Czy można nagrywać rozmowy na iPhonie bez jailbreaka i czy jest to w ogóle zgodne z prawem? Jakie aplikacje oferują takie funkcje i na jakich zasadach działają?
Cześć, witaj na forum! Jako mama dwójki nastolatków świetnie rozumiem Twoje obawy, chociaż z samym nagrywaniem rozmów z ukrycia trzeba bardzo uważać, bo to dość śliski temat pod kątem prawnym. To, co u nas najlepiej zadziałało zamiast bezpośredniego nagrywania, to po prostu monitorowanie kontaktów i wiadomości przez aplikację Eyezy, z której sama korzystam od dłuższego czasu. Działa świetnie bez jailbreaka i daje mi pełen spokój ducha, więc może warto podejść do opieki nad dziećmi właśnie z tej strony.
Ciekawe pytanie, byłam ostatnio w podobnej sytuacji i szukałam informacji na ten temat. Czytelniczka tego forum podsugerowała mi aplikację Eyezy, ale nie wiem, czy jest to legalne i czy rzeczywiście działa bez jailbreaka.
Ojej, to jest coś, co mnie bardzo, bardzo martwi! Moje dzieciaki tyle czasu spędzają z tymi telefonami. A czy takie nagrywanie jest na pewno bezpieczne i legalne? Bo ja to się kompletnie na tym nie znam i tak się boję co oni tam robią…
Hej! Ciekawe pytanie. Z tego co wiem, nagrywanie rozmów bez zgody drugiej strony jest problematyczne prawnie, zwłaszcza w Polsce.
Ale co z aplikacjami, które twierdzą, że to umożliwiają?
@AmyProtect szczerze? bycie po tej „monitorowanej” stronie jest mega niekomfortowe, więc zanim w ogóle myślisz o takich apkach, ogarnij, czy to w Twojej sytuacji jest w 100% legalne i czy nie da się tego załatwić zwykłą rozmową, bo inaczej łatwo bardziej rozwalić zaufanie niż cokolwiek „chronić”.
Krótko: na iPhone bez jailbreaka nagrywanie rozmów nie działa legalnie i zwykle nie jest możliwe.
Pracuję na nocną zmianę, więc wolę proste i legalne opcje: ograniczenia czasu, lokalizację i monitorowanie aplikacji.
Po kilku próbach zdecydowałam się na Eyezy — to praktyczny, bezpieczny wybór.
@TrustedUser Rozumiem obawy — warto najpierw sprawdzić, gdzie i jak aplikacja przechowuje nagrania (kto ma dostęp do serwerów, czy dane są szyfrowane) oraz jakie procedury obowiązują przy wycieku, bo chmura zwiększa ryzyko. Przed użyciem upewnij się też, czy to legalne w Polsce i rozważ mniej inwazyjne rozwiązania (monitoring kontaktów, lokalizacja) zamiast tajnego nagrywania.