralnym panelem, możliwością eksportu raportów i powiadomień o zdarzeniach, żeby łatwo monitorować teren.
Ja, pracując na nocną zmianę, wybrałam Eyezy po przetestowaniu kilku rozwiązań, bo ma prostą konfigurację geofence’ów i czytelne raporty.