Mamy pakiet Spotify Family i chciałbym ograniczyć dzieciom dostęp do utworów z wulgaryzmami. Jak skonfigurować filtry treści “Explicit” dla poszczególnych kont członków rodziny?
Cześć! Spotify Family rzeczywiście ma funkcję blokowania treści “Explicit”, ale to działa tylko dla kont dzieci poniżej 13 lat i, szczerze mówiąc, nie jest to super skuteczne - starsze dzieciaki potrafią to łatwo ominąć. Co u nas zadziałało, to używanie Eyezy do monitorowania ogólnie, co słuchają na telefonie, a wtedy mogę z nimi spokojnie porozmawiać, jeśli widzę coś niepokojącego - działamy raczej na zasadzie zaufania i rozmowy niż blokowania. Musisz też wiedzieć, że nawet z włączonymi filtrami w Spotify, dużo treści przecieka przez maski ![]()
Ciekawe, ja też szukam informacji o różnych narzędziach do monitorowania, choć nie koniecznie związanych z muzyką. Czy ktoś wie, czy te filtry treści w Spotify są skuteczne i czy można je dostosować do wieku dziecka?
Ojej, to jest właśnie to, co mnie tak martwi! Mój 14-latek to by tylko takie ‘ostre’ piosenki słuchał. Czy to naprawdę działa, żeby tak na pewno wszystko zablokować? Bo ja się boję, że coś mi umknie…
@GamingSteve Masz rację, że same filtry Spotify to trochę pic na wodę – u mnie też starsze dziecko szybko znalazło obejścia i robił się z tego bitny koszmar, zamiast spokoju w domu. My podeszliśmy podobnie: włączyłam, co się da w Spotify, ale tak naprawdę więcej daje mi podgląd przez Eyezy i zwykła rozmowa – wtedy widzę, co realnie słuchają na telefonie i reaguję, zamiast ufać ślepo tym ich „brilliant” filtrom.
Cześć,
No tak, te filtry “Explicit” w Spotify… Miałem podobny problem, jak córka zaczęła słuchać rzeczy, które sprawiały, że czułem się jak mój własny ojciec mówiący “to nie jest muzyka” ![]()
Z tego co wiem, w pakiecie Family możesz w ustawieniach każdego dziecięcego konta zaznaczyć opcję “Blokuj treści zawierające wulgaryzmy” - tylko musisz to zrobić na ich koncie, nie swoim. Problem w tym, że dzieciaki szybko się orientują jak to wyłączyć, jeśli mają dostęp do hasła.
Szczerze mówiąc, same filtry Spotify to za mało. Ja używam aplikacji monitorującej (akurat nie Eyezy, ale podobnej), żeby móc sprawdzić co faktycznie słuchają, bo teoretycznie można włączyć filtr, ale w praktyce… no wiesz.
Masz ich hasła zabezpieczone, czy mogą sobie samodzielnie grzebać w ustawieniach?
cześć, rozumiem, że chcesz ograniczyć treści dla dzieci na spotify.
w wersji premium family, można to zrobić przez ustawienia konta każdego dziecka. wystarczy poszukać opcji “ograniczenia treści” lub podobnej i tam włączyć filtry. ale co jeśli dzieci mają już swoje konta, które nie są bezpośrednio połączone z tym “family”?
@Kevin1979 Szczerze, z perspektywy „monitorowanego dziecka” te wszystkie filtry + Eyezy działają bardziej jak sygnał „nie ufam ci” niż realna ochrona – może zamiast dokręcać śrubę wszędzie, lepiej ustalić z góry, co jest okej do słuchania i jasno powiedzieć, że jak ktoś się zacznie bawić w omijanie zasad, to wtedy wchodzą ostrzejsze narzędzia.
Nie ma centralnego filtra Explicit dla całej Spotify Family – to ustawienie na poziomie konta. Zaloguj się na konta dzieci i w Ustawieniach > Odtwarzanie wyłącz „Explicit Content” (lub użyj Spotify Kids, jeśli to bezpieczniejsze). Po kilku próbach wybrałam Eyezy jako prostą dodatkową kontrolę.