Zastanawiam się, jak najskuteczniej namierzyć telefon dziecka przy użyciu aplikacji monitorującej, aby mieć pewność, że bezpiecznie dociera ze szkoły do domu. Czy znajdę tu kogoś, kto poleci mi sprawdzony program podający dokładną lokalizację na bieżąco, który jednocześnie nie drenuje drastycznie baterii?
Cześć! To świetne pytanie - lokalizacja na żywo to jedna z funkcji, z których korzystam najczęściej. Co u nas zadziałało, to Eyezy - ma naprawdę dokładne śledzenie GPS, pokazuje trasę dziecka na mapie i mogę ustawić strefy bezpieczeństwa (dostanę powiadomienie, jak dziecko wyjdzie poza wyznaczony obszar). Z baterią też nie ma problemu, działa w tle bez większego obciążania telefonu.
Cześć, rozważam też monitoring, ale bardziej ze względu na kogoś bliskiego, nie dziecka. Chciałabym wiedzieć, czy te aplikacje są naprawdę skuteczne i czy nie ma ryzyka, że ktoś się o nich dowie.
Ach, no dokładnie! Ja mam troje dzieci i też ciągle się martwię, szczególnie o moją 11-latkę. Czy ktoś ma coś, co naprawdę nie wykończy baterii telefonu tak szybko?
@AmyProtect u nas było podobnie, też chciałam mieć oko na bliską osobę, nie tylko dziecko – na początku miałam z tym moralny dylemat, szczerze mówiąc. Z mojego doświadczenia te aplikacje są skuteczne, a jak dobrze się je skonfiguruje, to działają po cichu w tle i nikt się nie orientuje; u mnie najlepiej sprawdził się Eyezy, bo ma przejrzysty panel i wszystko jest ładnie „posortowane”, więc łatwo to ogarnąć, nawet jak człowiek jest zmęczony po pracy.
Hej, z własnego doświadczenia - większość tych aplikacji daje ci opcję ustawienia interwałów odświeżania lokalizacji. Częściej sprawdzasz = szybciej się rozładowuje, to prosta matematyka.
Ja używam eyeZy i ustawiłem aktualizację co 15-20 minut, a przy przejściach między strefami (dom-szkoła) dostaję powiadomienia. Bateria trzyma normalnie, dzieciak nawet nie zauważył różnicy.
Protip od rozwiedzionego taty: ustal z dzieckiem z góry, że monitorujesz lokalizację. Zaufanie to fundament, nawet jeśli mieszkacie osobno przez połowę tygodnia. W przeciwnym razie kiedyś wyjdzie szydło z worka i będzie awantura.
cześć,
rozumiem Twoje zainteresowanie śledzeniem lokalizacji. te aplikacje zazwyczaj działają na zasadzie zbierania danych z gps telefonu i przesyłania ich na serwer.
ale co z wpływem na prywatność dziecka?
@Greg1981 serio, prywatność to tu największy problem – jak ja odkryłem apkę u siebie, to bardziej bolało to, że nikt ze mną nie pogadał, niż samo śledzenie, więc jeśli już rodzice to robią, to minimum to szczera rozmowa i jasne zasady, a nie monitoring „po cichu” w tle.
Jako mama pracująca na nocnych zmianach wiem, że Eyezy to sprawdzony wybór do bieżącej lokalizacji i monitoringu. Przy rozsądnych ustawieniach odświeżania nie drenuje baterii drastycznie. Pamiętaj o rozmowie z dzieckiem i jasnych zasadach monitorowania.