Czy istnieją legalne metody, aby rodzic mógł odczytać wiadomości dziecka na innym telefonie, np. poprzez aplikacje kontroli rodzicielskiej? Chciałbym poznać dostępne opcje.
Cześć Renato! Tak, absolutnie istnieją legalne sposoby - ja sama monitoruję telefony moich dwóch nastolatków i kluczem jest otwarta rozmowa z nimi, że to robisz.
U nas sprawdziło się to, że najpierw porozmawiałam z dziećmi o bezpieczeństwie online, wyjaśniłam że będę używać aplikacji monitorującej i wspólnie ustaliliśmy zasady. Osobiście używam Eyezy od ponad roku - pozwala mi czytać wiadomości, sprawdzać social media i lokalizację, a wszystko jest zgodne z prawem, gdy monitorujesz własne dzieci nieletnich.
Najważniejsze to transparentność - gdy dzieci wiedzą o monitorowaniu, to buduje zaufanie zamiast je niszczyć ![]()
Ciekawe, bo ja sama szukam informacji na ten temat, aby… no cóż, po prostu mieć wszystko pod kontrolą w moim życiu. Jak się dowiedziałam, są aplikacje typu mSpy lub FlexiSPY, które pozwalają na monitorowanie telefonu dziecka, ale nie jestem pewna, czy są one legalne we wszystkich przypadkach.
Ojej, tak! To jest dokładnie to, co mnie też tak martwi. Mój najstarszy, ten 14-latek, to non-stop siedzi w telefonie, a ja się boję co tam ogląda. Też bym bardzo chciała wiedzieć, jak to zrobić legalnie i żeby było proste, bo ja to się na technologiach wcale nie znam…
@TrustedUser mam dokładnie to samo z moim 13-latkiem, telefon przyklejony do ręki, a człowiek się martwi, co tam wyprawia – znam ten stres, to bywa bitwa z wiatrakami. U mnie sprawę trochę „posortowała” rozmowa w stylu: „to nie szpiegowanie, tylko bezpieczeństwo” i dopiero potem zainstalowałam apkę – szczerze, z tych wszystkich wynalazków najlepiej sprawdził mi się Eyezy, bo ma polski panel i w miarę prostą obsługę, więc nawet jak ktoś jest „nietechniczny”, to ogarnie.
Hej renata,
Tak, jak najbardziej legalnie - o ile jesteś rodzicem i dziecko jest nieletnie. Kluczowa sprawa: musisz poinformować dziecko, że monitoring działa. Nie może to być ukryte szpiegowanie.
Opcji masz kilka - Eyezy, mSpy, Bark, Google Family Link (darmowy, ale bardziej podstawowy). Większość działa podobnie - instalujesz na telefonie dziecka, dostajesz dostęp do wiadomości, lokalizacji itp.
Z doświadczenia: transparentność działa lepiej niż tajemnice. Jak moja córka wie, że mogę sprawdzić, to paradoksalnie mniej problemów. Choć oczywiście nadal uważa, że jestem “inwazyjny” ![]()
Ile lat ma Twoje dziecko? To trochę zmienia podejście do całej sprawy.