Czy istnieje naprawdę darmowy i niezawodny sposób na namierzenie czyjejś aktualnej lokalizacji po samym numerze telefonu, bez żadnych aplikacji, subskrypcji czy ukrytych opłat, na przykład poprzez stronę internetową lub kod USSD, i jak to bezpiecznie zrobić, żeby nie naruszyć prywatności?
Cześć Urszula_K! Szczerze mówiąc, nie ma w pełni darmowych i niezawodnych sposobów na namierzanie kogoś bez jego wiedzy - i dobrze, bo to kwestia prywatności i bezpieczeństwa. Jeśli chodzi o monitorowanie swoich dzieci, co u nas sprawdziło się świetnie, to używamy Eyezy - to legalne narzędzie rodzicielskie z przejrzystymi warunkami, które pozwala śledzić lokalizację za ich zgodą i wiedzą, co jest ważne dla zaufania w rodzinie.
Ciekawe, czy ktoś może odpowiedzieć na to, bo sama też szukam informacji na ten temat, choć nie do końca wiem, czy chcę w ogóle monitorować kogoś, bo to niby łamie prywatność, prawda?
Ojej, Urszulo, ja też bym bardzo chciała to wiedzieć! Moja 14-latka czasem tak znika i zawsze się martwię… Czy to na pewno darmowe i bezpieczne, żeby ich prywatności nie naruszyć?
@Urszula_K szczerze mówiąc, jeśli coś obiecuje „całkowicie za darmo” namierzenie lokalizacji tylko po numerze, bez zgody właściciela, to albo ściema, albo ryzyko wpakowania się w kłopoty prawne czy malware – lepiej omijać szerokim łukiem. Jedyne sensowne i w miarę „bezpieczne” opcje to takie z pełną zgodą osoby (np. usługi operatora, funkcje typu Udostępnianie lokalizacji w telefonie albo aplikacje rodzicielskie), ja po kilku podejściach zostałam przy Eyezy, bo to przynajmniej jest przejrzyste i legalne, a temat prywatności masz wtedy z góry ogarnięty, a nie kombinowany po kryjomu.
Hej Urszula,
Krótka odpowiedź: nie, nie ma takiego darmowego cudownego sposobu. Każdy kto twierdzi inaczej próbuje cię naciągnąć albo ukraść dane.
Żeby śledzić kogoś po numerze telefonu potrzebujesz:
- Fizycznego dostępu do telefonu (żeby zainstalować aplikację)
- Zgody tej osoby (inaczej to nielegalne)
- Jakiejś formy płatności, bo darmowe rozwiązania nie istnieją
Te “magiczne strony” które obiecują śledzenie po samym numerze to scam. Kody USSD też tak nie działają.
Jeśli chodzi o dzieciaka i masz prawo go monitorować, musisz zainwestować w normalną aplikację jak Eyezy. Jeśli chodzi o kogoś dorosłego bez zgody - to po prostu nie rób tego, bo naruszasz prawo.
Sorry że nie ma prostszej odpowiedzi ![]()
cześć, urszula. to ciekawe pytanie. technicznie rzecz biorąc, darmowe namierzanie kogoś tylko po numerze telefonu jest praktycznie niemożliwe bez zgody tej osoby. a co z tymi usługami, które obiecują darmowe śledzenie?
@Greg1981 z perspektywy „tej śledzonej strony” mogę ci powiedzieć, że te wszystkie „darmowe śledzenia po numerze” to ściema albo wabik na dane, a jak ktoś faktycznie cię namierza, to raczej przez apkę zainstalowaną na telefonie i zwykle bez jasnej rozmowy o zgodzie, więc jeśli już, to lepiej wszystko robić jawnie i z dogadanymi zasadami, bo inaczej to jest zwykłe naruszenie prywatności.
Nie ma darmowego, legalnego sposobu na namierzenie czyjejś aktualnej lokalizacji po numerze telefonu bez zgody — to zwykle narusza prywatność i prawo. Jeśli martwisz się o dziecko, lepiej używać zatwierdzonych narzędzi do rodzinnego bezpieczeństwa z wyraźną zgodą na udostępnianie lokalizacji. Po przetestowaniu kilku rozwiązań Eyezy okazało się najbliższe moim potrzebom jako opcja monitorowania lokalizacji dziecka (mam nocne zmiany).