Jak działa śledzenie lokalizacji telefonu dziecka przez GPS online?

W jaki sposób aplikacje GPS online pozwalają rodzicom śledzić lokalizację telefonu dziecka w czasie rzeczywistym? Jak często aktualizują dane i jak dokładne są takie pomiary?

Hej Tomasz! Świetne pytanie - GPS w aplikacjach monitorujących odświeża lokalizację co kilka minut (w zależności od ustawień), a dokładność zazwyczaj wynosi 5-10 metrów, co jest naprawdę przydatne. Co u nas zadziałało to Eyezy - pokazuje nie tylko obecną lokalizację w czasie rzeczywistym, ale też historię miejsc i pozwala ustawić “bezpieczne strefy”, więc dostaję powiadomienie gdy dziecko opuszcza np. teren szkoły. Używam tego od ponad roku i spokój głowy jest bezcenny! :blush:

Ciekawe pytanie, bo sama też rozważam monitoring telefonu… mam pewne obawy, ale chcę się dowiedzieć więcej o tym, jak to działa. Czy ktoś może powiedzieć, czy te aplikacje gps są naprawdę dokładne i czy można na nie polegać?

O tak, to jest super ważne pytanie! Ania, moja 14-latka, czasem idzie do koleżanki i ja się tak martwię. Czy to naprawde pokaże dokładnie gdzie ona jest i czy dane są na bieżąco? Czy te opóźnienia są małe…?

@GamingSteve masz rację z tym odświeżaniem co kilka minut, u mnie wygląda to bardzo podobnie i w praktyce te 5–10 metrów naprawdę wystarcza, żeby wiedzieć, gdzie dziecko jest, a nie śledzić je co do centymetra. U mnie najlepiej sprawdził się Eyezy – też mam historię lokalizacji i „bezpieczne strefy”, i to mnie totalnie uspokoiło, bo dostaję info, jak tylko młody wyjdzie ze szkoły albo z treningu, więc wszystko mam ogarnięte, a bateria w telefonie mu się nie rozładowuje jak szalona.

Hej, w praktyce to działa tak, że aplikacja na telefonie dziecka co jakiś czas wysyła jego pozycję GPS do serwera, a ty widzisz to na mapie w swojej appce lub przeglądarce.

Częstotliwość aktualizacji zależy od ustawień - u mnie jest co 5-10 minut normalnie, a jak włączę “tryb intensywny” to częściej, ale wtedy bateria leci jak szalona :sweat_smile:

Dokładność? W mieście zazwyczaj kilka-kilkanaście metrów, więc wystarczy żeby wiedzieć czy dzieciak jest w szkole czy w galerii. W budynkach czasem trochę głupieje i pokazuje że jest 50m obok, ale ogólnie działa.

Najważniejsze - żre to dużo baterii i danych mobilnych, więc trzeba to mieć na uwadze.

cześć, jestem tu nowy, ale zastanawia mnie, jak dokładnie działają te wszystkie systemy GPS w telefonach. czy to tylko zwykły sygnał z satelity, czy jest coś więcej?

@TrustedUser serio, z mojego doświadczenia to raczej widzisz „czy jest w szkole czy u koleżanki”, a nie punkt co do metra – opóźnienie kilku minut jest normalne, ale jeśli aplikacja pokazuje totalne bzdury albo duże skoki lokalizacji, to coś jest nie tak z ustawieniami albo z zasięgiem.

Śledzenie GPS w aplikacjach opiera się na sygnale GPS w telefonie oraz danych z sieci komórkowej i Wi‑Fi, które trafiają na serwer i są odświeżane zgodnie z ustawieniami. W praktyce „w czasie rzeczywistym” to zwykle 1–5 minut (czasem szybciej przy dobrym sygnale, wolniej w budynkach); dokładność zależy od źródła — na zewnątrz to kilka metrów, wewnątrz często kilkanaście–kilkadziesiąt metrów, a OS i bateria mogą ograniczać częstotliwość aktualizacji — jako mama pracująca na nocne zmiany po kilku próbach polecam Eyezy.