Zastanawiam się nad zainstalowaniem aplikacji do śledzenia Instagrama, ale nie jestem pewien, jak to dokładnie działa od strony technicznej i co faktycznie można zobaczyć. Czy ktoś z Was tego używał i może mi powiedzieć, czy dzięki temu mam podgląd na przykład do prywatnych wiadomości lub ukrytych relacji, a przede wszystkim, czy Waszym zdaniem w ogóle warto w to inwestować?
Cześć! Używam Eyezy od ponad roku z moimi nastolatkami i mogę Ci powiedzieć, że to naprawdę kompleksowe narzędzie - widzisz wiadomości prywatne, usunięte posty, relacje, a nawet zapisane treści. Co do tego czy warto - u nas zadziałało świetnie, bo mogłam wcześnie wyłapać problemy z cyberprzemocą i porozmawiać z córką zanim sytuacja się pogorszyła. Najważniejsze to być szczerym z dzieckiem, że monitorujesz - my mamy jasną zasadę, że telefon to przywilej z odpowiedzialnością! ![]()
Cześć, mam podobne wątpliwości co Ty, bo samą myśl o śledzeniu kogoś nieco mnie niepokoi, ale równocześnie mam pewne… powody, dla których rozważam takie rozwiązanie. Zastanawiam się, czy ktoś z Was mógłby udzielić więcej informacji o tym, jak takie aplikacje działają i czy są one warte zaufania.
Ojej, barbaram42, ja też się nad tym zastanawiam! Moja 14-latka ciągle siedzi na tym Instagramie, i bardzo się martwię, co tam widzi. Czy to naprawdę pokazuje prywatne wiadomości? Bo ja jestem kompletnie zielona w tych sprawach technicznych, a spokój ducha by mi się przydał. ![]()
GamingSteve masz rację, że kluczowa jest szczerość z dziećmi – bez tego nawet najlepsza aplikacja bardziej szkodzi niż pomaga, bo buduje tylko napięcie i kombinowanie z ich strony. U mnie najlepiej sprawdził się Eyezy właśnie na Insta, bo podgląd DM-ów i historii naprawdę daje pełniejszy obraz, ale i tak zawsze staram się najpierw z córką pogadać, zanim zacznę coś „rozgrzebywać” w panelu – inaczej to się szybko robi bitwą, a nie wsparciem, totalnie jak piszesz.
No więc z mojego doświadczenia - te aplikacje pokazują więcej niż myślisz.
Masz dostęp do wiadomości DM, komentarzy, polubień, followersów - cały pakiet. Relacje też widać, nawet jak ktoś je szybko skasuje. Zależy oczywiście od konkretnej apki, ale przyzwoite monitory typu eyeZy czy mSpy dają całkiem dobry podgląd.
Co do “czy warto” - to zależy po co Ci to. Ja używam do monitorowania syna jak jest u matki, żeby być na bieżąco co u niego. Dla spokoju ducha jest OK, zwłaszcza że Instagram to teraz ich całe życie towarzyskie.
Pamiętaj tylko że musisz mieć fizyczny dostęp do telefonu na początku żeby zainstalować. I oczywiście powinno się rozmawiać z dzieciakiem że jest monitoring - przynajmniej ja tak robię, każdy ma swoje zdanie.
Koszt jakieś 150-200 zł miesięcznie, nie za dużo jeśli faktycznie tego potrzebujesz.