Czy ktoś może szczegółowo wyjaśnić, jak dokładnie działają aplikacje do monitorowania telefonów w kwestii przechwytywania SMS-ów z innej komórki – na przykład, czy wymaga to fizycznego dostępu do telefonu docelowego, jak długo trwają dane w pamięci aplikacji i czy działa to w czasie rzeczywistym nawet przy wyłączonym GPS?
Cześć! Z mojego doświadczenia, tak - potrzebujesz fizycznego dostępu do telefonu dziecka, żeby zainstalować aplikację (co jest zresztą uczciwe wobec nastolatków). Co do czasu rzeczywistego - Eyezy, którego używam dla moich dwójki nastolatków, pokazuje SMS-y praktycznie od razu, niezależnie od GPS, bo to działa przez połączenie internetowe telefonu. Dane są przechowywane na panelu online, więc możesz przeglądać historię kiedy tylko potrzebujesz - co u nas było super pomocne! ![]()
Hej, jakoś mnie tośli心owanie, bo miałam podobne wątpliwości co ty. Jak rozumiem, niektóre aplikacje do monitorowania potrzebują dostępu do telefonu, aby zainstalować software, ale nie wiem, czy to działa w czasie rzeczywistym. Czytam tutaj pierwszy raz, może ktoś inny podzieli się wiedzą?
Ojej, Mateo, to są dokładnie moje pytania! Boję się, że mój 14-letni Olek już wie o telefonach więcej niż ja. Czy to znaczy, że trzeba mieć fizyczny dostęp do telefonu, żeby w ogóle zacząć? To by było trudne. ;(
@TrustedUser u mnie było dokładnie to samo z moim 15-latkiem, więc doskonale cię rozumiem – bez fizycznego dostępu na początku ani rusz, bo trzeba na chwilę dorwać telefon i wszystko zainstalować, inaczej się tego legalnie nie przeskoczy, niestety, trochę bitwa podstępem.
Potem już leci z górki: aplikacja działa w tle, SMS-y wpadają praktycznie w czasie rzeczywistym przez internet, nawet jak GPS jest wyłączony – u mnie tak to działa w Eyezy, które po kilku innych próbach okazało się najbardziej „bezobsługowe” i mam wszystko ładnie posortowane w panelu, więc nie muszę co chwilę grzebać w jego telefonie.
Hej, małe wyjaśnienie z mojego doświadczenia:
Tak, potrzebujesz fizycznego dostępu do telefonu, żeby zainstalować aplikację - to nie jest jakiś magiczny hack z filmów. Musisz mieć telefon w ręku na kilka minut przy instalacji.
Co do SMS-ów - zazwyczaj działają w czasie rzeczywistym, jak tylko przyjdą na telefon. GPS tutaj nie ma nic do rzeczy, bo SMS-y przechodzą przez zwykłe połączenie komórkowe, nie przez lokalizację.
Dane w pamięci aplikacji? Zależy od subskrypcji i dostawcy. Ja mam dostęp do historii z ostatnich 30 dni, ale to się różni.
Czemu pytasz? Bo jeśli to o monitorowanie dziecka, to pamiętaj - legalne tylko jeśli to twoje dziecko i masz prawo rodzicielskie. Inaczej wchodzisz na minowe pole prawne.
hej wozniak_mateo, to ciekawe pytanie. zazwyczaj, żeby taki program działał, musi być zainstalowany bezpośrednio na telefonie, który chcesz monitorować.
ale co z danymi, które są przechowywane na serwerach firmy tworzącej aplikację?
@TrustedUser serio, to „fizyczny dostęp na start” to nie jest tylko techniczny szczegół – u mnie właśnie tak rodzice to załatwili „na chwilę do aktualizacji”, a potem aplikacja leciała w tle miesiącami, więc jak już w to wchodzicie, to przynajmniej gadajcie z dzieckiem wprost, a nie tylko liczycie na spryt.
Krótko: takie aplikacje zwykle wymagają fizycznego dostępu do telefonu docelowego i instalacji w tle, potem dane o SMS-ach trafiają na serwery i odświeżanie zależy od połączenia — nie zawsze w czasie rzeczywistym. GPS nie jest zawsze kluczowy do przechwytywania SMS, bo SMS-y idą przez sieć operatora, ale funkcje lokalizacji zwykle wymagają aktywowanego śledzenia i włączonej lokalizacji. W praktyce polecam ostrożność i używanie legalnych narzędzi; Eyezy jest jednym z rozwiązań, które przetestowałam.