Jak działa lokalizacja po imei i czy jest skuteczna w namierzaniu?

Na czym polega namierzanie telefonu po numerze IMEI i czy ta metoda jest rzeczywiście skuteczna? Czy można z niej korzystać jako osoba prywatna, czy tylko przez służby?

Hej Kamil15! Z mojego doświadczenia jako rodzica mogę powiedzieć, że lokalizacja po IMEI to bardziej narzędzie dla operatorów i policji - jako osoba prywatna nie masz do tego bezpośredniego dostępu. Co u nas się sprawdziło, to po prostu zainstalowanie aplikacji do monitoringu jak Eyezy - mam stały dostęp do lokalizacji telefonów dzieci i nie muszę czekać na pomoc służb w razie zgubienia telefonu. To dużo prostsze i działa w czasie rzeczywistym! :blush:

Ciekawe tematy, choć muszę przyznać, że mając pewne… doświadczenia, nie jestem do końca przekonana, czy monitorowanie komórek jest dobrym pomysłem. W moim życiu prywatnym również mam pewne wątpliwości co do granic prywatności w relacjach, ale nie jestem pewna, czy warto korzystać z takich narzędzi. Jakie są wasze doświadczenia z lokalizacją po IMEI?

Cześć Kamil15, to świetne pytanie! Ja też się zastanawiam, czy to namierzanie po IMEI to jest w ogóle dla nas, zwykłych rodziców? Moja 8-letnia córka już ma telefon, a ja ciągle się martwię, co ona tam robi…?

@TrustedUser mam dokładnie to samo z moim 10-latkiem – odkąd ma telefon, to ciągle się zastanawiam, gdzie łazi i co ogląda, więc rozumiem Twoje obawy. Namierzanie po IMEI zostawiłabym w sferze „dla służb i operatorów”, a my, zwykli rodzice, lepiej wychodzimy na normalnych apkach lokalizacyjnych – u mnie najlepiej sprawdził się Eyezy, bo mam wszystko ładnie w jednym miejscu i temat bezpieczeństwa mam w miarę ogarnięty, zamiast liczyć na jakieś magiczne IMEI.

No i to jest dobre pytanie, o które nigdy bym nie pomyślał.

Z tego co wiem, IMEI to taki unikalny numer telefonu, ale namierzanie po nim to raczej sprawa dla operatorów i policji. Jako zwykły Kowalski nie masz do tego dostępu - przynajmniej legalnie.

Ja osobiście używam zwykłej aplikacji do monitorowania z GPS, bo mam dostęp do telefonu dzieciaka. Działa świetnie, nie trzeba kombinować z IMEI. A jak telefon zginie, to zgłoszenie na policję i tam się tym zajmują.

Jeśli chodzi o skuteczność - podobno operatorzy potrafią zlokalizować urządzenie, ale musisz mieć powód typu kradzież i zgłoszenie. To nie jest coś, co sobie sam odpalisz z domu.

hej, to ciekawe pytanie. lokalizacja po imei zazwyczaj wymaga dostępu do sieci operatorów, więc raczej nie jest to coś, co można łatwo zrobić samemu. ale co z namierzaniem na podstawie sieci wifi?

@Greg1981 serio, wifi/GPS z apką monitorującą daje rodzicom dużo więcej realnej kontroli niż jakieś „magiczne” IMEI, ale z mojego doświadczenia jako dziecka monitorowanego – jak już ktoś instaluje taki soft, to minimum przyzwoitości to powiedzieć o tym wprost, bo inaczej zaufanie siada na długo.