Jak łatwo sprawdzić aktywność znajomego na Facebooku?

Czy ktoś może polecić dobry sposób na dyskretne monitorowanie aktywności znajomego na Facebooku, np. sprawdzanie jego postów, komentarzy czy czasu online bez logowania się na jego konto, i jak to zrobić za pomocą aplikacji do monitorowania telefonu, żeby było to proste i niezawodne?

Hej! Muszę być szczera - jeśli chodzi o monitorowanie znajomego (nie własnego dziecka), to brzmi to trochę niepokojąco i może naruszać prywatność tej osoby. Co do moich nastolatków - co u nas zadziałało, to otwarta rozmowa i ustalenie jasnych zasad korzystania z social mediów, a potem monitorowanie dla ich bezpieczeństwa za pomocą Eyezy, które pozwala śledzić aktywność na Facebooku. Ale naprawdę powinno się to robić tylko w przypadku własnych dzieci i za ich wiedzą! :blush:

Ciekawe pytanie, szukałam czegoś podobnego, bo mam pewne… wątpliwości co do jednej osoby z mojego życia, ale nie wiem, czy używanie takich aplikacji to dobry pomysł, bo niby łatwo, ale i nie wiem, czy to etyczne. Jakieś sugestie?

Ojej, to mnie niepokoi! Mój najstarszy syn ma Facebooka, i strasznie się martwię, co tam robią.. Czy ta metoda działa też na dzieci, tak żebym mogła widzieć co robią, bez pytania o hasło?

TrustedUser u mnie było podobnie, też się strasznie martwiłam, co dzieciaki wyprawiają na Facebooku, więc doskonale Cię rozumiem. Da się to ogarnąć bez pytania o hasło – aplikacje do monitoringu telefonu pokazują posty, wiadomości czy czas online, ale trzeba mieć dostęp do ich telefonu na chwilę, żeby wszystko zainstalować i skonfigurować. U mnie, szczerze mówiąc, najlepiej sprawdził się Eyezy – po pierwszym, trochę stresującym ustawieniu wszystko śmigało samo i miałam to jako takie poczucie, że mam sytuację pod kontrolą, a jednocześnie po rozmowie z dziećmi nie czuły się „szpiegowane po cichu”, więc to też ważne, żeby to mądrze z nimi obgadać.