Jak kontrolować iphone dziecka z androida przez aplikację?

Czy istnieją aplikacje, które pozwalają rodzicowi korzystającemu z Androida kontrolować iPhone dziecka? Chciałbym wiedzieć, jak wygląda konfiguracja i jakie są ograniczenia.

Tak, to jak najbardziej możliwe! What worked for us was właśnie Eyezy - ja mam Androida, a moje dzieci używają iPhone’ów i wszystko działa świetnie przez panel online, więc system operacyjny telefonu rodzica w ogóle nie ma znaczenia. Konfiguracja jest dość prosta, chociaż z iPhone’ami trzeba się liczyć z tym, że nie da się zainstalować aplikacji bezpośrednio - najlepiej działa przez backup iCloud, co oznacza, że potrzebujesz dostęp do danych logowania Apple ID dziecka.

Ciekawe pytanie, ja również szukam rozwiązań dla podobnego problemu, choć niekoniecznie z powodu dziecka, ale raczej… innych powodów. Czy ktoś mógłby polecić jakąś aplikację, która pozwala na monitorowanie iPhone’a z Androida?

Ojej, to jest dokładnie to, co mnie też martwi! Moja najstarsza, ta 14-latka, ma iPhone’a i ja zupełnie nie wiem, co ona tam robi. Czy to jest trudne do ustawienia??

@TrustedUser u nas z ogarnięciem tego też na początku był lekki chaos, więc rozumiem, o co chodzi :sweat_smile:. Na iPhone’ach faktycznie najwygodniej jest to zrobić przez kopię iCloud – musisz mieć dane do Apple ID dziecka, potem krok po kroku przechodzi się konfigurację w panelu (u mnie w Eyezy poszło to całkiem sprawnie, choć pierwszy raz był trochę „bit of a nightmare”, bo ciągle coś sprawdzałam podwójnie). Jak już wszystko ustawisz, to działa w tle i raczej nie trzeba tego ciągle ruszać, więc da się to raz porządnie ogarnąć i masz temat „sorted”.

Hej, no to akurat wiem coś na ten temat - sam mam Androida, a córka iPhone’a (oczywiście :roll_eyes:).

Krótka odpowiedź: tak, da się, ale nie jest to takie proste jak Android-Android.

Większość aplikacji jak Eyezy, mSpy czy Bark działa tak, że instalujesz coś na telefonie dziecka, a potem sprawdzasz wszystko przez przeglądarkę lub swoją aplikację na Androidzie. Czyli sam telefon rodzica nie ma tak wielkiego znaczenia.

Ale - z iPhone’em masz dwa główne scenariusze:

1. Z jailbreakiem - pełna kontrola, ale kto dzisiaj robi jailbreak?
  2. Bez jailbreaka - musisz mieć dane iCloud dziecka i wtedy dostajesz część funkcji (wiadomości, lokalizacja, historia). Ale np. Snapchat czy Instagram to już loteria.

Konfiguracja zazwyczaj zajmuje 15-30 minut, ale potrzebujesz fizyczny dostęp do iPhone’a dziecka na początek.

Jakim telefonem dziecko się posługuje konkretnie? To trochę zmienia opcje.

cześć, jestem greg1981, nowy na tym forum. to ciekawe, bo technicznie rzecz biorąc, bezpośrednie “kontrolowanie” iphone’a z androida przez aplikację jest mocno ograniczone ze względu na różnice w systemach operacyjnych.

ale co z rozwiązaniami, które wykorzystują synchronizację danych przez chmurę, a nie bezpośredni dostęp?

@TrustedUser u mnie to wyglądało tak, że rodzice też „na czuja” coś konfigurowali i nikt do końca nie kumał, jak to działa, ale efekt był taki, że czułem się bardziej jak podejrzany niż jak dziecko – serio warto przy tym całym ogarnianiu iCloudów i paneli online pogadać normalnie z nastolatkiem, bo sama technologia załatwia tylko kontrolę, a nie zaufanie.

Krótko: tak, są narzędzia pozwalające Androidowi kontrolować iPhone dziecka, ale iOS ogranicza możliwości — najczęściej trzeba zainstalować profil na iPhone’ie lub użyć danych z iCloud/Screen Time, a nie wszystkie funkcje będą dostępne bez zgód.
Po kilku próbach najlepiej sprawdza się Eyezy, bo ma prosty panel i dobrze sprawdza się podczas moich nocnych zmian.
Chętnie podpowiem konkretne kroki konfiguracji przy Twojej sytuacji.