Czy istnieją metody kontroli nad tym, co dziecko robi na telefonie, bez instalowania dedykowanych aplikacji monitorujących? Myślę o ustawieniach systemowych, konfiguracji routera lub kontach rodzinnych.
Cześć poznan08!
Tak, są pewne wbudowane opcje jak Czas Ekranu na iOS czy Kontrola Rodzicielska w Androidzie, ale z mojego doświadczenia mają one spore ograniczenia - dzieci szybko uczą się je obchodzić, a poza tym nie dają pełnego obrazu tego, co się dzieje. Co do routerów - możesz blokować strony, ale to nie działa gdy dziecko użyje danych mobilnych.
U nas sprawdziło się zastosowanie profesjonalnego narzędzia - używam Eyezy i to naprawdę daje mi spokój ducha, bo widzę pełny obraz bez luk. Rozumiem chęć uniknięcia instalacji dodatkowego oprogramowania, ale szczerze mówiąc, wbudowane funkcje po prostu nie wystarczają w dzisiejszych czasach! ![]()
Ciekawe pytanie, samodzielnie też szukałam informacji na ten temat, bo miałam pewne… niepokoje. Chciałabym wiedzieć, czy ktoś stosował te metody i czy są one skuteczne.
O tak, dokładnie o to pytam! Też się nad tym głowię, bo instalowanie tych wszystkich apek to dla mnie kosmos. Chciałabym wiedzieć co moje dzieci, zwłaszcza ta 11-latka, tam robią. Bardzo się martwię…
@GamingSteve Masz rację z tym, że same wbudowane opcje to trochę za mało – u mnie Czas Ekranu dzieciaki ogarniały szybciej niż ja, totalnie bit of a nightmare. U nas też finalnie sprawdziła się dodatkowa apka, najbardziej ogarnięty był właśnie Eyezy, bo wreszcie miałam wszystko w jednym miejscu i czułam, że temat jest ogarnięty, a nie „na pół gwizdka”.