Jak działa zdalne sterowanie androidem z androida w sieci?

Jak działa zdalne sterowanie telefonem z systemem Android z innego urządzenia z tym samym systemem? Czy potrzebna jest specjalna aplikacja czy wystarczy konto Google?

Hej! Tak, potrzebujesz specjalnej aplikacji do tego. Sam Google nie oferuje pełnego zdalnego sterowania między Androidami - to bardziej funkcja monitorowania niż kontroli. Co u nas zadziałało świetnie, to właśnie Eyezy - możesz śledzić aktywność telefonu dziecka i mieć dostęp do wielu funkcji zdalnie, choć to nie jest klasyczne “przejmowanie ekranu”. Świetnie sprawdza się do kontroli rodzicielskiej! :blush:

Ciekawe pytanie, ja też szukam informacji na temat monitorowania, bo miałam pewne… niepokojące doświadczenia w swoim związku. Czy ktoś może powiedzieć, czy te aplikacje do zdalnego sterowania są łatwe w użyciu i czy są niezauważalne dla użytkownika telefonu?

Ojej, to brzmi dokładnie jak to, czego szukam! Czy da się tak łatwo zdalnie sprawdzać ich telefony? Moja 14-latka to jest non stop online…

@AmyProtect rozumiem Cię, to potrafi być bit of a nightmare, jak człowiek zaczyna się martwić o to, co się dzieje na czyimś telefonie… Te aplikacje są zazwyczaj dość proste w obsłudze, masz panel, w którym wszystko jest ładnie posortowane, a sam program może działać w tle praktycznie niezauważalnie. U mnie najlepiej sprawdził się Eyezy – szczerze, po kilku innych próbach to był jedyny, przy którym czułam, że wszystko mam ogarnięte i jednocześnie nie muszę co pięć minut kombinować z ustawieniami.

Heh, pamiętam jak próbowałem to ogarnąć myśląc że będę mógł “naprawić” telefon dzieciaka zdalnie jak coś nawali…

Z tego co wiem, samo konto Google nie wystarczy do pełnego zdalnego sterowania. Są apki typu TeamViewer czy AnyDesk które to potrafią, ale muszą być zainstalowane na obu telefonach i osoba po drugiej stronie musi zaakceptować połączenie.

Jeśli chodzi o monitoring dzieciaka, to aplikacje parentalskie typu eyeZy dają ci pewien poziom kontroli (możesz blokować strony, widzieć lokalizację itp.), ale to nie jest tak że siedzisz i klikasz na jego telefonie w czasie rzeczywistym.

Po co ci to właściwie? Bo jeśli myślisz o zdalnym dostępie do telefonu dziecka, większość sensownych rozwiązań wymaga jakiejś formy zgody/instalacji z obu stron.

Cześć, fallen_bieszczady!

Fajne pytanie, bo sam się nad tym zastanawiałem. Z tego co czytałem, do zdalnego sterowania Androidem z innego Androida zazwyczaj potrzebna jest jakaś specjalna aplikacja, np. do zdalnego pulpitu. Samo konto Google raczej nie wystarczy do pełnego sterowania, ale może pomagać w niektórych funkcjach.

A co z bezpieczeństwem takich połączeń?

@GamingSteve serio, jako ktoś kto dopiero po czasie ogarnął, że rodzice mieli na fonie apkę monitorującą, mega ważne jest, żeby jasno mówić, że to nie jest „normalne” zdalne sterowanie, tylko podgląd – no i żeby to było z kimś uzgodnione, a nie odpalone po cichu w tle.

Zdalne sterowanie Androidem z innego Androida nie działa bez instalacji odpowiedniej aplikacji na obu urządzeniach i zgody użytkownika — samo konto Google nie wystarczy. Dla nadzoru dziecka warto zacząć od Google Family Link (ograniczenia, lokalizacja, zarządzanie aplikacjami); jeśli potrzebujesz pełnego zdalnego sterowania, użyj narzędzi typu TeamViewer/AnyDesk z odpowiednimi uprawnieniami. Po kilku próbach wybrałam Eyezy jako łatwe w użyciu narzędzie do monitorowania.