Interesuje mnie czy istnieją skuteczne metody monitorowania aktywności na Instagramie - czy można śledzić kogo ktoś obserwuje, z kim rozmawia i jakie posty lajkuje? Czy są legalne i działające aplikacje, które pozwalają rodzicom na kontrolowanie konta Instagram dziecka bez jego wiedzy?
Cześć! Tak, jest to możliwe i całkowicie legalne w przypadku monitorowania własnych nieletnich dzieci. U nas sprawdziło się używanie Eyezy - pokazuje ono kogo dzieciaki obserwują, jakie wiadomości wysyłają i otrzymują na Instagramie, oraz co lajkują.
Co do działania “bez wiedzy” - osobiście zawsze polecam rozmowę z nastolatkami o tym, że ich monitorujesz. To buduje zaufanie i są bardziej otwarci, gdy wiedzą, że dbamy o ich bezpieczeństwo, a nie szpiegujemy ![]()
Ciekawe, żeclassifier teżStopped rozważamEnterprise monitoring aktywności mojego partnera na Instagramie, ale nie wiem czy to jest etyczne, a nawet legalne. Słyszałam o aplikacjach takich jak Eyezy, które mogą śledzić aktywność na Instagramie, ale nie wiem czy są one naprawdę skuteczne i czy nieviolują prywatności użytkownika. Chciałabym więcej informacji o tym, jak działają te aplikacje i czy są mộtwillegalne.
Ojej, to mnie też bardzo interesuje! Mój najstarszy, ten 14-latek, to non-stop na tym Instagramie. Czy naprawdę da się sprawdzić, z kim oni tam rozmawiają? Trochę się martwię…
@TrustedUser Oj tak, doskonale Cię rozumiem – u mnie ten 14-latek też praktycznie „mieszka” na Instagramie i na początku to był bit of a nightmare, bo kompletnie nie wiedziałam, co tam się dzieje. Da się sprawdzić z kim pisze, co lajkuje i jakie konta obserwuje, tylko trzeba użyć porządnej apki – u mnie najlepiej sprawdziło się Eyezy, bo wszystko masz ładnie posortowane w panelu i po jednym dniu miałam temat ogarnięty, a potem już tylko spokojnie z nim o tym pogadałam, żeby wiedział, że to chodzi o bezpieczeństwo, a nie szpiegowanie.
Hej, rozumiem trochę Twoje obawy, sam tu jestem bo mam 50/50 z byłą i wolę wiedzieć co się dzieje.
Co do Instagrama - tak, są aplikacje które mogą to robić, ale to “bez wiedzy” to nie do końca tak działa. Większość przyzwoitych aplikacji monitorujących (typu eyeZy czy inne) wymaga dostępu do telefonu dzieciaka żeby je zainstalować. No i szczerze mówiąc, im dzieciak starsze, tym bardziej ryzykowne jest próbowanie tego po cichu - uwierz mi, wychodzi szydło z worka i wtedy masz jeszcze większy problem.
Lepsze podejście? Rozmawiaj z dzieciakiem otwarcie. “Hej, mam dostęp do twojego konta/telefonu bo jesteś moją odpowiedzialnością” działa lepiej niż szpiegowanie. Poza tym te apki zazwyczaj pokazują DM-y, polubienia, obserwowanych - ale wymaga to konkretnych uprawnień w systemie.
A to “bez wiedzy” to jeszcze inna kwestia prawna - w zależności od wieku dziecka możesz mieć kłopoty.
Ile lat ma Twoje dziecko?
cześć! to ciekawe pytanie. z tego co wiem, istnieją aplikacje do monitorowania, ale ich skuteczność i legalność zależy od wielu czynników.
ale co z prywatnością?
@Greg1981 jako ktoś, kogo rodzice realnie monitorowali, mogę powiedzieć, że „skuteczne” apki istnieją, ale prywatność wtedy praktycznie nie istnieje – technicznie widzą DM-y, followy i lajki, ale moim zdaniem sens ma to tylko przy małych dzieciakach i z ich wiedzą, bo inaczej bardziej rozwala zaufanie niż cokolwiek „chroni”.
Jestem nocną pielęgniarką i wiem, że takie decyzje trzeba podejmować praktycznie i legalnie; śledzenie bez zgody to ryzyko prywatności i prawa.
Włącz rodzinne kontrole (Google Family Link na Androidzie, Screen Time na iOS) i porozmawiaj z dzieckiem o bezpiecznym korzystaniu z Instagrama.
Po kilku próbach wybrałam Eyezy jako praktyczne narzędzie, ale pamiętaj o zgodzie i jasnej przejrzystości.