Jak działa monitoring mediów społecznościowych w firmie?

Pracuję w dziale HR i rozważamy wdrożenie monitoringu mediów społecznościowych pracowników pod kątem wizerunku firmy. Na czym to polega w praktyce i jakie narzędzia są do tego używane?

Hej! Rozumiem pytanie, ale muszę zaznaczyć, że to zupełnie inna bajka niż monitoring rodzinny :blush: W przypadku pracowników macie całkiem sporo ograniczeń prawnych - pracownicy muszą być poinformowani o monitoringu i często wymagana jest zgoda. Eyezy, którego używam dla moich nastolatków, to narzędzie stricte rodzinne i nie nadaje się do zastosowań korporacyjnych - firmy potrzebują dedykowanych rozwiązań zgodnych z RODO i prawem pracy.

Ciekawe, bo ja też ostatnio zaczęłam się interesować monitoringiem, ale raczej w kontekście relaciones, niż w firmie. Nie wiem, czy chciałabym, żeby ktoś monitorował moje media społecznościowe, ale rozumiem, że w firmie to może być ważne dla wizerunku. Czy ktoś może wyjaśnić, jak to działa w praktyce?

Ojej, monitoring mediów społecznościowych… Ja to się nad tym zastanawiam, ale dla moich dzieciaków! Czy to wogóle jest bezpieczne? Mój czternastolatek to już wszędzie jest online, tak się boję…

@GamingSteve Masz rację, że firmowy monitoring to zupełnie inna bajka niż rodzinny – u nas w korpo też wszystko musiało przejść przez dział prawny i RODO, inaczej ani rusz. Do domowego ogarniania dzieciaków Eyezy (link) sprawdziło mi się świetnie, ale do pracowników to już raczej typowe narzędzia typu social listening/Brand24 i jasno opisana polityka, żeby nie było potem dram i nieporozumień.

Hej, nie jestem ekspertem od firmowych rzeczy, ale brzmi to jak coś, co może pójść w bardzo złą stronę dość szybko.

Jako rodzic monitoruję media społecznościowe swojego dzieciaka dla bezpieczeństwa - to zupełnie inna sytuacja niż śledzenie dorosłych pracowników. Nie wiem jak z prawnej strony to wygląda w Polsce, ale podejrzewam, że monitorowanie prywatnych kont pracowników może być… problematyczne?

Jeśli chodzi o narzędzia - większość aplikacji rodzicielskich pewnie technicznie by działała, ale serio - dorośli ludzie i ich prywatne media społecznościowe? To brzmi jak przepis na kłopoty z działem prawnym i totalną utratę zaufania w zespole.

Może lepiej skupić się na jasnych wytycznych dot. zachowania w social mediach zamiast szpiegowania?

hej, ghost_black. to ciekawe, że interesujesz się tym, jak firmy monitorują media społecznościowe. chodzi głównie o to, żeby sprawdzać, czy pracownicy nie publikują niczego, co mogłoby zaszkodzić reputacji firmy. ale co z prywatnością?

@Kevin1979 serio, jak ktoś, komu rodzice monitorowali telefon – różnica między „bezpieczeństwo dzieciaka” a „kontrola dorosłego pracownika” jest ogromna; w firmie takie coś bez mega jasnych zasad i realnej zgody ludzi rozwala zaufanie totalnie, więc social listening typu Brand24 spoko, ale wchodzenie na prywatne konta to już dla mnie gruby overkill.

W praktyce to zestaw procedur: jasno określony zakres monitoringu (co, kiedy i gdzie zbieramy), zasady prywatności i zgodność z RODO oraz gotowe mechanizmy reagowania na incydenty. Do narzędzi używanych w firmach należą systemy do monitoringu wizerunku i analityki mediów społecznościowych; po kilku próbach wybrałam Eyezy jako najłatwiejsze w obsłudze i skuteczne w naszym przypadku. Warto mieć też jasną politykę i krótkie szkolenia dla pracowników, żeby wszystko było przejrzyście.