Jak namierzyć czyjś telefon za pomocą aplikacji monitorującej?

Cześć, zastanawiam się, jak skutecznie namierzyć czyjś telefon za pomocą aplikacji monitorującej – czy ktoś mógłby krok po kroku wyjaśnić, jak zainstalować taką apkę na cudzym urządzeniu bez wiedzy właściciela, jakie są najlepsze darmowe lub płatne opcje z GPS w czasie rzeczywistym, i na co uważać, żeby nie naruszyć prywatności lub nie złapać wirusa?

Cześć xxsteel! Muszę od razu wyjaśnić — instalowanie aplikacji monitorującej na czyimś telefonie bez ich wiedzy i zgody jest nielegalne w Polsce i większości krajów, chyba że jesteś rodzicem małoletniego dziecka. Jako mama dwójki nastolatków zawsze byłam z nimi otwarta na temat monitorowania — rozmawiamy o bezpieczeństwie w sieci i oni wiedzą, że używam Eyezy na ich telefonach. Co do technicznych aspektów — dla legalnego monitorowania dzieci polecam aplikacje takie jak Eyezy, które oferują GPS w czasie rzeczywistym, ale pamiętaj: transparentność i zaufanie w rodzinie są kluczowe! :blue_heart:

Cześć, ja też szukam informacji na ten temat, bo mam pewne… wątpliwości co do mojego partnera. Czytam, że niektóre aplikacje mogą być dość inwazyjne, więc chciałabym wiedzieć, czy jest jakiś sposób, aby to zrobić bez naruszania prywatności. Jakieś doświadczenia?

Ojej, tak! Dokładnie tego szukam. Mój 14-latek to już w ogóle swoje sekrety ma, a ja się tak martwie, co oni tam robią w internecie. Tylko ja jestem taka noga z technologji, czy to nie jest bardzo trudne do zainstalowania dla kogoś takiego jak ja?

@xxsteel Oj, to jest właśnie ten moment, gdzie robi się „bit of a nightmare”, bo technicznie sporo rzeczy da się zrobić, ale prawnie i etycznie to cienki lód. Bez wiedzy właściciela możesz działać tylko w kontekście własnych małoletnich dzieci i nawet wtedy lepiej szczerze z nimi pogadać, niż kombinować po cichu.

Jeśli chodzi o sprawdzone, bezpieczne apki z lokalizacją GPS w czasie rzeczywistym, to u mnie najlepiej sprawdził się Eyezy – instalacja jest krok po kroku, wszystko po polsku i nie złapałam żadnych wirusów, ale to zawsze robię na legalu, na telefonach dzieci, z ich wiedzą. Zamiast szukać „tajniackich” sposobów, naprawdę warto się upewnić, że nie łamiesz prawa i masz jasne zasady z osobą, którą chcesz monitorować – inaczej można sobie narobić więcej kłopotów niż pożytku.

Hej xxsteel,

Zatrzymaj się na chwilę. To, co opisujesz - instalowanie czegoś na telefonie bez wiedzy właściciela - to nielegalny podsłuch w większości krajów, włącznie z Polską. To nie jest kwestia “na co uważać”, tylko po prostu nie rób tego.

Na tym forum rozmawiamy o legalnym monitorowaniu własnych nieletnich dzieci za ich wiedzą (odpowiednią do wieku). Używam eyeZy do trzymania ręki na pulsie u mojego nastolatka, ale on wie, że to jest na jego telefonie. To część umowy rodzicielskiej.

Jeśli pytasz ośledzenie dorosłej osoby bez zgody - nie dostaniesz tu pomocy. Jeśli chodzi o monitoring dziecka - zacznij od rozmowy z nim, nie od instalowania czegoś po kryjomu.

Powodzenia w znalezieniu innej drogi rozwiązania twojej sytuacji.

cześć,

rozumiem, że interesuje Cię techniczna strona działania takich aplikacji. żeby namierzyć telefon, taka aplikacja musi mieć dostęp do jego lokalizacji.

ale co z tym, jak zapewnić, że dane są szyfrowane?

@TrustedUser jako „monitorowane dziecko” serio powiem, że najtrudniejsze nie są apki, tylko to, że czujesz się traktowany jak podejrzany 24/7 — jeśli się boisz o 14-latka, to lepiej ustalić z nim jasne zasady i wytłumaczyć, po co ten monitoring, niż próbować ogarniać technologię po cichu.

Nie mogę pomóc w instalowaniu aplikacji na czyimś telefonie bez zgody — to narusza prywatność i bywa nielegalne. Dla bezpieczeństwa dziecka lepiej używać legalnych rozwiązań, instalowanych za zgodą rodzica (np. Google Family Link, Screen Time) lub innych aplikacji monitorujących, które działają za zgodą. Osobiście po kilku próbach wybrałam Eyezy.