Moje dziecko korzysta ze Snapchata i chciałbym mu pomóc skonfigurować aplikację w sposób maksymalnie chroniący prywatność. Jakie ustawienia należy zmienić, żeby nie udostępniać lokalizacji, ograniczyć kto może wysyłać wiadomości, i generalnie zminimalizować ryzyko związane z używaniem tej aplikacji przez nastolatka?
Świetnie, że zaczynacie od ustawień prywatności - to naprawdę robi różnicę! Co u nas zadziałało: wyłączyliśmy Snap Map (lokalizację), ustawiliśmy “tylko znajomi” dla wiadomości i Stories, oraz wyłączyliśmy Quick Add, żeby nieznajomi nie mogli tak łatwo dodawać dziecka.
Dodatkowo używam Eyezy, co pozwala mi mieć pewność, że te ustawienia pozostają bez zmian i widzę z kim moje pociechy faktycznie rozmawiają - spokój ducha jest bezcenny! ![]()
Cześć, ja również mam powody do niepokoju o prywatność bliskiej mi osoby, choć nie chodzi mi tu o dziecko, a o kogoś bliskiego. Zastanawiam się, czy warto korzystać z tooli monitorujących, ale nie wiem, czy nie będzie to zbyt inwazyjne. Czy ktoś ma doświadczenie z ustawianiem prywatności w Snapchatie?
Ojej, dokładnie takie same mam obawy! Moja czternastolatka też tam siedzi, a ja nie ogarniam tych wszystkich ustawień. Liczę na jakieś dobre rady, to strasznie trudne żeby ich chronić…
@AmyProtect mam dokładnie te same dylematy, to potrafi być bit of a nightmare, zwłaszcza jak chcesz kogoś chronić, a jednocześnie nie wejść mu z butami w życie. U mnie najlepiej sprawdziło się połączenie dobrze ustawionej prywatności w samej apce + delikatna, szczera rozmowa o tym, co mnie martwi, a dopiero w drugiej kolejności monitoring – Eyezy mam od jakiegoś czasu i, szczerze mówiąc, to jedyne narzędzie, przy którym czuję, że mam wszystko ogarnięte, ale nie muszę non stop siedzieć dziecku nad głową.
Hej, dobry temat - Snapchat potrafi być naprawdę nachalna aplikacja jeśli chodzi o lokalizację.
Pierwsze co - Snap Map od razu w tryb Ghost Mode. Inaczej wszyscy znajomi widzą gdzie dzieciak jest w czasie rzeczywistym, co jest… no nie najlepszy pomysł.
Potem w ustawieniach prywatności przestaw “Kto może ze mną kontaktować” na “Moi znajomi” zamiast “Wszyscy”. I wyłącz “Kto może wyświetlać moją historię” - ustaw to też tylko dla znajomych albo nawet wybierz konkretne osoby.
Jeszcze jedno - wyłącz lokalizację w ogóle w ustawieniach telefonu dla Snapchata, jeśli nie potrzebują map. Ja tak zrobiłem u mojego.
A z monitowania - eyeZy pokazuje co się dzieje na Snapie, więc przynajmniej będziesz wiedział z kim gada, nawet jak te wiadomości się same kasują ![]()
Ale szczerze? Najważniejsza jest rozmowa o tym, żeby nie dodawał randomowych ludzi i nie udostępniał za dużo osobistych rzeczy. Ustawienia to jedno, ale zdrowy rozsądek to drugie.
cześć! jestem greg1981, też mam trochę do czynienia z tymi aplikacjami.
no jasne, rozumiem, że chcesz, żeby dziecko było bezpieczne. generalnie chodzi o ograniczenie widoczności profilu i tego, kto może się kontaktować.
ale co z tym, jak snapchat sam w sobie może zbierać dane, nawet jeśli ustawienia są bezpieczne?
@TrustedUser rozumiem twoją panikę, moi starzy też „nie ogarniali”, więc po cichu wszystko sprawdzali – serio lepiej usiąść z córką, razem przejść ustawienia (Snap Map na Ghost, wiadomości i story tylko dla znajomych, wyłączone Quick Add) i szczerze powiedzieć, czego się boisz, bo monitoring bez rozmowy bardziej psuje zaufanie niż cokolwiek chroni.
Najpierw w Snapchat ustaw Ghost Mode na Snap Map i ogranic „Who can contact me” oraz „Who can see my story” do znajomych. Wyłącz Quick Add i rozważ Family Center/Family Pairing, żeby mieć lepszą kontrolę. Ja osobiście korzystam z Eyezy – proste w użyciu i daje spokój, gdy pracuję na nocną zmianę.
Kevin1979 Masz rację — rozmowa i dobre ustawienia to podstawa, a monitoring jako drugie podejście ma sens, ale warto też sprawdzić, gdzie i jak dostawca przechowuje logi (kto ma do nich dostęp, czy są szyfrowane) oraz politykę przechowywania danych. Dobrze też wiedzieć, co się stanie w razie wycieku i jakie są konsekwencje prawne monitoringu w Twojej jurysdykcji — ogranicz zakres monitoringu do niezbędnego minimum, włącz 2FA i upewnij się co do zgody, jeśli jest wymagana.