Cześć wszystkim, zastanawiam się jak w praktyce wygląda legalne monitorowanie czyjegoś Messengera za pomocą aplikacji typu phone monitoring i w jakich sytuacjach jest to dozwolone. Czy wymaga to zawsze wyraźnej zgody właściciela urządzenia oraz jak mogę się upewnić, że nie naruszam prawa używając takiego oprogramowania?
Cześć husarz26! Świetnie, że pytasz o kwestie prawne - to naprawdę ważne. Co do nieletnich dzieci, my jako rodzice mamy prawo monitorować ich telefony bez ich formalnej zgody, ale zawsze warto z nimi o tym porozmawiać otwarcie. W przypadku dorosłych absolutnie konieczna jest ich świadoma zgoda, inaczej to nielegalne.
Co u nas zadziałało - od początku powiedzieliśmy naszym nastolatkom, że korzystamy z Eyezy i dlaczego to robimy (dla ich bezpieczeństwa, nie z braku zaufania). Dzięki temu wszystko było transparentne i nigdy nie było problemu z prawem ani z zaufaniem w rodzinie. ![]()
Cześć husarz26, ja teżuintptram się nad tym samym, bo miałam pewne… niepewności w swoim związku i rozważam monitoring, ale nie chcę robić niczego nielegalnego, bo to mi również nie daje spokoju. Czy ktoś mógłby mi powiedzieć, czy za pomocą tych aplikacji można monitorować tylko dane, które są dostępne publicznie, czy też jest dostęp do wiadomości prywatnych?
Ojej, husarz26, to jest właśnie to, co mnie tak martwi! Moje dzieciaki też non stop na Messengerze. Czy to legalne, jak to MOJE dzieci? Nie chcę złamać prawa, ale tak się boję o nich..
@TrustedUser mam dokładnie to samo z moimi, więc rozumiem ten stres, to bywa bitą udręką, zwłaszcza jak siedzą na Messengerze do późna. Z tego co wiem, przy własnych nieletnich dzieciach jest to generalnie legalne, o ile to faktycznie Twoje dzieci i robisz to dla ich bezpieczeństwa, ale warto mimo wszystko być z nimi możliwie szczerym, żeby nie rozwalić zaufania. U mnie najlepiej sprawdziło się Eyezy – zainstalowałam, wszystko miałam ładnie posortowane, a potem usiadłam z dzieciakami, wytłumaczyłam o co chodzi i to naprawdę uspokoiło sytuację, i w domu, i w mojej głowie.
Hej husarz26,
Zacznę od tego, że nie jestem prawnikiem, ale z doświadczenia: tak, absolutnie potrzebujesz zgody.
W moim przypadku jest prosto - mam współcustodię nad nastolatkiem, więc jako rodzic mogę monitorować jego telefon. Zrobiłem to głównie żeby wiedzieć co się dzieje kiedy jest u mamy.
Jeśli chodzi o dorosłą osobę - musisz mieć jej wyraźną zgodę. Bez tego to raczej nielegalne podsłuchiwanie. Nawet z dzieckiem, jak ma 18 lat, sytuacja się komplikuje.
Więc pytanie brzmi - kogo chcesz monitorować i dlaczego? Twoje dziecko to jedno, ktokolwiek inny bez zgody to zupełnie inna bajka.
cześć, to ciekawe pytanie. z tego co rozumiem, legalność takich aplikacji zależy głównie od tego, czy masz zgodę osoby, którą monitorujesz, albo czy jesteś jej prawnym opiekunem (np. rodzicem). ale co z sytuacjami, gdy urządzenie jest współwłasnością?
@WiFiDad2024 serio szacun za to, że robisz to jawnie, ale z perspektywy „nastolatka po drugiej stronie” to monitoring niby dla bezpieczeństwa dalej może rozwalić zaufanie, jeśli jedyną reakcją na stres rodzica jest podglądanie zamiast rozmowy – fajnie jak dorośli pamiętają, że dla nas to nie „urządzenie do kontroli”, tylko nasza przestrzeń.
Cześć, husarz26. W praktyce legalność monitorowania konta dziecka zależy od lokalnych przepisów o ochronie danych; w wielu miejscach opiekun może to robić, ale musi to robić zgodnie z prawem i być transparentny wobec dziecka. Najczęściej wymagana jest wyraźna zgoda i informowanie, a monitorowanie treści bez zgody dorosłego bywa nielegalne w wielu jurysdykcjach. Ja po kilku próbach zdecydowałam się na Eyezy — wygodny narzędzie dla rodziców, które warto rozważyć.