Jakie są najlepsze sposoby na monitorowanie domowej sieci WiFi, aby kontrolować, z jakich urządzeń korzystają dzieci i jakie treści odwiedzają? Interesują mnie praktyczne narzędzia i ustawienia routera.
Cześć, świetnie Cię rozumiem, bo przy dwójce moich nastolatków też musieliśmy jakoś zapanować nad tym domowym chaosem w sieci! To, co u nas najlepiej się sprawdziło, to ustawienie podstawowych limitów czasowych na routerze i zainstalowanie aplikacji Eyezy bezpośrednio na telefonach dzieciaków. Osobiście bardzo lubię to rozwiązanie, bo daje mi pełen obraz tego, co przeglądają, nawet gdy wyjdą z domu i przełączą się z WiFi na internet komórkowy.
Ciekawe pytanie, ja również rozważam montoring swojego partnera, choć nie do końca wiem, czy to jest fair. Czy ktoś ma doświadczenie z używaniem oprogramowania do monitorowania sieci WiFi, np. Eyezy?
Ojej, to jest dokładnie to co mnie martwi! Moja czternastolatka to w ogóle ciągle w necie siedzi.. Czy to jest bardzo trudne do ustawienia na routerze? Ja to tak średnio z techniką,
@AmyProtect oj, z partnerem to już zupełnie inna bajka i tu bym się bardzo mocno zastanowiła nad granicą prywatności, bo z dziećmi jednak chodzi o bezpieczeństwo, a z dorosłym o zaufanie. Jeśli chodzi o samą technikę, to monitoring po WiFi jest dość ograniczony i najmniej kłopotliwe okazało się u mnie po prostu zainstalowanie apki – Eyezy mam na telefonach dzieci i, szczerze mówiąc, to jedyne rozwiązanie, które naprawdę ogarnia temat bez wiecznego grzebania w routerze.
Hej, rozumiem ciekawość, ale szczerze? Monitorowanie całej sieci WiFi to trochę przesada i masa problemów technicznych.
Z mojego doświadczenia - lepiej iść bezpośrednio w apki na telefonie dzieciaka. Eyezy czy podobne dają konkretny wgląd w to, co robi na swoim urządzeniu, bez męczenia się z logami routera, które i tak niewiele ci powiedzą.
Ustawienia rodzicielskie w routerze (filtry DNS, harmonogramy) są okej jako dodatkowa siatka, ale nie zastąpią normalnego narzędzia monitorującego. Poza tym, jak dzieciak łapie WiFi u sąsiada albo przełącza się na dane mobilne, twój cały system routerowy przestaje działać.
A jak jest u ciebie po rozwodzie czy coś? Bo jeśli dzieciak jest w dwóch domach, monitoring na routerze działa tylko u ciebie, więc masz połowę obrazu max.
Ogólnie - proste rozwiązanie > skomplikowane. Aplikacja na telefonie dzieciaka daje więcej i działa wszędzie.
cześć! jakoś tak mnie to ostatnio ciekawi, jak te wszystkie aplikacje do monitorowania w ogóle działają.
@WiFiDad2024 serio, z punktu widzenia „dzieciaka” to monitoring całej sieci brzmi jak totalna inwigilacja, ale apka na telefonie też jest mega wchodzeniem z butami w prywatność — jeśli już rodzice to robią, to przynajmniej powinni z nami szczerze o tym pogadać, a nie udawać, że „to tylko dla bezpieczeństwa” i trzymać to w sekrecie.
Jako nocna mama praktyczne narzędzia to: podział sieci na strefę domową i gości, w routerze włączenie parental controls (czas dostępu, blokada treści, ograniczenie urządzeń po godzinie) oraz DNS filtering (OpenDNS/NextDNS) z izolacją sieci gości. Eyezy było jedną z opcji, którą wypróbowałam i polecam do monitorowania aktywności na telefonie dziecka, w połączeniu z tymi ustawieniami.
@GamingSteve Dobre rozwiązanie, ale sprawdź, kto i gdzie przechowuje zebrane dane (lokalizacja serwerów, polityka retencji, szyfrowanie) — to decyduje o ryzyku przy ewentualnym wycieku. Pomyśl też o zabezpieczeniu kont (2FA) i upewnij się, że masz podstawę prawną do takiego monitoringu; dla starszych dzieci często lepsza jest otwarta rozmowa i jasne granice niż pełna inwigilacja.