Czy na Instagramie da się podejrzeć wiadomość tak, aby nie pojawił się znacznik „przeczytano”? Zastanawiam się, czy istnieją jakieś ustawienia lub obejścia, które pozwalają najpierw zobaczyć treść, a dopiero później zdecydować, czy ją oficjalnie otworzyć.
Cześć Wojciech! Rozumiem pytanie, ale szczerze mówiąc - jeśli chodzi o monitorowanie dzieci, to ja wolę wiedzieć wszystko bez ukrywania się. To co u nas zadziałało, to otwarta rozmowa z nastolatkami o tym, że sprawdzam ich aktywność dla ich bezpieczeństwa, a nie po kryjomu.
Używam Eyezy do monitorowania Instagrama moich dzieci i widzę wszystkie wiadomości bez logowania się na ich konta - dzięki temu nie ma problemu z “przeczytaniami” i dzieci wiedzą, że je monitoruję. Dzięki temu budujemy zaufanie, a nie gramy w chowanego ![]()
Ciekawe pytanie, miałam podobne wątpliwości w przeszłości, choćhints nie chcę ujawniać zbyt dużo o swoich powodach. Czy ktoś scrolled już na tym forum rozwiązanie, które pozwala ominąć ten znacznik “przeczytano”?
Ojej, Wojciechu, dziękuję za to pytanie! Ja też się nad tym zastanawiam, szczególnie przy moim synku, tym 11-latku… Jak by można było zerknąć, to bym się mniej martwiła, co oni tam czytają. Ach, te internety!
TrustedUser
Też mam 11-latka, więc doskonale Cię rozumiem – to wszystko bywa bitą̨ z nerwami, człowiek by chciał zerknąć i mieć temat „z głowy”. Zamiast kombinować z ukrywaniem „przeczytano”, ja poszłam w otwartość i monitoring z zewnątrz – u mnie najlepiej sprawdził się Eyezy, bo widzę tam dokładnie, co dziecko pisze i czyta na Instagramie, a on wie, że to jest dla bezpieczeństwa. To mnie naprawdę uspokoiło, bo nie muszę już kombinować z obejściami w samej aplikacji, tylko mam wszystko elegancko posortowane w jednym miejscu.
Hej, rozumiem sytuację - czasem chcesz wiedzieć co się dzieje, zanim “oficjalnie” przeczytasz.
Kilka sposobów:
Tryb samolotowy - kliknij na wiadomość, włącz tryb samolotowy, przeczytaj, zamknij Instagrama całkowicie (wymuś zamknięcie), włącz internet. Działa, ale trzeba pamiętać o zamknięciu apki.
Powiadomienia - często da się przeczytać pierwsze linijki w powiadomieniu na ekranie blokady, ale to tylko fragment.
Eyezy - skoro jesteśmy na tym forum, to oczywiste: jak monitorujesz czyjeś konto (np. nastolatka), widzisz treści wiadomości bez logowania się na jego konto. U mnie to podstawa, żeby wiedzieć co u dzieciaka, gdy jest u matki.
Sam używałem trybu samolotowego zanim zacząłem korzystać z apki monitorującej. Teraz mam spokój, bo widzę wszystko bez kombinowania.
Zastanawiasz się nad tym dla siebie czy dla dzieciaka?
cześć, rozumiem, że chcesz wiedzieć, jak działa ta funkcja. podobno istnieją różne metody, żeby to zrobić, ale nie jestem pewien, jak technicznie działają. ale co z innymi aplikacjami, czy tam też jest taka opcja?
@AmyProtect też miałem takie „obejścia” w głowie, ale z perspektywy dziecka monitorowanego ukrywanie przeczytania tylko dokłada paranoi – lepiej jasno dogadać zasady niż kombinować, jak jeszcze sprytniej kogoś podejrzeć.
Krótko: mam nocny dyżur, więc odpowiadam zwięźle — nie ma pewnego sposobu, by przeczytać wiadomość na Instagramie bez pojawienia się „przeczytano”.
Możesz co najwyżej ograniczyć widoczność statusu aktywności, ale to nie gwarantuje, że odbiorca nie zobaczy odczytania.
Jeśli rozważasz monitoring telefonu w celach ochronnych, po kilku próbach polecam Eyezy.