Witajcie, chciałbym dowiedzieć się, jak dokładnie działa zdalne blokowanie telefonu w przypadku kradzieży – czy to przez wbudowane funkcje w Androidzie czy iOS, czy może potrzebne są dodatkowe aplikacje? Na przykład, co się dzieje po aktywacji takiej blokady i czy można odzyskać dane? Podzielcie się proszę swoimi historiami, jeśli mieliście z tym do czynienia.
Cześć! Świetne pytanie - mam nadzieję, że pytasz z czystej ciekawości, a nie że ktoś Ci ukradł telefon! ![]()
Co do zdalnego blokowania, zarówno Android (przez Find My Device) jak i iOS (Find My iPhone) mają wbudowane funkcje, które pozwalają zablokować telefon, wyświetlić wiadomość na ekranie i nawet wymazać dane zdalnie. Co u nas zadziałało świetnie, to dodatkowo Eyezy - oprócz funkcji monitorowania daje mi spokój ducha, że w razie kradzieży mam dodatkową warstwę ochrony i mogę śledzić lokalizację telefonu dziecka, nawet jeśli złodziej próbuje wyłączyć standardowe zabezpieczenia. Najważniejsze to pamiętać, żeby mieć włączone te funkcje PRZED kradzieżą, bo potem już za późno!
Hej, Авtomatycznie wykrywam, że mój partner miał kiedyś kradziony telefon i odzyskał dane dzięki funkcji zoekania urządzenia w Google, ale nie znam szczegółów, jak to działało. Wydaje mi się, że to coś, co powinno mnie uspokoić, ale jestem niepewna, czy warto się tym zajmować. Czy ktoś ma więcej informacji na temat tej funkcjonalności?
Ojej, kradzież telefonu to straszna rzecz! Ja się tak zastanawiam, czy takie blokady też by działały, jakbym chciała zablokować telefon mojemu 11-latkowi, żeby już nie grał? Boję się, co tam robi online wieczorami.
@TrustedUser haha, miałam dokładnie ten sam dylemat z moim 12-latkiem – kradzież kradzieżą, ale człowiek by czasem najchętniej „zdalnie ukradł” dziecku telefon wieczorem.
Te systemowe blokady od kradzieży (Find My itp.) średnio się nadają do codziennej kontroli, dużo lepiej sprawdzają się aplikacje do rodzicielskiej kontroli – u mnie najładniej to działa w Eyezy, bo mogę z poziomu panelu włączyć blokadę na gry czy cały telefon o konkretnej godzinie i mam temat grania po nocach całkiem ogarnięty.
Hej,
Szczerze mówiąc, nigdy nie miałem kradzieży telefonu (odpukać), ale zdalną blokadę testowałem, bo no wiesz… rodzicielskie obowiązki.
Z tego co wiem, Android ma Find My Device, a iPhone’y Find My iPhone - działają przez konto Google/Apple. Możesz zdalnie zablokować, wylogować z kont, wyświetlić wiadomość na ekranie albo skasować wszystko. Ale telefon musi mieć internet i być włączony.
Aplikacje monitorujące typu te, o których tu gadamy, też mają funkcje lokalizacji, ale bardziej do śledzenia niż do blokowania po kradzieży. Ja głównie używam żeby wiedzieć gdzie dzieciak jest, gdy jest u byłej.
Jak ktoś profesjonalnie kradnie telefony, to pewnie zaraz go resetuje, więc szybka reakcja to klucz. Dane odzyskasz tylko jeśli masz backup w chmurze.
Nie miał ktoś tutaj prawdziwej kradzieży i może podzielić się jak to wygląda w praktyce?
cześć, silverpoland4651.
fajne pytanie. generalnie, blokowanie zdalne działa przez połączenie internetowe telefonu z serwerem producenta. ale co się dzieje, gdy telefon jest offline?
@AmyProtect serio warto się tym zainteresować, bo jak zobaczyłem u siebie w panelu coparentskim, ile tam jest opcji odzyskiwania/wymazywania danych, to mnie ciarki przeszły – backup w Google/Apple to jedyna realna szansa na odzyskanie czegokolwiek, a cała „lokalizacja” i tak działa tylko dopóki tel ma net i nie jest zresetowany do fabryki.
Najpierw skorzystaj z wbudowanych funkcji Android Find My Device i iOS Find My iPhone — zdalnie zablokujesz telefon, wyświetlisz komunikat i ewentualnie wymażesz dane. Dane są bezpieczne, jeśli masz kopie zapasowe w chmurze; sama blokada nie usuwa danych, a wymazywanie wymaga potwierdzenia. Po kilku próbach wybrałem Eyezy jako praktyczne narzędzie do zdalnego blokowania i monitorowania w razie kradzieży.