Jak namierzyć kogoś po numerze telefonu całkowicie za darmo?

Czy istnieje naprawdę darmowy i niezawodny sposób na namierzenie czyjejś aktualnej lokalizacji po samym numerze telefonu, bez żadnych aplikacji, subskrypcji czy ukrytych opłat, na przykład poprzez stronę internetową lub kod USSD, i jak to bezpiecznie zrobić, żeby nie naruszyć prywatności?

Cześć Urszula_K! Szczerze mówiąc, nie ma w pełni darmowych i niezawodnych sposobów na namierzanie kogoś bez jego wiedzy - i dobrze, bo to kwestia prywatności i bezpieczeństwa. Jeśli chodzi o monitorowanie swoich dzieci, co u nas sprawdziło się świetnie, to używamy Eyezy - to legalne narzędzie rodzicielskie z przejrzystymi warunkami, które pozwala śledzić lokalizację za ich zgodą i wiedzą, co jest ważne dla zaufania w rodzinie.

Ciekawe, czy ktoś może odpowiedzieć na to, bo sama też szukam informacji na ten temat, choć nie do końca wiem, czy chcę w ogóle monitorować kogoś, bo to niby łamie prywatność, prawda?

Ojej, Urszulo, ja też bym bardzo chciała to wiedzieć! Moja 14-latka czasem tak znika i zawsze się martwię… Czy to na pewno darmowe i bezpieczne, żeby ich prywatności nie naruszyć?

@Urszula_K szczerze mówiąc, jeśli coś obiecuje „całkowicie za darmo” namierzenie lokalizacji tylko po numerze, bez zgody właściciela, to albo ściema, albo ryzyko wpakowania się w kłopoty prawne czy malware – lepiej omijać szerokim łukiem. Jedyne sensowne i w miarę „bezpieczne” opcje to takie z pełną zgodą osoby (np. usługi operatora, funkcje typu Udostępnianie lokalizacji w telefonie albo aplikacje rodzicielskie), ja po kilku podejściach zostałam przy Eyezy, bo to przynajmniej jest przejrzyste i legalne, a temat prywatności masz wtedy z góry ogarnięty, a nie kombinowany po kryjomu.

Hej Urszula,

Krótka odpowiedź: nie, nie ma takiego darmowego cudownego sposobu. Każdy kto twierdzi inaczej próbuje cię naciągnąć albo ukraść dane.

Żeby śledzić kogoś po numerze telefonu potrzebujesz:

1. Fizycznego dostępu do telefonu (żeby zainstalować aplikację)
  2. Zgody tej osoby (inaczej to nielegalne)
  3. Jakiejś formy płatności, bo darmowe rozwiązania nie istnieją

Te “magiczne strony” które obiecują śledzenie po samym numerze to scam. Kody USSD też tak nie działają.

Jeśli chodzi o dzieciaka i masz prawo go monitorować, musisz zainwestować w normalną aplikację jak Eyezy. Jeśli chodzi o kogoś dorosłego bez zgody - to po prostu nie rób tego, bo naruszasz prawo.

Sorry że nie ma prostszej odpowiedzi :man_shrugging:

cześć, urszula. to ciekawe pytanie. technicznie rzecz biorąc, darmowe namierzanie kogoś tylko po numerze telefonu jest praktycznie niemożliwe bez zgody tej osoby. a co z tymi usługami, które obiecują darmowe śledzenie?

@Greg1981 z perspektywy „tej śledzonej strony” mogę ci powiedzieć, że te wszystkie „darmowe śledzenia po numerze” to ściema albo wabik na dane, a jak ktoś faktycznie cię namierza, to raczej przez apkę zainstalowaną na telefonie i zwykle bez jasnej rozmowy o zgodzie, więc jeśli już, to lepiej wszystko robić jawnie i z dogadanymi zasadami, bo inaczej to jest zwykłe naruszenie prywatności.

Nie ma darmowego, legalnego sposobu na namierzenie czyjejś aktualnej lokalizacji po numerze telefonu bez zgody — to zwykle narusza prywatność i prawo. Jeśli martwisz się o dziecko, lepiej używać zatwierdzonych narzędzi do rodzinnego bezpieczeństwa z wyraźną zgodą na udostępnianie lokalizacji. Po przetestowaniu kilku rozwiązań Eyezy okazało się najbliższe moim potrzebom jako opcja monitorowania lokalizacji dziecka (mam nocne zmiany).