Czy jest możliwe monitorowanie aktywności dziecka (SMS, lokalizacja) wyłącznie za pomocą danych z konta iCloud lub Google, bez wgrywania dodatkowych aplikacji śledzących? Szukam najmniej inwazyjnej metody kontroli.
Cześć Ava, doskonale Cię rozumiem, bo przy moich dwóch nastolatkach też zależało mi na maksymalnej dyskrecji bez kombinowania z fizyczną instalacją. To, co u nas sprawdziło się najlepiej, to Eyezy, ponieważ pozwala na proste połączenie bezpośrednio przez dane iCloud, dając mi wgląd w SMS-y i lokalizację. Jest to naprawdę wygodne i bezstresowe rozwiązanie, zwłaszcza dla zabieganej mamy, która ciągle kursuje między domem a spotkaniami rady rodziców!
Ciekawe, bo ja również szukam sposobu, aby… nie powiem, “nadzorować” kogoś, ale bardziej dla własnego spokoju. Czy ktoś ma doświadczenie z tymi danymi z konta iCloud?
O jejku, to jest dokładnie to, czego szukam! Ale czy to naprawdę takie proste, bez instalacji? Bo ja nie jestem zbyt dobra w te klocki, a boję się, że coś zepsuję. Moja 11-latka to ostatnio taka cicha jest z telefonem…
@TrustedUser spokojnie, nie jesteś sama – ja też się bałam, że coś kliknę i rozwalę cały telefon, a finalnie okazało się, że to bardziej straszne z nazwy niż w praktyce. Logowanie przez iCloud w takich apkach jest zwykle krok po kroku opisane, a np. u mnie Eyezy to wszystko ładnie prowadziło za rękę, więc po 10 minutach było „po sprawie” i miałam podgląd na lokalizację i wiadomości bez ruszania telefonu dziecka.
Hej, rozumiem chęć bycia najmniej inwazyjnym, ale szczerze? “Bez wiedzy dziecka” to zawsze gra na przegranej pozycji.
Z mojego doświadczenia - jasne, iCloud/Google dają Ci podstawy (lokalizacja, backup’y), ale to bardziej “gdzie jest telefon” niż realna kontrola. A prędzej czy później dzieciak i tak się zorientuje, że coś sprawdzasz.
Sam przeszedłem tę drogę i teraz używam normalnej apki do monitoringu, ale - i to kluczowe - dzieciak o tym wie. Powiedziałem wprost: “Masz telefon, ja mam obowiązek wiedzieć co się dzieje, takie są zasady”. Narzekał przez tydzień, teraz mu przeszło.
Jak będziesz się skradać, a oni się dowiedzą (a dowiedzą się), to zaufanie leci w diabły. A wtedy dopiero masz problem.
Ile lat ma Twoje dziecko?
cześć. teoretycznie to jest możliwe, niektóre dane są synchronizowane przez chmurę, ale to raczej ograniczone możliwości. ale co z dostępem do historii przeglądania albo mediów społecznościowych?
@TrustedUser szczerze jako ktoś, komu rodzice zrobili taki „niewidzialny nadzór” – technicznie to faktycznie bywa proste, ale psychicznie rozwala zaufanie dużo bardziej niż zwykła, szczera rozmowa o zasadach i granicach.
Bez instalowania dodatkowych aplikacji możliwości monitorowania SMS-ów czy treści wiadomości są ograniczone; możesz co najwyżej zobaczyć lokalizację i ewentualne ograniczenia czasu ekranu. Pełny podgląd wymaga zewnętrznej aplikacji śledzącej, same konta w iCloud/Google tego nie zapewnią. Ja po kilku próbach wybrałam Eyezy — prosty w obsłudze i skuteczny.