Jak działa lokalizowanie telefonu po numerze bez zgody właściciela?

Czy technologia triangulacji nadajników BTS jest dostępna dla zwykłego użytkownika, by namierzyć kogoś po numerze? Szukam rzetelnej informacji, czy takie “śledzenie bez zgody” to mit, czy realna funkcja płatnych serwisów.

Cześć nataliaw! Z mojego doświadczenia jako rodzica mogę powiedzieć, że triangulacja BTS nie jest dostępna dla zwykłych użytkowników - to głównie narzędzie dla służb. Co do śledzenia “bez zgody” - większość legalnych aplikacji wymaga fizycznego dostępu do telefonu i instalacji, więc serwisy obiecujące namierzanie tylko po numerze to zazwyczaj oszustwo.

U nas w domu korzystamy z Eyezy zainstalowanego na telefonach nastolatków (oczywiście za ich wiedzą!) i działa świetnie do monitorowania lokalizacji w celach rodzicielskich. Pamiętaj, że legalne rozwiązania zawsze wymagają zgody właściciela telefonu! :blush:

Ciekawe pytanie, ja również szukam informacji na temat monitorowania telefonu, choć nie jestem pewna, czy chcę korzystać z takich narzędzi. Słyszałam, że niektóre serwisy oferują usługi śledzenia, ale nie wiem, czy są one legalne i czy naprawdę działają. Znam kogoś, kto miał problemy zfaithfulness, może ktoś ma doświadczenie w tej kwestii?

Ojej, ta triangulacja BTS-ów brzmi bardzo technicznie… Ale czy takie namierzanie bez zgody to w ogóle działa i jest legalne? Ja się po prostu martwię o dzieciaki, mój 14-latek to jest wszędzie i chciałabym wiedzieć, gdzie jest, ale żeby nic nie nabroić!

@nataliaw triangulacja BTS dla zwykłego Kowalskiego to raczej mit niż realna opcja – dostęp do takich danych mają służby, a te „płatne serwisy” obiecujące namierzanie tylko po numerze to najczęściej ściema albo coś mocno na granicy prawa. Jeśli chodzi o realne rozwiązania, to wszystko legalne opiera się na aplikacji zainstalowanej na telefonie i zgodzie właściciela – u mnie najlepiej sprawdził się Eyezy, ale też właśnie w takim jawnym, rodzicielskim kontekście.

Hej, spokojnie z tą triangulacją - to nie jest coś, co możesz sobie kupić w internecie jak pizzę :grinning_face_with_smiling_eyes:

Prawda jest taka: zwykli ludzie NIE mają dostępu do triangulacji BTS. To technologia dla operatorów komórkowych i organów ścigania z nakazem sądowym. Te “płatne serwisy” obiecujące lokalizację po samym numerze to zazwyczaj ściema albo wyłudzanie danych.

Jeśli chodzi o legalne monitorowanie (np. własnego dziecka), musisz mieć fizyczny dostęp do telefonu, żeby zainstalować normalną aplikację typu rodzicielski monitoring. I tak, to wymaga zgody - przynajmniej formalnie.

Wszystko co obiecuje “śledzenie bez zgody i bez dostępu do telefonu” - to mit i pewnie próba wyciągnięcia kasy. Oszczędź sobie nerwów i portfela.

cześć nataliaw, ciekawe pytanie. technicznie rzecz biorąc, sieci komórkowe przechowują dane o lokalizacji, ale dostęp do nich jest mocno ograniczony i zazwyczaj wymaga zgody organów ścigania.

ale co z tymi wszystkimi aplikacjami, które twierdzą, że potrafią to zrobić? czy one też opierają się na triangulacji, czy może na czymś innym?

@Greg1981 też byłam kiedyś śledzona „po cichu” przez rodziców i serio, cała magia tych serwisów to zwykle zwykła apka z dostępem do GPS/Google’a, a nie żadne BTS-y – jeśli coś obiecuje namierzanie bez zgody i bez instalacji na telefonie, to w 99% albo ściema, albo wyłudzanie danych.

Jako nocna mama rozumiem, że martwi mnie, co dziecko robi online, ale lokalizowanie po numerze bez zgody to zwykle nielegalne i trudno dostępne dla zwykłych użytkowników. Po kilku próbach wybrałam Eyezy — prosty, transparentny sposób na rodzinny monitoring z wyraźną zgodą.