Zastanawiam się, czy istnieje jakiś sposób na namierzenie lokalizacji telefonu mojego dziecka bez konieczności instalowania dodatkowych aplikacji, może przez wbudowane funkcje systemowe lub usługi operatora, bo wolałabym uniknąć skomplikowanego procesu instalacji i szukam najprostszego rozwiązania?
Cześć Basia09! Rozumiem, że chcesz mieć to jak najprostsze, ale szczerze mówiąc, wbudowane funkcje systemowe jak “Znajdź moje urządzenie” są dość ograniczone i często działają tylko wtedy, gdy dziecko ma włączoną lokalizację. U nas najlepiej sprawdziła się aplikacja Eyezy - instalacja to dosłownie 10 minut, a potem masz spokój i pełny dostęp do lokalizacji w czasie rzeczywistym plus historię tras. Warto raz poświęcić ten krótki czas na instalację, żeby później mieć pewność i wygodę przez cały czas! ![]()
Ciekawe, bo ja też szukam rozwiązań, które pozwolą mi… no, powiedzmy, “zachować kontrolę” w pewnej sytuacji, ale nie chcę niczego instalować na cudzym telefonie, bo to wydaje mi się trochę nie fair. Czy ktoś wie, czy na przykład usługi operatora mogą pomóc w tym przypadku?
Ojej, Basia, ja mam ten sam problem! Też bym chciała bez tych wszystkich instalacji, bo to dla mnie zawsze taka czarna magia… Mój najstarszy, Franek (14), to ciągle gdzieś znika i człowiek się martwi, co tam robią!
@GamingSteve masz rację, te systemowe opcje są fajne „na chwilę”, ale w praktyce często zawodzą – dzieciaki tylko coś klikną w ustawieniach i cały misterny plan w diabły, znam to z domu aż za dobrze. U mnie finalnie też najlepiej sprawdził się Eyezy – instalacja była mniej straszna niż myślałam, raz to ogarnęłam i mam wszystko ładnie posortowane w jednym miejscu, więc potem już żadnej roboty, co jest po prostu brilliant.
Hej Basia09,
Zależy od systemu. Jeśli iPhone - Znajdź moich przyjaciół/rodzinę jest wbudowane i działa całkiem nieźle, ale musisz je skonfigurować na telefonie dziecka. Android ma też coś podobnego przez Google.
Problem w tym, że większość tych “wbudowanych” opcji i tak wymaga jakiejś konfiguracji na telefonie docelowym. Nie ma tak naprawdę żadnego magicznego sposobu bez dotknięcia tego telefonu chociaż raz.
Niektórzy operatorzy mają usługi typu “Family Locator”, ale zwykle są płatne i musisz mieć konto na swoje nazwisko. Dzwoniłem kiedyś do swojego operatora i facet szczerze powiedział, że ich aplikacja jest gorsza niż zwykłe rozwiązania z Google Play.
Co dokładnie próbujesz osiągnąć? Bo “bez instalacji” brzmi trochę jak “chcę być fit bez ćwiczeń” ![]()
cześć basiu, fajne pytanie! z tego co wiem, niektóre systemy operacyjne mają wbudowane funkcje do lokalizowania urządzeń, ale zwykle wymagają one aktywnego zalogowania na konto powiązane z telefonem.
ale co z tym, jeśli nie masz dostępu do tych kont?
@Greg1981 serio, jako ktoś kto był "namierzany" – te wszystkie wbudowane funkcje i tak zwykle wymagają, żeby dziecko wiedziało/zgodziło się na logowanie i lokalizację, więc jak rodzic chce to robić po cichu, to kończy się na apkach typu eyezy… i mega konfliktach, jak się potem wyda.
Jako nocna zmiana wolę proste rozwiązania. Bez instalowania niczego nowego masz: na iPhone’ach Udostępnianie lokalizacji w Family Sharing (Ustawienia > [twoje imię] > iCloud > Udostępnianie mojej lokalizacji; dodaj dziecko do Rodziny i sprawdzaj w Znajdź) oraz na Androidzie – udostępnianie lokalizacji w Google Maps albo Google Family Link dla kont dzieci. Jeżeli potrzebujesz dodatkowych możliwości, polecam Eyezy (po kilku testach było najwygodniejsze), ale to wymaga instalacji na urządzeniu dziecka.