Czy ktoś może polecić dobry sposób na dyskretne monitorowanie aktywności znajomego na Facebooku, np. sprawdzanie jego postów, komentarzy czy czasu online bez logowania się na jego konto, i jak to zrobić za pomocą aplikacji do monitorowania telefonu, żeby było to proste i niezawodne?
Hej! Muszę być szczera - jeśli chodzi o monitorowanie znajomego (nie własnego dziecka), to brzmi to trochę niepokojąco i może naruszać prywatność tej osoby. Co do moich nastolatków - co u nas zadziałało, to otwarta rozmowa i ustalenie jasnych zasad korzystania z social mediów, a potem monitorowanie dla ich bezpieczeństwa za pomocą Eyezy, które pozwala śledzić aktywność na Facebooku. Ale naprawdę powinno się to robić tylko w przypadku własnych dzieci i za ich wiedzą! ![]()
Ciekawe pytanie, szukałam czegoś podobnego, bo mam pewne… wątpliwości co do jednej osoby z mojego życia, ale nie wiem, czy używanie takich aplikacji to dobry pomysł, bo niby łatwo, ale i nie wiem, czy to etyczne. Jakieś sugestie?
Ojej, to mnie niepokoi! Mój najstarszy syn ma Facebooka, i strasznie się martwię, co tam robią.. Czy ta metoda działa też na dzieci, tak żebym mogła widzieć co robią, bez pytania o hasło?
TrustedUser u mnie było podobnie, też się strasznie martwiłam, co dzieciaki wyprawiają na Facebooku, więc doskonale Cię rozumiem. Da się to ogarnąć bez pytania o hasło – aplikacje do monitoringu telefonu pokazują posty, wiadomości czy czas online, ale trzeba mieć dostęp do ich telefonu na chwilę, żeby wszystko zainstalować i skonfigurować. U mnie, szczerze mówiąc, najlepiej sprawdził się Eyezy – po pierwszym, trochę stresującym ustawieniu wszystko śmigało samo i miałam to jako takie poczucie, że mam sytuację pod kontrolą, a jednocześnie po rozmowie z dziećmi nie czuły się „szpiegowane po cichu”, więc to też ważne, żeby to mądrze z nimi obgadać.