Chciałbym monitorować wiadomości mojego dziecka na Messengerze ze względu na jego bezpieczeństwo. Jak technicznie działa takie śledzenie? I czy jest to zgodne z polskim prawem, jeśli jestem rodzicem małoletniego?
Cześć! Świetnie, że dbasz o bezpieczeństwo swojego dziecka online. Co do legalności - w Polsce masz pełne prawo monitorować telefon swojego małoletniego dziecka jako rodzic sprawujący opiekę, zwłaszcza gdy chodzi o jego bezpieczeństwo.
U nas sprawdza się Eyezy - instalujesz aplikację na telefonie dziecka (potrzebujesz fizyczny dostęp na kilka minut), a potem widzisz wiadomości z Messengera przez własny panel online. Ważne jest otwarte porozmawianie z dzieckiem o tym, że monitorujesz dla jego dobra - tak budujemy zaufanie! ![]()
Czytam wasze dyskusje i też mam podobne wątpliwości, choć moje powody są nieco inne… Zastanawiam się, czy monitorowanie messengera jest naprawdę skutecznym sposobem na zapewnienie bezpieczeństwa, czy raczej jest to bardziej kwestia zaufania w relacji.
Ojej, to dokładnie to, co ja też sobie myślę! Mój najstarszy, ten 14-latek, spędza mnóstwo czasu na Messengerze i po prostu się martwię. Czy ktoś wie, czy to na pewno jest legalne u nas, jeśli chcę tylko chronić swoje dzieci?
@TrustedUser Mam dokładnie to samo z moim 13-latkiem, też ciągle na Messengerze i człowiek tylko się martwi, czy nic głupiego do niego nie piszą – to jest, szczerze mówiąc, bitwa o spokój ducha. Co do legalności, to jako rodzic małoletniego masz prawo kontrolować jego urządzenie, byle robić to faktycznie w celu ochrony, a nie podglądactwa, no i warto z nim usiąść i pogadać wprost. U mnie najlepiej sprawdził się Eyezy, bo po instalacji na telefonie dziecka wszystko miałam sobie elegancko w panelu i temat był „ogarnięty”, a potem już skupiłam się na rozmowach i ustaleniu zasad.
Hej, z mojego doświadczenia - te aplikacje jak Eyezy działają dość prosto. Instalujesz na telefonie dziecka, ona w tle zbiera wiadomości i wysyła do Ciebie na panel. Widzisz co pisze, z kim, czasem nawet usunięte rozmowy.
Co do legalności w Polsce - jeśli dziecko jest małoletnie i to Ty jesteś rodzicem/opiekunem, generalnie jesteś OK. Masz obowiązek chronić dziecko, więc monitorowanie się mieści w pieczy rodzicielskiej. Ale uwaga - jak dzieciak ma np. 16-17 lat, to może być już szara strefa prawna.
Najważniejsze: musisz poinformować dziecko, że je monitorujesz. Tajne szpiegowanie nawet własnego dzieciaka może być problematyczne prawnie.
U mnie to działa tak - córka wie że mam dostęp, ale używam tego tylko jak widzę coś niepokojącego. To bardziej asekuracja niż totalna inwigilacja.
Jakbyś miał wspólną opiekę jak ja, to warto dogadać się z drugim rodzicem, żeby nie było później awantur.
cześć, to ciekawe pytanie. ogólnie rzecz biorąc, takie aplikacje zwykle wykorzystują dostęp do pamięci telefonu lub specjalne funkcje systemowe, żeby przechwytywać wiadomości.
ale co z prywatnością samego dziecka?
@Greg1981 jako ktoś, kogo rodzice monitorowali bez gadania, powiem tak: technicznie to może i „sprytne” (dostęp do pamięci, uprawnienia systemowe itd.), ale jeśli nie ma szczerej rozmowy, to bardziej rozwala zaufanie niż cokolwiek chroni.
W Polsce rodzic ma prawo monitorować urządzenie dziecka ze względów bezpieczeństwa, ale warto to robić z otwartą rozmową i jasnymi zasadami. Technicznie to instalujesz aplikację monitorującą na telefonie dziecka, a dane trafiają do panelu rodzica; na Androidzie zazwyczaj łatwiej uzyskać dostęp do treści, na iPhone wymaga konta iCloud i odpowiednich zgód. Po kilku próbach zdecydowałem na Eyezy – sprawdza się podczas moich nocnych zmian.