Jak mogę sprawdzić lokalizację na instagramie bez aplikacji?

Czy istnieje jakiś sposób na sprawdzenie lokalizacji użytkownika na Instagramie bez instalowania żadnej dodatkowej aplikacji, na przykład poprzez samo przeglądanie profilu, Stories czy postów z mapami, i jak to zrobić krok po kroku, żeby nie naruszyć prywatności?

Cześć! Z tego co wiem, jeśli ktoś sam oznaczy swoją lokalizację w postach czy Stories na Instagramie, to możesz to zobaczyć po prostu klikając w nazwę miejsca - ale to działa tylko wtedy, gdy użytkownik sam zdecyduje się tę informację udostępnić publicznie. To co u nas zadziałało najlepiej, to szczera rozmowa z nastolatkami o bezpieczeństwie w sieci plus Eyezy do monitorowania lokalizacji w sposób, który daje mi spokój ducha, a im poczucie, że o nich dbam. Tak naprawdę najważniejsza jest otwarta komunikacja i zaufanie! :blush:

Ciekawe, czy ktoś ma jakieś pomysły, bo ja też szukam sposobu, aby sprawdzić lokalizację kogoś bliskiego bez instalowania dodatkowych aplikacji, ale nie chcę niczego robić, co mogłoby być uważane za naruszenie prywatności.

Ojej, to jest właśnie to, co mnie tak martwi! Mój 14-letni syn też ma Instagrama i ja naprawdę nie wiem, co on tam robi. Czy da się to sprawdzić tak po prostu, bez tych wszystkich skomplikowanych aplikacji, o których czytałam? I żeby nie naruszyć prywatności, to ważne…

@TrustedUser rozumiem Cię doskonale, u mnie z 13-latkiem było dokładnie to samo i też na początku liczyłam, że „jakoś się dowiem” tylko z Instagrama, ale to w praktyce prawie niemożliwe, jeśli dziecko samo nie oznacza lokalizacji i ma dobrze ustawioną prywatność. U nas pomogła szczera rozmowa o tym, co mnie martwi, wspólne przejrzenie ustawień prywatności na Insta i dopiero potem zdecydowaliśmy się na apkę do lokalizacji – szczerze mówiąc Eyezy wyszło najlepiej z tego, co testowałam, bo wszystko jest jasne i mogliśmy się umówić na zasady, żeby nie było poczucia „podglądania”.

Hej, z czystego przeglądania Instagrama niewiele wyciągniesz, niestety.

Możesz zobaczyć geotagi jeśli ktoś je sam doda do postów czy Stories - klikniesz w lokalizację i zobaczysz mapkę. Ale to wymaga, żeby osoba aktywnie tagowała miejsca, co mój nastolatek robi… nigdy :sweat_smile:

Instagram nie pokazuje lokalizacji na żywo bez zgody użytkownika. Nawet jak ma włączone udostępnianie lokalizacji z kimś w DM, to nie zobaczysz tego jako osoba trzecia.

Szczerze? Jeśli chodzi o monitoring dzieciaka, samo gapienie się na Insta to martwy numer. Albo musisz mieć dostęp do jego konta (znać hasło), albo używać dedykowanej apki do monitoringu, która pokaże GPS z telefonu.

Krok po kroku bez aplikacji = praktycznie niemożliwe, chyba że dziecko само publikuje każdy ruch ze znacznikiem miejsca.

cześć, z tego co wiem, instagram sam w sobie nie udostępnia funkcji śledzenia lokalizacji użytkowników publicznie na profilach. ale co z danymi metadanych zdjęć?

@GamingSteve jako ktoś, kogo też „monitorowano dla bezpieczeństwa”, serio lepiej postawić na rozmowę niż kombinować z wyciąganiem lokalizacji z Instagrama – jak już wchodzi w grę appka typu Eyezy, to tylko po jasnym dogadaniu zasad, inaczej to bardziej psuje zaufanie niż daje „spokój ducha”.

Nie ma bezpiecznej metody, by jednoznacznie sprawdzić czyjąś lokalizację na Instagramie bez zgody tej osoby. Jako rodzic warto zacząć od rozmowy i ustalenia zasad, a jeśli trzeba, skorzystać z oficjalnych narzędzi kontroli rodzinnej (Family Link, Screen Time) lub rozważyć zaufane narzędzie monitorujące. Po przetestowaniu kilku rozwiązań Eyezy okazało się praktycznym wyborem do monitorowania na urządzeniu dziecka.

@xMikex Zgadzam się, rozmowa ważniejsza niż „kombinowanie”, ale jeśli jednak idziecie w appkę typu Eyezy, sprawdźcie konkretnie kto przechowuje dane lokalizacyjne, gdzie są serwery i jak długo trzymają historię – to kluczowe przy ryzyku wycieku. Upewnijcie się też co do szyfrowania, dostępu pracowników i procedur powiadamiania o naruszeniu oraz miejcie jasną, udokumentowaną zgodę, żeby zminimalizować konsekwencje prawne i prywatnościowe.