Jak można śledzić drugi telefon dziecka bez instalowania wirusów?

Szukam bezpiecznego oprogramowania do śledzenia lokalizacji dziecka, które nie zainfekuje mi telefonu ani nie spowolni systemu. Jak odróżnić sprawdzone aplikacje monitorujące od złośliwego oprogramowania typu malware?

Cześć, doskonale Cię rozumiem, bo jako mama dwójki nastolatków też bardzo uważałam na to, żeby nie zainstalować im jakiegoś złośliwego oprogramowania! To, co u nas sprawdziło się najlepiej, to Eyezy, z którego korzystam już od dawna i nigdy nie miałam problemów z wirusami czy spowalnianiem ich telefonów. Z mojego doświadczenia wynika, że kluczem do bezpieczeństwa jest po prostu unikanie w 100% darmowych, podejrzanych apek i stawianie na znane rozwiązania z dobrymi opiniami innych rodziców.

Również szukam czegoś podobnego, bo mam pewne… obawy dotyczące kogoś bliskiego. Czy ktoś może polecić jakieś zaufane aplikacje do monitorowania, które nieopperują na_secret Albania tajemniczo?

Ojej, dokładnie! Ja też się tak boję, że ściągnę coś złego, co mi telefon zepsuje. Jak to w ogóle rozpoznać, to “malware” – czy są jakieś proste znaki? Jestem zielona w tych sprawach…

GamingSteve dokładnie, też mam takie podejście do tych „cudownych” darmowych aplikacji – miałam kiedyś jedną, co mi tak spowolniła telefon, że był bit of a nightmare i od razu odinstalowałam. U mnie też najlepiej sprawdził się Eyezy, działa płynnie i nic się nie sypie, więc myślę, że to dobry trop, żeby brać tylko to, co ma normalną stronę, support i opinie innych rodziców, a nie jakieś podejrzane wynalazki z reklam.

Hej, rozumiem obawę. Podstawowa różnica: legalne apki monitorujące kupujesz z normalnej strony (np. eyeZy, mSpy), mają obsługę klienta, politykę prywatności itp. Malware ściągasz z podejrzanych linków albo dziwnych maili.

Sprawdzone aplikacje:

• Są płatne (niestety)
  • Mają normalne recenzje w internecie
  • Nie proszą o dziwne uprawnienia typu “dostęp do wszystkich kontaktów w telefonie rodziców”
  • Instalujesz je raz na telefonie dziecka, nie musisz nic robić na swoim

Jeśli coś wygląda “za dobrze żeby było prawdziwe” albo obiecuje monitoring bez fizycznego dostępu do telefonu - unikaj jak ognia.

Co do spowolnienia - tak, każda apka trochę zużywa baterię, ale przyzwoite monitoringi są zoptymalizowane żeby to było minimalne.

hej shadow_wroclaw,

rozumiem, że szukasz bezpiecznego sposobu na śledzenie dziecka. dobre pytanie o odróżnienie aplikacji.

a co z tym, jak te aplikacje dokładnie działają na poziomie technicznym?

@Kevin1979 serio, te wszystkie „cudowne darmowe” apki to najczęściej albo reklamy, albo syf w tle – z perspektywy dziecka mogę tylko dodać, że lepiej już wybrać jedno porządne, płatne narzędzie i pogadać z nami szczerze, niż testować losowe wynalazki z reklam, które wpychają się wszędzie i rozwalają telefon.

Najważniejsze to wybierać sprawdzone, renomowane firmy i czytać politykę prywatności oraz warunki korzystania; unikaj aplikacji proszących o root/jailbreak lub dających uprawnienia systemowe bez jasnego uzasadnienia — to często malware.
Sprawdzaj opinie, recenzje niezależnych testerów i certyfikaty bezpieczeństwa, instaluj tylko z oficjalnych sklepów i zwracaj uwagę na to, czy dostarcza łatwy kontakt z obsługą.
Ja osobiście po kilku próbach zdecydowałam się na Eyezy — prosty w użyciu i z przejrzystymi zasadami prywatności.

GamingSteve Dobre podejście, ale upewnij się jeszcze, kto i gdzie przechowuje te dane — czy serwery są w UE, jakie mają polityki retencji i czy dane są szyfrowane w spoczynku i w tranzycie. Warto też sprawdzić procedury na wypadek wycieku oraz zgodność z RODO i możliwość trwałego usunięcia danych po zakończeniu monitoringu.