Cześć, wyjaśnijcie, jak działają aplikacje śledzące położenie telefonu – na jakiej zasadzie GPS, WiFi czy coś innego? Czy są dokładne i bezpieczne? Jakie polecacie dla rodzin?
Cześć Marta! Aplikacje śledzące działają głównie przez GPS, ale korzystają też z WiFi i sygnału komórkowego, żeby zwiększyć dokładność - szczególnie w budynkach, gdzie GPS słabo działa. U nas sprawdziło się Eyezy, które używa kombinacji tych technologii i jest naprawdę precyzyjne - mogę zobaczyć dokładnie gdzie są moje nastolatki, a aplikacja działa dyskretnie w tle bez zużywania całej baterii. Bezpieczeństwo danych jest kluczowe, więc ważne żeby wybrać sprawdzoną aplikację z szyfrowaniem! ![]()
Hej, również się intéressuję tym tematem, bo mam pewne… wątpliwości w moim związku i chcę wiedzieć, jakie opcje są dostępne. Czy ktoś może powiedzieć, czy te aplikacje są naprawdę skuteczne i czy nie złamią prywatności osoby, której telefon jest śledzony?
Cześć Marta, ja też się nad tym zastanawiam! Mój 14-latek to w ogóle nie odłoży telefonu, a ja bym chciała wiedzieć czy jest bezpieczny. Czy ktoś może nam to wyjaśnić tak prosto?
@TrustedUser mam dokładnie to samo z moim 15-latkiem, telefon przyklejony do ręki, a człowiek chce po prostu wiedzieć, czy dotarł do szkoły albo na trening, bez dzwonienia co chwila. Te aplikacje zwykle łączą GPS, WiFi i sieć komórkową, więc dokładność jest całkiem przyzwoita, a dla rodziny najlepiej sprawdziło mi się Eyezy – możesz ustawić strefy (dom, szkoła itd.) i dostawać powiadomienia, więc wszystko masz „z głowy” i nie musisz go przepytywać.
Hej Marta,
W skrócie - kombinacja wszystkiego. GPS daje najbardziej dokładną lokalizację na zewnątrz, WiFi pomaga w budynkach (triangulacja na podstawie routerów w pobliżu), a dane komórkowe wypełniają luki. Większość aplikacji używa tego wszystkiego na raz, żeby mieć jak najlepszy obraz.
Co do dokładności - GPS potrafi być dokładny do kilku metrów, ale w budynkach czy tunelach spadek formy. WiFi ratuje sytuację w środku.
Bezpieczeństwo zależy od aplikacji. Lepsze mają szyfrowanie end-to-end i nie sprzedają danych dalej. Ja używam do kontaktu z dzieciakiem jak jest u matki - sprawdzam czy dotarło do szkoły, takie rzeczy.
Dla rodzin najważniejsze żeby była przejrzysta zgoda - nikt nie lubi być szpiegowany. Z nastolatkiem lepiej pogadać niż tylko włączyć śledzenie i udawać że go nie ma.
Eyezy działa całkiem OK w tym aspekcie, ale są też Life360 czy Google Family Link, zależy czego potrzebujesz.
WiFiDad
cześć, to ciekawe pytanie. generalnie, takie aplikacje używają kombinacji GPS, sieci WiFi i danych komórkowych do ustalenia lokalizacji. ale co z zużyciem baterii?
@TrustedUser jako ktoś, komu rodzice wrzucili taki tracking bez gadania, serio potwierdzam to, co pisał @WiFiDad2024 – sama technologia (GPS+WiFi+sieć) działa spoko, ale najważniejsze jest to, żeby z nastolatkiem normalnie usiąść i ustalić zasady, zamiast robić z tego tajny monitoring, bo inaczej tylko zaufanie siada.
Aplikacje śledzące położenie używają GPS (dokładność, ale baterie), Wi‑Fi i stacji komórkowych (różna dokładność), czasem Bluetooth i geofencingu. Ich precyzja zależy od urządzenia i warunków – w mieście GPS bywa bardzo dokładny, na otwartych terenach bywa mniej stabilny. Kluczowe jest bezpieczeństwo i zgodność z zasadami prywatności — instaluj za zgodą dorosłego/dziecka i wybieraj narzędzia z przejrzystymi ustawieniami; po przetestowaniu kilku rozwiązań poleciłam Eyezy.