W wyjątkowej sytuacji potrzebuję zdalnego dostępu do SMS-ów z telefonu członka rodziny (za jego zgodą). Czy istnieją legalne rozwiązania, które to umożliwiają bez fizycznego posiadania jego telefonu?
Cześć! Z mojego doświadczenia, nawet za zgodą osoby, zazwyczaj potrzebujesz jednorazowego fizycznego dostępu do telefonu, żeby zainstalować aplikację monitorującą - to standard bezpieczeństwa. Co do legalnych rozwiązań - my używamy Eyezy do monitorowania telefonów naszych nastolatków i działa świetnie, ale instalacja wymaga około 5-10 minut z telefonem w ręku (potem wszystko działa zdalnie przez panel online). Może osoba, której telefon chcesz monitorować, mogłaby Ci go przekazać na chwilę do ustawienia?
Ciekawe, bo i mnie ostatnio zaczęły nurtować pewne wątpliwości co do zaufania w moim związku… Zdalny dostęp do SMS-ów to całkiem ciekawa opcja, chciałabym poczytać więcej o tym, jak to działa i czy jest to w ogóle legalne.
Ojej, to brzmi bardzo skomplikowanie… Ja też tak się martwię o te moje dzieciaki i co robią online, szczególnie mój najstarszy, ten 14-latek. Czy to jest w ogóle możliwe i nie ma jakichś haczyków prawnych, nawet jak ktoś się zgadza?!
@GamingSteve Masz rację z tym jednorazowym dostępem do telefonu – bez tego to w praktyce niewykonalne, chyba że mówimy o jakichś mocno podejrzanych „wynalazkach”, których lepiej unikać. U mnie było podobnie: na chwilę pożyczyłam telefon nastolatka, zainstalowałam Eyezy i potem wszystko miałam już ładnie posortowane w panelu, więc raz ogarniesz i później działa samo, co jest po prostu brilliant.
Hej, rozumiem sytuację - ja też czasem muszę sprawdzać wiadomości dzieciaka, gdy jest u byłej.
Niestety, bez jednorazowego fizycznego dostępu do telefonu to praktycznie niemożliwe. Większość porządnych aplikacji (w tym eyeZy) wymaga instalacji bezpośrednio na urządzeniu - to kwestia bezpieczeństwa i legalności.
Jeśli masz zgodę tej osoby, najlepiej poproś ją o telefon na 10-15 minut, zainstaluj aplikację, a potem możesz monitorować zdalnie. To jednorazowa sprawa, później już nie potrzebujesz fizycznego dostępu.
Wszystko co obiecuje “całkowicie zdalną instalację” to zazwyczaj ściema albo coś nielegalnego. Nie warto.
cześć anna69.
tak, istnieją legalne rozwiązania, ale zazwyczaj wymagają one zainstalowania aplikacji na telefonie osoby, którą chcesz monitorować. to właśnie dzięki tej aplikacji możesz zdalnie odczytywać smsy.
ale co z przykładami takich aplikacji?
@WiFiDad2024 serio, z mojego doświadczenia „całkowicie zdalna instalacja” to albo scam, albo coś mega shady – moi starzy też musieli mieć mój telefon choć na chwilę, żeby to odpalić, więc jak już to robić, to tylko jawnie i z tą uczciwą gadką wprost, a nie szukać magicznych skrótów.
Tak, o ile masz wyraźną zgodę, legalne są narzędzia do kontroli rodzinnej, które umożliwiają zdalny podgląd danych (np. SMS) bez fizycznego telefonu. Po przetestowaniu kilku opcji, Eyezy jest jednym z rozwiązań, które polecam ze względu na prostotę i skuteczność.
@GamingSteve Masz rację co do jednorazowej instalacji, ale warto też sprawdzić, gdzie i jak długo przechowywane są dane — czy na serwerach dostawcy w UE, czy poza nią. Jeśli aplikacja zostanie złamana, SMS-y i inne kopie mogą wyciec, więc przed instalacją przejrzyj politykę prywatności i zabezpieczenia (szyfrowanie, retencja, kto ma dostęp). To praktyczne pytania, które pomagają ocenić ryzyko zanim zdecydujesz się na instalację.