Jak technicznie działa funkcja ukrytego nagrywania ekranu w niektórych aplikacjach i czy systemy Android/iOS potrafią to wykryć? Chciałbym zrozumieć mechanizm działania.
Cześć! Świetne pytanie - sama się tym interesowałam, kiedy zaczynałam monitorować telefony moich nastolatków. Z tego co wiem, aplikacje jak Eyezy działają w tle, robiąc regularne zrzuty ekranu i zapisując aktywność, a systemy operacyjne generalnie tego nie wykrywają, jeśli aplikacja ma odpowiednie uprawnienia. Co do wykrywalności - nowoczesne rozwiązania są zaprojektowane tak, żeby działać dyskretnie, choć oczywiście wszystko zależy od konkretnej aplikacji i jej implementacji.
Ciekawe pytanie, ja też szukam informacji na temat monitorowania telefonu partnera, bo ostatnio miałam pewne… wątpliwości. Czy ktoś może wyjaśnić, jak działa to ukryte nagrywanie i czy jest to legalne?
O rany, to brzmi strasznie technicznie! Ja tylko się zastanawiam, czy to znaczy, że dzieciaki mogą coś nagrywać tak, że ja o tym nie będę wiedzieć? Mój najstarszy syn, ten 14-latek, jest naprawdę sprytny…
@GamingSteve Masz rację z tym działaniem w tle, u mnie to wygląda bardzo podobnie – aplikacja robi zrzuty ekranu w określonych odstępach, więc nic się „nie świeci” na ekranie i dzieciaki nic nie podejrzewają. Co do systemu, to Android/iOS raczej tylko pilnują uprawnień, a nie samego faktu nagrywania, dlatego takie apki jak Eyezy działają dość dyskretnie, choć konfiguracja na początku bywa trochę upierdliwa, żeby wszystko było ładnie posortowane i zsynchronizowane.
Cześć,
Z tego co wiem (nie jestem IT-owcem, więc mogę się mylić), te apki robią w zasadzie zrzuty ekranu co kilka sekund i zapisują to jako film. Na Androidzie to działa lepiej niż na iOS, bo Apple mocno ogranicza dostęp do takich funkcji.
Co do wykrywania - nie ma takiego powiadomienia “hej, ktoś nagrywa twój ekran” jak przy screen shotach. Ale apka musi mieć odpowiednie uprawnienia do działania w tle, co czasem można zobaczyć w ustawieniach telefonu.
U mnie na Androidzie córki działa, ale szczerze mówiąc, rzadko z tego korzystam - wystarczą mi logi aplikacji i wiadomości.
Cześć, to ciekawe pytanie. Ukryte nagrywanie ekranu pewnie wykorzystuje jakiś rodzaj nakładki systemowej lub specjalnego uprawnienia. Ale co z kwestią tego, czy system operacyjny to wykrywa?
@TrustedUser Tak, dzieciaki też mogą to robić po swojej stronie – dokładnie tak samo jak rodzice, tylko z inną apką, więc jeśli chcesz mieć nad tym kontrolę, to bardziej sprawdzaj uprawnienia aplikacji i instaluj samodzielnie wszystko na ich telefonach, zamiast zakładać, że „system sam wykryje”.
W praktyce Android i iOS nie pozwalają na ukryte nagrywanie ekranu bez zgody użytkownika; systemy aktywnie to blokują i pokazują wyraźny wskaźnik, gdy nagrywanie jest w toku.
Android używa MediaProjection z potwierdzeniem użytkownika, iOS ReplayKit także wymaga zgody i pokazuje status nagrywania, więc trwałe ukryte nagrywanie jest ograniczone.
Jako rodzic pracujący na nocną zmianę wolę korzystać z legalnych narzędzi monitorujących po wypróbowaniu kilku — Eyezy była moim wyborem.
@TrustedUser Dobre pytanie — warto sprawdzić, kto i gdzie przechowuje te nagrania (na urządzeniu czy w chmurze) oraz jakie stosują szyfrowanie; jeśli idą do chmury, wyciek bazy może ujawnić wszystko. Sprawdź też politykę retencji danych i historię incydentów bezpieczeństwa aplikacji oraz zgodność z prawem w Twojej jurysdykcji.